Merhaba arkadaşlar.
Jojo Moyes, Kristin Hannah ve Sarah Jio tarzında kitap tavsiye edebilir misiniz?
Merhaba arkadaşlar.
Jojo Moyes, Kristin Hannah ve Sarah Jio tarzında kitap tavsiye edebilir misiniz?
Salman Rushdie geldi aklıma ilk olarak.
Rushdie’yle tarzları farklı diye biliyordum. Bakayım. Teşekkürler
Kimberly freeman 20 karakter
Teşekkürler, bakayım hemen
Debbie macomber
Susan elizabeth
Arkadya Kitap’tan çıkan polisiye harici bütün kitaplar benzer tarzda. Eşime bol bol alıyorum kendilerinden.
Debbie vardı sanırım, Susan’a bakayım
Kütüphaneye bakayım neler var neler yok. Ben de eşime alacağım
Julie Garwood
Sabrina jeffiers
Bunların kitapları çok iyi tavsiye ederim
Çok teşekkürler. Baya yazar birikti
Merhaba, distopya ya da post-apocalypse türünde kitaplar konusunda tavsiyelerinize açığım.
Ursula K. Le Guin - Karanlığın Sol Eli
Samuel Delany - Triton
J. G. Ballard - Gökdelen
Dave Eggers - Çember
Beğendiğim kitaplar oldu. Fakat tam olarak aradığım şeye ulaşamıyorum sanırım. Bu bağlamda bu türde okuma yapmış arkadaşların yardımını rica ediyorum. Belli başlı kriterlerim var; Labirent serisini sevemedim ama Hunger Games serisi benim için güzeldi. Keza yine 5th Wave kitabını çok sevemedim. Hugh Howey’in Wool serisine gözümü diktim ama yine elimin altında alternatif olsun isterim. Ağır bilim kurgu tarafına kaydığı zaman bir süre sonra hikayeden kopuyorum, beyin kendini kapatıyor.
Dizi olarak Black Mirror, oyun olarak Fallout. Bu tadların ortalaması gibi bir şeyler arıyorum sanırım belki aşağı yukarı biraz fikir verebilmişimdir.
İlla Türkçe olması zorunluluğu yok, İngilizce kitaplar önerebilirsiniz.
Post-apocalypse olarak Mawk Lawrence’ın Parçalanmış İmparatorluk veya N. K. Jemisin’in 5th Season serileri olabilir. Ben Jemisin’in kitaplarını sevemedim ama bayılanlar var.
Parçalanmış İmparatorluk okuma listemde fakat diğer kitabı hiç duymamıştım. Belki hoşuma gidebilir yorumlara bir bakmam lazım, teşekkür ederim.
Hasan Sabbah dönemini tarafsız bir bakış açısıyla anlatan kitap tavsiyesine ihtiyacım var. Hem akademik hem de roman, iki türden de ayrı ayrı birer kitap almak istiyorum.
Alamut Kalesi diye bir kitap okumuştum. Kurgu tabii.
Konunun üzerinden baya bir zaman geçmiş ama olsun. Khaled Hosseini’nin kitaplarını okuyabilirsin.
Hakkında “gerçek” “doğru” bilgi edinmenin zor olduğu kişilerden birisi Hasan Sabbah, bence bunda kendi yarattığı gizliliğin de büyük etkisi var.
Kolay gelsin, zor olacak, bence ne bulursanız okuyun.
Hasan Sabbah’ın yaşadığı dönemden kısa zaman sonra onun hakkında daha çok olumlu şeyler yazılırken, zaman geçtikçe olumsuzluklar daha çok yazılmaya başlanmış. Belki bunda o dönem İsmaililerin hala etkin bir odak olmalarından duyulan korkunun da etkisi vardı, bilemiyorum.
