Kitap Önerileri: TARİH

Merhabalar uzun süredir tarih kitapları toplamak istiyorum. Sizde merak uyandıran, doğru bilinen yanlışlar ve cidden buna bakmalısın dediğiniz kitap önerilerinizi bekliyorum.

5 Beğeni

Tarih derken bunun bir sürü kolu veya dalı var. Politika, güncel tarih, yakın tarih, eski tarih, tarihi komplo teorileri, gizemli örgütler ve kuruluşlar veya tarihi kişileri anlatan biyografiler gibi. Hatta tarihi romanlar var.

Tarihi romanlar ise aradığınız Hüseyin Nihal Atsız’ın Bozkurtlar serisini önerebilirim, onun ötesinde yakın tarihi roman derseniz Metal Fırtına serisi olabilir. Ama Metal Fırtına’yı Orkun Uçar’dan okumanızı tavsiye ederim.

Biyografi araştırma gibi kitaplar arıyorsanız adını anmaktan hoşlanmam ancak :smiley: Hitler’in Kavgam, Soner Yalçın-Efendi gibi kitaplarını söyleyebilirim sanırım.

1 Beğeni

Teşekkürler, bütün önerilerinizi inceleceğim :+1:

Tarihi kurgu demek mi istediniz emin olamadım ama Örneğin önerilen Metal Fırtına tarihsel kurgu değil, spekülatif kurgu denilebilir onun için.

Kurgu dışı aslında çok kitap var, Tarih yazımı biraz ideolojiktir, Deneysel olmayan her bilim dalı gibi Tarih kendi (yazarın) birikim ve düşüncelerimzle yorumladığımız bir alandır.

İdefix Tarih Kategorisinde olan kitaplar

Ben kullanması kolay olduğu için İdefix’in Tarih kategorisi altına sıraladığı kitapların linkini ekleceğim, Bizden özellikle İlber Ortaylı ve Halil İnalcık okunması herkesçe kabul edilebilir yazarlar, bunların dışında ilk etapta Sina Akşin hocanın kitapları, Server Tanilli’min Uygarlık Tarihi ve Yüzyılların Mirası ayrıca Şerafettin Turan’ın Türk Devrim Tarihi kitaplarını öneririm.

Son olarak da Kaynak yayınlarının yayınladığı 1931- 1941 yıllarında liselerde ders kitabı olarak okutulan 4 ciltlik Tarih kitabını da öneririm.

2 Beğeni

En son Haiti Devrimi kitabını okumuştum. Uzun uzun dünya tarihi yerine spesifik konularda tarih kitapları okudum bu zamana kadar.

Sürekli bilimkurgu ve fantastik eserler okuyunca kitaplığımı bir süreliğine değiştirmek istedim. İlk olarak da tarih kitapları okumaya başladım. O yüzden bütün önerilerinize açığım, pek geniş bir yelpazem yok maalesef.

1 Beğeni

Aslında Metal Fırtına serisini bir kalıba sokmak çok zor. İçindekilerin tamamının kurgu olduğundan, bir de gerçekleşmesi imkansız, gerçek hayatta olamayacak şeyler (benim düşüncem) olduğundan biraz da fantastik bir seridir.

Tarih değil yakın gelecek komplo teorileri üzerine yazılmıştır. Olası Türk-Amerikan savaşına fantastik bir çerçeveden bakılarak hazırlanmıştır.

2 Beğeni

Öncelikle Kronik Kitap yayınlarından çıkan kitapları incelemenizi öneririm. Farklı konularda ciddi tarih kitapları yayınlıyorlar.

Bunların dışında, anı tarzında kitaplar da belirli dönemleri iyi yansıttığı için onları da inceleyebilirsiniz.
Falih Rıfkı Atay - Zeytindağı , Çankaya
Kimi otobiyografik eserlerde dönemleri iyi yansıttığı için okunabilir.
Şevket Süreyya - Suyu arayan adam gibi.

Yine bazı romanlar da dönemini iyi yansıttığı için değerlidir.
Kemal Tahir - Esir Şehrin insanları serisi gibi.

Benim tavsiyem internette bir takım tavsiye listeleri var oralardan başlayıp ilginizi çeken alanda ve türde seçimler yapmanız. Ben mesela İlber Ortaylı’ nın tavsiye listelerinden yola çıkmıştım. Benim bildiklerim bu kadar umarım yardımcı olur.

2 Beğeni

Tarih çok geniş bir alan. Mesela doğa tarihi de bir tarih dalı. Ben kendi kısıtlı okumalarım içinde ilginizi çeken bir konu varsa birkaç öneride bulunayım.

Yakın siyasi tarih ilginizi çekiyorsa Uğur Mumcu’nun tüm kitapları,

Çanakkale, Milli Mücadele ve Cumhuriyet konularında çok sağlam bir kaynakçaya ve gerçek tarihi bilgilere dayalı kurgu eserler için Turgut Özakman’ın ilgili kitapları,

Tarihi bir olgu olarak Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgileniyorsanız Uluç Gürkan’ın Malta Yargılaması kitabını ( bu sonuncuyu şiddetle) öneririm.

