Kitaplara Zam Gelir mi?

Merhabalar, ne yazık ki yakında seçimler var. Akademik kitaplar halihazırda ateş pahası, durmadan da artmaya devam ediyorlar. Sizce seçimlerden sonra durum ne olur? Toplu bir alım yapmaya gerek var mı?

Özellikle çevri kitaplar için konuşuyorum.

1 Beğeni

Bu enflasyon kim gelirse gelsin artacak veya sabit kalacak. Sabit kalması demek %50 ise enflasyon, ürünlerin yüzde 50 ile artması demek. Çok istediğiniz bir şey var ise almak lazım, TL bazında iniş çok ama çok zor.

Uzun süredir baskılanan kurun seçin sonrasında artacağına dair büyük bir beklenti mevcut. Hatta şu an bu baskıdan piyasada ikili-üçlü ( hatta tether i de ekleyelim 4 lü :smiley: ) kur görmeye başladık.

Bu beklenti gerçeğe dönüşecek gibi, yani kurdaki yüksek artışları görebiliriz ve özellikle çeviri kitaplardaki maliyetlerin büyük çoğunluğu dövize endeksli olduğundan onlarda da fiyat artışı görebiliriz diye düşünüyorum.

Geçim sıkıntısını yüksek oranda hissetmeyen, kendine yeter düzeyde tasarruf eden bireylerin çok istediği kitaplara yönelmesi şu an mantıklıdır bence forumdaşlar, hatta yatırım tavsiyesi bile oldu galiba :joy: . 6 ay sonra bu fiyatları da mumla ararız ama doğru bir politika ile sonrasında en azından stabilleşme görürüz diye ümit ediyorum.

1 Beğeni

Bence bu yüzden Malazan çıkmıyor. Çıkamayacak gibi de duruyor. Durum vahim, çok zor zamanlar bekliyor.

1 Beğeni

Seçimlerin sonucu ne olursa olsun diğer her şeyle birlikte kitapların fiyatları da artmaya devam edecektir maalesef.

1 Beğeni

Gelmez
(20 kaakter…)

Hem de nasıl gelir. 202020

Almak zorunda olduğunuz kitaplar varsa şimdiden alın bence. Sonuçta ucuzlamayacağına göre ya sabit kalır(Fiyatı 1-2 aydan fazla sabit kalan bir ürün var mı? :frowning: ) ya da artar. En azından artma riskine girmiş olmazsınız.

Benim okuma hızım yavaştır yani bir ay içerisinde 2-3 kitap anca okurum. Buna rağmen hiçbir indirimi kaçırmadım. Her indirimde sırf fiyatlar artıyor korkusuyla mutlaka kitap alıyorum. Fiyatlar hep arttı, hep artacak (en azından uzun bir süre daha).

3 Beğeni

Kağıdı ithal eden bir ülkeyiz. Ekonomistler, doların baskılandığını seçimden sonra fırlayacağını söylüyorlar. Tahminleri doğruysa şayet, kitaplara zam gelecektir.

2 Beğeni

Hiç belli olmaz. İşsiz biri olarak zaten uzun zamandır kütüphaneden okuyorum. Ama inşallah gelmez.

TL cinsinden her şeye her zaman zam geleceği aşikar. TL cinsinden zam gelmeyen bir şey yok hocalarım; Türkiye’de bütün piyasa Lira short’layıp mal edinme üzerine kurulu zaten.

Ama döviz/altın endeksinde zam gelir mi konusu bence tartışmalı olabilecek bir konu. Bir kaç aya öyle ya da böyle döviz kurunun çokça yükselmesini bekliyor bayağı bir kişi. Bu yüzden kitap fiyatları da artacaktır; ama mesela Euro’nun arttığı kadar artar mı, asıl soru bence o. Bana artmaz gibi geliyor ama kaynağın ne derseniz bir kaynağım ya da uzmanlığım yok, uyduruyorun yani :roll_eyes: .

Ama beklentim doğruysa şayet, kitapları kredi kartıyla falan taksitli maksitli alıp eldeki Tl ile euro/dolar almak en mantıklı yol bence :roll_eyes:

1 Beğeni

20 ay önce 37 liradan alamadığım kitabı bugün 178 liradan aldım…

3 Beğeni

Zam gelmez, güncelleme gelir.

2 Beğeni

Aslında tersinden sormak lazım; kitaplara artık zam gelmez değil mi? Halihazırda sürekli artıyor.