Kitaplar hangi nedenlerle tutar?

benim merak ettiğim lotr got harry potter gibi romanların hangi kriterlere göre tuttuğu ve yeni yazılacak romanların bunları taklit ederek mi yoksa ilham alıp orijinalleştirerek mi başarıya ulaşacağı?

Başlı başına farklı bir evren, kendine göre yeni olgular oluşturmuş kitaplar söyledikleriniz. Bunlar oldukça fark yaratır ve sizin tabirinizle tutulmasında çok büyük rolü vardır. Eğer olaylar bizim dünyamız üzerinde geçmiş olsaydı pek tutulacağını sanmıyorum.

1 Beğeni

Piar = Hiç bir edebi değeri olmayan kitapların alışveriş sitelerinde anasayfada sürekli pompalanması.
Bkz : Şeyma Subaşı.

Lotr, Harry Potter vb gibi kitaplara gelince , onların zaten böyle bir şeye ihtiyacı yok. Çok çok iyi kitaplar zaten bir şekilde okuyucusuna ulaşıyor.

1 Beğeni

Tuttuğu derken? Daha net tanımlar yaparsanız daha net cevaplar alabilirsiniz.

LOTR yazıldığı dönemde bestseller olmadı. 1954-1955 yıllarında çok büyük ve maliyetli olduğu için üçe bölünerek basıldı (1500-1000-5000 adet olarak). 1960’larda ABD’de karton kapaklı baskılarına dek de pek popüler değildi. 60’larda (dönemin ruhu diyebilirsiniz, LOTR’un iktidar eleştirisinin okuyucu tarafından anlaşılması ve benimsenmesi diyebilirsiniz, vs.) bir şekilde okuyucu kitabı beğendi ve fısıltı gazetesi veya arkadaş tavsiyesi ile popülerliği gittikçe arttı.

GOT ise dizisi yayınlanana dek kitlesel bir popülerlik yakalamamıştı. Bilen biliyor, okuyan okuyordu ama o kadar. Dizi öncesi sizin düşündüğünüz anlamda tuttuğundan emin değilim. Ancak dizi yapımcılarının ilgisini çekmesi de yine üst örnekte olduğu gibi okuyucu beğenisiyle.

Harry Potter ise Rowling’in başarısı olduğu kadar Bloomsbury’nin de (İngiltere’deki yayıncısı) başarısıdır. Bir çocuk kitabı olarak yazılmaya başlayan Harry Potter sonrasında bir YA (Genç Yetişkin) kitabına dönüştü. Döneminde yakaladığı popülerliğin çok fazla sebebi var: Çocukluktan, gençliğe ve yetişkinliğe karakterleri yavaş yavaş büyütmesi, okul ortamı, genç yetişkinlik müessesesinin millenniallar tarafından tutulması ve dünyadaki ekonomik genişlemenin ailelerin genç çocuklarına daha fazla para harcayabilmelerine sebep olması, nedenlerden bazıları.

“Bana bir formül verin bestseller olacak GOT, LOTR, Harry Potter yazayım” diye düşünüyorsanız, öyle bir formül olsa kim niye o formülü size versin? Taklit konusunda ise taklitler ancak asıllarını yaşatır. Kendi sesinizi, ritminizi, el kararınızı bulup bir şeyler başarabilirsiniz ve bunun için de GOT, LOTR, Harry Potter’dan çok çok daha fazlasını okumaya ihtiyacınız vardır.

9 Beğeni

Şeyma Subaşı tuttu mu? Hiçbir listeye giremediği gibi onca reklama ve yatırıma rağmen 4-5 binden fazla satmadı diye biliyorum.

2 Beğeni

Kitabın ikinci baskıya girmesi bile öyle bir eser için büyük ve hakedilmemiş bir başarı. Aslında değinmek istediğim buydu. Tabi diğer kitaplara kıyasla satış rakamı çok aşağılarda kalıyor ama bu kadar satması bile o içeriğe göre büyük bir başarı olarak değerlendirilebilir.

2 Beğeni

Lotr, got veya Harry Potter gibi tutulmak istiyorsanız ilk olarak kitabınızı Ingilizce yazmanız ingiltere ve abd de kitabınızın yayımlanması gerekiyor :slight_smile: Sonrasında dizi, film veya oyun yapılması gerekiyor eserlerinizin. ( bknz: Witcher )

Gerçekçi olup kendinize hedef olarak fantastik yazan Türk yazarları alın.