Uyuşturucu, cennet, müritlerin kandırılması biraz batı kaynaklı kitaplardan, anlatılardan ve Marco Polo kaynaklı gibi. Binlerce, onbinlerce müridi böyle uyuşturucu vs ile ölüme göndermek zor iş, bence bu daha çok ideoloji, inançla ilgili bir durumdu.
Onu "sapkın olarak görenlerde var “kahraman” olarak da. Hatta pre-komünist tanımlaması yapanlar var. Örneğin Faik Bulut “Eşitlikçi Dervişan Cumhuriyetleri” tanımlaması yapıyor ki bana göre bu tanım Batıni Anadolu için doğru bir tanım olsa da Hasan Sabbah’ın yaşadığı coğrafya ve kültüre uzak bir tanım.
“Tarafsızlık” dediğiniz için (eklemden geçmeyeyim hiç bir tarih yazımı tarafsız değildir) doğrudan kitap öneremedim ama en azından müritlerinin ona seslendiği isim olan “Seyduna” adı ile ülkemizde yapılan şiir ve şarkıların olduğu çalışmaları önereyim. (Seyduna Türküleri)
Duyduğum kadarıyla müritlerine uyuşturucu verdikten sonra cennet bahçeleri denen, birçok zevkin olduğu mekanlara koyup eğlendiriyormuş. Tabi müridin kafası hoş, bir de o zevkleri tadınca, Sabbah “işte cennet burasıdır, bana hizmet ederseniz direkt buraya gideceksiniz” mealinde şeyler söylüyor ve bu şekilde motive ediyormuş. Yani dediğiniz doğru, olay sadece uyuşturucu olayı değil. İnançların, duyguların istismarı ve bir nevi ideoloji de var.
Tarafsız kaynak derken, aslında tam tarafsız kaynak bulmanın belki de mümkün olmadığının farkındayım. Belki de olabildiğince tarafsız demeliydim. Bilirsiniz pek çok olaya din odaklı bakan ve belki de gerçekleri bu doğrultuda saptırmaya çalışan kesimler vardır. Ben isim isim tanımıyorum ama bu konularda çok okuduğu için bu kişileri az çok bilen araladaşlar vardır. Belki onlar bana fayda sağlar diye düşündüm. Aslında Kitapyurdu’dan bakarak gözüme kestirdiğim bir iki kitap var ancak dediğim gibi yazarlarını, onların görüşlerini bilmediğim için tereddüt ediyorum. Bilirsiniz bazen bir iki arkadaş çıkar ve “şunun kitaplarından uzak durmanı tavsiye ederim” der ve bu gayet yararlı olur.
Eğer sizin bu konuda tavsiyeniz varsa sevinirim @alper bey.
Kaynak kitap olarak kesinlikle Alamut veya Semerkant değil. Tarihsel bir kişilik olarak değil de kurgu olarak okunmak isteniyorsa bu iki kitap okunabilir.
Bunun doğruluğu çok tartışmalı özellikle Hasan Sabbah’ın ölümünden sonraki kaynaklarda buna benzer şeyler yazılmadığı söyleniyor. Daha geç tarihli sunni kaynaklar da ve batı da Marco Polo kaynaklı kitaplardan bu iddiaların ortaya çıktığı söyleniyor.
Galiba Türkçe de kitap olarak çok kaynak yok Hasan Sabbah ile ilgili, daha çok dergi sayfaları, gazete köşelerinde hakkında bir şeyler yazılıyor.
Benim bildiğim baskısı bulunur mu bilmiyorum ama (gerçi Doruk yayınları yeniden faaliyete geçti demişlerdi belki yeni baskı yapmışlardır.) Doruk yayınları İsmaililer Tarihleri Öğretileri, Faik Bulut Hasan Sabbah Gerçeği ve galiba su yayınlarının Alamut devletini anlattığı bir kitap vardı bunlar okunabilir.
Araştırmalarınızı Hasan Sabbah özelinde Batinilik, İsmaililer üzerine yaparsanız daha çok kaynak bulabilirsiniz.