Klasikler İçin Hangi Yayınevi?

Şu aralar Can klasiklerini toplamış bir kişi olarak şahsen ortalama bir çeviri ve baskı kalitesi ile karşılaştım. Klasikler için ortalamanın üstünde olan yayınevleri arasından, hem baskı hem de çeviri olarak önerebileceğiniz yayınevi hangisidir? Detaylı bilgi verebilirseniz sevinirim. İş Bankası ve İletişim arasında kaldım. Yani az çok yorumlara göre editörlük ve çeviri açısından iletişim daha iyi diyen kesim daha fazla ama fiyat olarak gerçekten bir tık daha yüksek İş Bankasına oranla. Kısacası Can’dan devam edecek kadar bir fark bulunuyor mu İş Bankası çevirilerinde. Ya da iletişim bu iki yayınevi fiyat farkına rağmen çeviri, editör ve baskı olarak değer rakamlarda mı?

Sadece ve sadece tek cümleyle Türkiye İş Bankası Yayınları.

1 Beğeni

İletişim bir tık daha kaliteli değil mi? Yani ben öyle biliyorum şahsen. Ya da İletişim’in eksik ya da artı yönleri nedir İş Bankasına oranla?

Klasikte üç şeyden şaşmayacaksın. İş, can ve yky hem fiyat hem editörlük hem çevirmenlerin kalitesi konusunda aşırı başarılılar. Ama edisyonlar arası çevirmenlere bağlı olarak başka yayınevleri tercih edilebilir. Fakat genel olarak bu üçü.

Hocam Can Yayınları çevirilerine ortalama diyorsan seni hiçbir yayınevi kesmez. Senin okuyacağın eserler hangi dilde yazıldıysa o dili öğrenip o dilde okumak dışında bir çaren yok. (İroni yapmıyorum.)

Ülkemiz yayıncılığında klasikler hangi yayınevinden okunmalı sorusuna ise ‘kendimce’ şu yanıtı verebilirim: İş Bankası Kültür Yayınları, Can Yayınları ve İletişim Yayınları. Zaten bu üçlü ‘genellikle’ en iyi ve tecrübeli çevirmenlerle çalışıyorlar. Tek fark mesela A isimli çevirmen İş Bankası’nda Dostoyevski’nin 3 eserini çevirmişse, Can Yayınları’nda Tolstoy’un 2 eserini çevirmiş. B çevirmeni ise İş Bankası’nda 4 Tolstoy eseri çevirmişse Can Yayınları’nda 2 Dostoyevski eseri çevirmiş. Yani aslında çevirmen kalitesi bazında bu ünlü yayınevlerinin seviyesi hemen hemen aynı çünkü hepsi de çoğunlukla aynı çevirmenlerle çalışıyor.
Baskı kalitesine gelirsek İletişim Yayınları neredeyse her klasik eser baskısında mutlaka önsöz, sonsöz gibi ekstra içerik barındırıyor. Can ve İş Bankası bu bakımdan geride kalıyorlar ama İletişim Yayınları baskıları belki de bu nedenden dolayı daha pahalı oluyor.

1 Beğeni