Barış Müstecaplıoğlu’nun gayet şık fantastik eserleri var, kendinize örnek alabilirsiniz.

Ekleme: Öykündüğünüz yazarların biyografilerini okumanızı tavsiye ederim.
Örneğin Tolkien filolog ve Profesör unvanlı bir akademisyen, I WW’da görev almış.
Genelde büyük yazarlar Entelektüel, iyi eğitimli insanlar oluyor.

2 Beğeni

İçerik açısından belki başarılı gelebilir. Ama, Şeyma Subaşı adının popülerliğiyle kıyaslayınca bana az geldi. Takipçi sayısını, magazinsel popülerliğini, kitap üstünde dönen reklam çalışmalarının büyüklüğünü ve tartışmaları hesaba katınca bu sayı bana çok az geldi. Tabii bu hususta kitaptan kazanç sağlayacaklara satışlardan memnun olup olmadıklarını sorup öğrenmek gerek :thinking: Yatırımlarının karşılığını fazlasıyla almışsalar, evet, bu onlar için de büyük başarı :thinking: Aman, neyse… Bize ne :sweat_smile:

3 Beğeni

biliyorum çok entelektüel dolu birikimli ve yaratıcı insanlar bir diğer merak ettiğim de türkiyeden kitabımızı dünyaya nasıl pazarlayabileceğimiz?

Bir şey tutar mı tutmaz mı diye yazı işinizin başına oturmak pek iyi bir fikir değil bence. Edebiyatta çığır açmış birçok ünlü yazar “Öyle bir şey yazayım ki tutsun.” düşüncesiyle yazmamıştır muhtemelen. Sait Faik kendini zorlayarak yazmadı kenar mahalleleri, büyük dertleri olan “küçük” insanları. Keza Yusuf Atılgan okurlarına karın ağrısı çektirmek için Anayurt Oteli’ni yazmadı vs. örnekler çoğaltılabilir. Şahsi görüşüm bu şekilde. İçlerinden geldiği gibi yazdılar. Elbette rastgele gelişen bir olay değil bu, anlatmak istediklerini sıkı sıkı takip etmek zorunda olmasalar da belirli bir plana göre yazmak zorundalar ama konumuz bu değil tabii ki.

Kitabınızın tutulmasını sağlayacak girişimler yerine sanki yazdıklarınızı kimse okumayacakmış gibi yazmanız daha mantıklı bana göre. Öncelikle kendiniz için yazın. Kendiniz okuyun. Sonra yakınlarınıza okutabilir, onların yorumlarını dinleyebilirsiniz. Yine de her şey sizde bitiyor. Yayıneviyle olan mevzu da yayınevine kalmıştır, ona bir şey diyemem.

“Çok satmak ve para kazanmak” düşüncesiyle yola çıkıp çıkmadığınıza emin olun, eğer öyleyse durum, bu düşünceden kurtulmanız çok daha iyi. Yazar emeğinin karşılığını almalıdır fakat okuma oranının az olduğu, düzenli okuyanların ise genelde yabancı yazarlara yöneldiği bir ülkede zordur bu. Kurgu kısmı için konuşuyorum. Elbette isteyen istediğini okur, beni ilgilendirmez.

Demem o ki aklınızda önce “yazmak” eylemi olsun, gerisi olursa olur olmazsa olmaz.

1 Beğeni

Ben de tam olarak bunları yazmaya gelmiştim. Belirli bir tanınmışlığınız yoksa ve iyi bir reklam kampanyası yapmazsanız ürününüz tutmaz. Eğer gerçekten iyi bir eser ise geç de olsa değeri anlaşılır ama bunu görüp göremeyeceğiniz meçhuldür. Bir çok yazar, ressam sefillik içinde ölmüşlerdir. Tolkien bile Yüzüklerin Efendisi’nin film haklarını elinde tutamadığı için satmak zorunda kalmıştır.

Siz Nilgün Bodur olmadığınız için para için yazmayı bırakın. Eğer yazmak istiyorsanız yazın. Para biraz da şansın yardımıyla gelecektir. Ayrıca okumadan 2. el fikirlerle de yazılmaz bence

2 Beğeni