Kitaplığınızdaki En Eski Kitap ve Alma Nedeniniz

Bizim kütüphanenin en eski kitabı; 1727 tarihli ve içeriğinin pek de edebi bir yanı olmayan “Sermons du Pere de la Rue de la Compagnie de JesusPour L’Avent” isimli bir kitap…

Üzerinde eski sahiplerinden birinin 1741 yılında atmış ve tarihlendirmiş olduğu bir imza mevcut. Ayrıca Paris Ch. Taranne Libraire kitabevi etiketi ve bir başka eski sahibinin exlibris etiketi de var.

  1. yy. başlarında yazılmış ve dini temalı bu kitabı aslında ucuza almıştım. Alırken de oğlum için küçük bir eğitim materyali gibi düşünmüştüm; Osmanlı döneminde bizde matbaada kitap basılmaya başlamadan 2 sene önce yayımlanmış bir kitap olduğunu biliyor, dolayısıyla Müteferrika’dan ve matbaasından tarihiyle ve kısa hikayesiyle beraber haberi var. Antika şeylere kıymet vermeyi, bakımını yapmayı, imzanın, kitapçı etiketinin, kitapçı kaşesinin (ki üzerinde Constantinopolitana yazılı bir de kaşe var) önemini, Constantinopolitana’nın eski İstanbul olduğunu, dayanıklı bir cildin yüzyılları aşıp günümüze gelebileceğini ve tabii kitap kurtlarının kitaba nasıl zarar verebileceğini görebiliyor. Tüm bunlar sadece zamanında çok cüzi bir miktar ödenerek verilmiş bir kitap sayesinde oluyor.

Böyle şeyleri öğrenmek için uygun bir kitap, yoksa ben de isterim o tarihlerden bir Müteferrika baskısını kitaplığıma koymayı ama nerdeee… :slight_smile:

9 Beğeni

Resim ekleme imkanım şu anlık yok ama elimde 1944 ve 1946 tarihleri arası çıkan 15 kitaplık bir polisiye seri bulunmakta. Bu kitapları toplamamın nedeni ise çocuklukta okuduğum Agatha ve Sherlock kitapları. Polisiyeye merakımın nedenleridir. Şu anlık bir işim olmadığı için pek eski polisiye seriler alamıyorum ama işim olunca listemde bulunan polisiye serilerini sırasıyla alacağım artık.

3 Beğeni

Bendeki de, 1919 tarihli John Keats - Endymion şiir kitabıdır.