Yüksek maaşın alt sınırı kaç? Buna göre farklı yorum yapacağım.
Neyi?.. (20 karakter)
Aklıma şey geldi, izleyenler anlayacaktır.
Cem Yılmaz gösterisinde anlatıyor ya, bilinmeyen dili havayla yakma; hsıı… Yok ki öyle bir şey, söylemedi ki
böyle yazmışsınızya neden böyle düşündünüz açıklarmısınız diye sormuştum.
@BiblofilYouTube hatırladım hatırladım sıraya geçtim açıklama yerine bana tekrar soru sorulmasını bekliyorum şimdi
Çoğunluğun yaş profili düşük olduğu için. Çoğu arkadaş öğrenci, mesajlaştığım bazı kişilerin meslekleri de bu sonuca götürüyor…
Benim aylık kitap bütçem tam yok. Bir kitabı okuyacağıma eminsem ha şimdi almışım ha 2 yıl sonra. O yüzden arada sırada okuyabileceğimden çok kitap alıyorum. Bir de çizgi roman yönü var. Çizgi romanların belki yarısından çoğu tek baskı yapmaya mahkum. Hele italyan çizgi romanlarını sadece okur kitlesi küsmesin diye 350 400 adet basıyorlar. Limitlilere gelmiyorum bile. Yani bazen “acaba tükenmeden alabilecek miyim” gerginliğiyle zamana yayabileceğim şeyleri bir anda alıyorum. Ayrıca diğer sorunuza gelirsek, maaşım bellli, hala öğrenci olduğum için masrafım da maaşım da az açıkçası. İçkim var, arada iddia da oynarım, dışarıda yemek yer kahve içerim. Çok kitap almasam da harcarım ben bu parayı kısaca. Kitap almaya başladığımdan beri dışarıda daha az yiyorum örneğin, zaten 1-2 yıldır dışarıda yediğim şeylerden keyif almıyordum, azalttım.
Bu iş zaten hobi benim için, bu parayı harcmayıp kenara koyabilirdim fakat öyle bir durumda da ne için çalışıyorum o zaman diye düşünüyorum. Geçim derdi gibi hayatın gerçeklerini kabul etmekle beraber geliriniz o sınırı geçiyorsa kazandığınız parayla kendinizi ödüllendirmek güzel bir seçim bence.
Yaş profili düşük mü? Bana göre de yaş profili gayet normal, 1-2 örnek dışında. Forumun ortalama yaşı tahminen 25-30 arası falandır.
Elbette müşteri tarafındayım size firma tarafında olduğumu düşündüren nedir? Benim siparişlerim çok özenle paketlenip hasarsız geldi. İyi olan hizmete kötü mü dememi bekliyorsunuz?
Ben şikayetçi değilim kidegadan aksine çok memnunum. Siz olmayabilirsiniz.
Hocam o zaman diyeceksiniz ki; “Burada bulunan kişilerin yüksek bir ücret aldığını düşünmüyorum, çoğunluğu öğrenci”. Ama siz diyorsunuz ki “yüksek maaş alanların burada işi olmaz” bu çok iddialı bir laf. Sizi yadırgamıyorum aslında ben ilk dediğinizde anlamıştım ama daha açıklayıcı olabilirdiniz. O cümle hakaret veya küçümseyici görünüyor. Üslub önemli.
Size siparişlerinizin iyi şekilde gelmesi firmanın genel kargo gönderimlerini özenle yaptığı anlamına gelmez, ki sadece 1 ayda 3’ den fazla siparişim var, en azından neyi nasıl gönderdiği hakkında bilgi sahibiyim.
Bunların arasında iyisi de var kötüsü de, iyi gelince iyi, kötü deyince kötü gönderildi diyoruz (önceki sayfalarda mevcut) ama genelleme yapmak, kötü gönderilene kötü şans demek farklı anlamlar ifade eder.
25-30 yaş arası oldukça genç bir yaş aralığıdır. Yaşamın baharı demektir bu…
burda dediğim gibi…
Bu alışkanlıktan kurtulduğum için mutluyum.
Nasıl kurtuldunuz acaba merak ettim. Ben de bu durumdan muzdaribim, sigara bağımlılığından beter bir hal almaya başladı. Elimde 3-4 yıl yetecek kadar okunmamış kitabım var ama halen kitap almaktan engelleyemiyorum kendimi. “Kitapların içinde yaşamayı seviyorum”, “Şimdi almazsam baskısı tükenir, fiyatı artar” yada “ikinci el piyasası canlı, istediğim zaman satarım” diye kendimi avutuyordum ama bu “kitapların içinde yaşamayı seviyorum” düşüncesi artık çok sağlıklı gelmemeye başladı. Kitaplara bu kadar anlam yüklemek onları putlaştırmak gibi gelmeye başladı artık. Minimalist yaşam felsefesi ilgimi çekiyor ve bu sürekli kitap alma alışkanlığımdan kurtulmak istiyorum.
Yazınızın sonunda bahsettiğiniz şekilde kurtuldum aslında. Bir kitaba sahip olma duygusunu aşmak gerekiyor önce.
Bir de Stefan Zweig’in Sahaf Mendel hikayesi beni çok etkilemişti.
Dün rast geldim bu yorumunuza. Anlık olarak düşünmeye sevk etti beni. Gece boyunca bunu düşündüm diyebilirim. Uyandığımda halen aklımdaydı ama kararım da kendi lehime dönmüştü. Aldıklarımdan pişman mıyım diye sorup durduktan sonra HAYIR diye bağırdı içimdeki ses resmen. Olayın özü bu aslında, gerçekten almak istiyorsa insan o zaman almalı. Yoksa tükenecek, özel basım, seri bozulur vb. şeyleri düşünmemek gerek
Konuya yaklaşım şöyle:
- Kişi, pul biriktiriyor… Olur tabi, hobisi…
- Kişi, peçete biriktiriyor… Olur tabi, hobisi…
- Kişi, içki şişesi biriktiriyor… Olur tabi, hobisi…
- Kişi, eski para biriktiriyor… Olur tabi, hobisi…
- Kişi, bıçak biriktiriyor… Olur tabi, hobisi…
Fakat;
- Kişi, kitap biriktiriyor… Olmaz, bu bir hastalık…
Bu yaklaşım tutarsız değil mi???
Hepsi aynı kategoriye giriyor. Bir tutarsızlık yok. Aksini iddia eden tutarsızdır
Daha çok şu şekilde,
Kişi X biriktiriyor. Olur tabi hobisi.
Kişi X biriktirirken ekonomisine, sosyal yaşantısına ya da sağına vb. zarar veriyor. Bu bir hastalık.
Lakin bu değerlendirmeleri yapıp kitap biriktirenleri hasta olarak (gerek ekonomisine, gerek sağlığına zararından dolayı, vs) niteleyenler aynısını başka nesneleri biriktirenler için söylemiyorlar. İşin tersliği burada zaten…