Ek: İnsanın tarihi için Jared Diamond-Tüfek, Mikrop ve Çelik

2 Beğeni

İlber Ortaylı’ nın önerdiği kitaplar listesine denk geldim. Okunası. :slight_smile:

İlber Ortaylı’ nın Okunmasını Önerdiği 15 Kitap

2 Beğeni

Bir tarihçi olarak bu konuda özellikle yardımcı olmak isterim. Lakin dönem belirtirseniz daha kolay olur.

Dönem olarak WW1 sonrası dönem diyebilirim. Onun haricinde spesifik olaylar Bolşevik, Küba, Haiti devrimleri gibi. Biraz modern tarih dönemi oluyor galiba.

Tarih, piyasada satılan kitaplardan öğrenilmez. Tarih hakkında gerçekleri öğrenmek istiyorsanız akademik kitaplara yada büyük devlet kütüphanelerindeki kaynaklara ulaşmanız lazım.

Eğer böyle bir düşünceye girersek maalesef bir adım sonra karşımıza şu çıkıyor: Tarih asıl devletten ya da o devletin denetlediği eğitim sisteminden öğrenilmez, çünkü devletler genellikle tarihi kendi çıkarları doğrultusunda çarpıtır. Hatta bu çarpıtmaya katkıda bulunacak tarihçileri destekler. Mesela ben bugün bahsettiğiniz devlet kütüphanelerinin hiçbirinde Türkler’in İslamiyeti kabul sürecini dürüstçe yazan kitaplar olabileceğine ihtimal vermiyorum.

Güvenilir tarihçileri bulmak, bunun için de okuyup araştırmak gerek. İster piyasada, ister üniversitelerde olsun.

Ayrıca herkes akademik düzeyde okuma yapmak zorunda değil. Bu durum bilim öğrenmek isteyen birine “Dawkins’i, Sagan’ı okuma; git ders kitabı oku” demeye benziyor.

8 Beğeni

Talkan-Curcan olayından bahsediyorsunuz. Ancak bunu doğru dürüst yazacak kitaplar yüzde 1’in altında.

4 Beğeni

@SOLINARI Kendi çapımda bilgi edinmek için sordum zaten, tez yazıcak halimiz yok. Edebi eser olarak bakıyoruz :sweat_smile:

İyi haklısın ama üniversite kütüphaneleri zaten devletin tekelinde olamaz olmamalı. Ben akademik kitaplar okuyorum beyazıttaki kütüphaneden. Ve inan bana lisede ve ortaokulda tarih öğreniyoruz. Tarih çok farklı çokkk

Tarih dediğimiz şey matematik gibi kesin kabul edilen bir olgu, olaylar dizisi değildir. Tek gerçek vardır ancak bu çarpıtılır, yontulur ve başka şekillerde önümüze sunulur.

Amerika-Vietnam savaşını örnek olarak gösterme gereği duydum. Savaş Vietnam lehine, Amerika aleyhine sonuçlanmasına rağmen bu kitaplarda, filmlerde Amerikan askerinin büyük başarıları kesit şeklinde tarihe sokulur ve bize sunulur. Tarihe göre büyük bir savaş kaybı olmasına rağmen bunu kesitlendirip başka parçalarını bize kahramanlık öyküleri olarak anlatırlar, okuturlar, izletirler.

Güvenilecek kaynakları bilmiyorum açıkçası. Derin bir araştırma gerekir. Ama tarihte olan bazı şeyler olmamış gibi, olmayan şeyler de olmuş gibi yazılır, çizilir, gösterilir.

Gerçeği yazacak tarihçi de tamamen tarafsız olmalıdır. Bu da çok zor olduğuna göre.

3 Beğeni

İyi geceler… Halifeler tarihi veya İslam tarihi konusunda güvenebileceğimiz ve olabildiğince ciddi ve yansız kitap ve/veya kitap isimleri önerebilir misiniz… İyi geceler

1 Beğeni

Evet haklısın fakat siyasi tarih olarak ele almıştım. Sebep ve sonuç olarak düşünme. Siyasal tarih neyse odur. Tarih çok farklı dallara ayrılır biliyorsun.

1 Beğeni

Tarihin bütün dalları tarihçilere göre görecelidir. Tarihte bir siyasi lider kimine göre kahraman, kimine göre ise katildir. Kimine göre şu şahsiyet hain iken kimine göre el üstünde tutulacak bir liderdir veya devşirilmiş kahramanlardandır.

Gerçek tarih ile dayatılan tarih farklıdır tabii ki. Bazen de bu dejenere hareketi bilinçli olarak yapılır ki tarih, kültür ve medeniyet yozlaşması olsun.

Nasıl bizim tarihimizin çoğunun içini Toynbee gibi İngiltere’de bilinçli olarak devşirilmiş bir kendini tarihçi sayan biri boşalttı ise bunun tarihte örnekleri çok vardır.