Koronavirüs Gündemi

Tabi doğruluğunu bilemem ama yaşadığım örneği anlatayım. Hasta olan sınıf arkadaşım hastaneye gidiyor corona testi yaptırmak için ve kendisi istemeden hastanede yapıyorlar. Şükür negatif çıktı. Ve şikayetle gelen her insana test yapıldığını söyledi.

1 Beğeni

Ben Dizdar’ın sadece bu konu değil, başka zamanlarda da söylediklerine pek ikna olamıyorum ama yine de bunları söyleyenler de var diye paylaşayım dedim.

3 Beğeni

Bazı insanlar siyasi çıkar elde etmek, gündeme gelmek vs değişik sebeplerle hiç bilmedikleri konularda atıp tutuyor. Videodaki kişinin uluslararası fonların nasıl verildiği hakkında en ufak bir bilgisi olmadığına eminim. Dünya Bankası’nın 50 milyar dolarlık fonu ülkelerin bütçesine hibe edilecek bir fon değil. Zaten bu fon çok fakir ve orta gelir seviyesindeki ülkelerin virüs ile mücadele etmesini sağlamak için oluşturuldu. Bu ülkelerin test kiti ve diğer sağlık malzemesi almalarını sağlamak için. Sana verilen parayı istediğin yere harcayamıyorsun yani.

Biraz gündem takip eden kişiler bunu bilir; AB’nin bize vermeceği 6 milyar euro’dan sadece yarısı geldi ve bu para ülke bütçesine gelmedi. Suriyeliler için harcandı, hepsi proje bazlı ödendi.
IMF kredileri dahi böyledir Türkiye’nin geçmişte aldığı 20 milyar dolarlık kredi 10 parçaya bölünüp yapılan sözleşmenin şartlarına uyulduğunda 6 ayda bir 2 milyar dolar serbest bırakılırdı ve bu paraların nereye harcanacağı en baştan belliydi.

Uluslararası fonların verdiği parayı ihtiyaç kredisi ile karşılaştırmayın. Alınan para çoğu zaman bütçeye dahi girmez.

Sokaktaki insan bunu dese anlarım ve masum bulurum ama prof. ünvanı taşıyan birisi böyle konuştuğunda bunu iyi niyetli bulamayacağım.

10 Beğeni

Evrim Ağacı Facebook sayfası

COVID_19 salgını hızla devam ederken, SARSCoV2 virüsü hem yakın kuzenleri SARSCoV ve MERSCoV ile hem de grip hastalığına neden olan influenza virüsleriyle bolca kıyaslanmakta.
Bu tabloda, tam bir kıyaslamayı görebilirsiniz.

Kaynak: @virusesimmunity

10 Beğeni

Bıktım artık ses kayıtlarından.Her yerde ve tüm arkadaşlarım whatsapp gruplarını ses kayıtları ile doldurdu.Herkesin akrabası birden hemşire oluverdi.Bu ses kayıtlarına inanmayın lütfen diyince bana ters ters cevap veriyorlar.“Sen nereden biliyorsun ki? Sana nasıl inanalım!” gibi cümleler kuruyorlar.O zaman bu ses kayıtlarındaki Gamzelere veya Deniz Nisaların annelerine nasıl inanıyorsunuz.Üstelik onları görmediniz bile? Kim bilir kim bu insanlar! Gerçekten inanılmaz.

12 Beğeni

Çok şikayetçiyim ben de bu konudan çok. İnsanımız herşeyin kolayını çok seviyor, bilginin de. Ki bu bilgi doğru mu yanlış mı diye düşünmüyor bile.

1 Beğeni

6.Korona teşhisi konuldu. Gelen kişi umreden geçen hafta dönmüş. 20 bin küsur kişilik kafileden sadece biri bu. Sanırım Güney Kore’nin yaşadığı “31. vaka” olayı burada patlak verecek.

1 Beğeni

Okullar tatil olunca gitmeyin memleketlere risk grubunda olan yaşlılara virüs bulaştıracaksınız diye uyarı yapılıyordu ama ne cuma namazı iptal edildi ne umreden dönenlere önlem alındı. Bugün Twitter’da gördüm umreden dönenlere hoşgeldin ziyaretleri yapılıyor. Bizde her şey gibi bu da dostlar alışverişte görsün mantığıyla ilerliyor.

4 Beğeni

Enfeksiyon çıkar, enfeksiyoncu kesilir. Beslenme konusu açılır, diyetisyen kesilir. Bu adam radyasyon onkoloğu ama maşallah her konuda atıp tutabilecek seviyede görüyor kendini.

6 Beğeni

Nihal Yeğinobalı vefat etmiş. Kitap seçerken önem verdiğim çevirmenlerdendi, öyle de kalacak.

4 Beğeni

2 Beğeni

Aniden 18 olmasını beklemiyordun hiç.İnsanlar sokağa çıkma yasağı hakkında konuşmaya başlamışlar bile. :disappointed_relieved:

1 Beğeni

İlk vakadan sonra vaka sayısında sürekli artan sıçramalar olacağı tahmin ediliyordu. Neredeyse her ülkede böyle oldu. Umarım istatistikler bir kez olsun yanılır :confused:

6 Beğeni

Vaktinizi ayırıp izleyin.

2 Beğeni

Türkiye’nin gündemi her ne kadar virüs olsa da ekonomi hemen ensemizde diş bilemekte, bizim gibi dışa bağımlı ülkeler battıkça batıyor, dolar 6.40 oldu, bugün çıkıp halkına seslenemeyenler yarın birgün çıkıp “aziz milletim, dolar bozdurun” diyecek. Ama artık yastık altında saç telinden başka bir şey kalmadı.

3 Beğeni

İngiltere bir yandan bunları söylerken diğer yandan pek önlemler almıyor gibi, ölen ölür kalan sağlar bizimdir mi diyorlar ne.

1 Beğeni

Bu konuda yanılıyorsunuz şu an parası olan ya altın ya da dolar alıyor. Asıl yastık altında şimdi para var. Kendi akrabalarım daha düne kadar az birikim artık parayı arttırdıkça altın ya da dolar alıyor çünkü TL’yi kimse güvenli liman olarak görmüyor.

1 Beğeni

Sokağa çıkma yasağı dillendirilmeye başlandı, buna göre hazırlık yapın.

3 Beğeni

Şu an Avrupa’da bazı fabrikalarda yapılan grevler sonucunda üretimler durdu. Gıda da durursa halimiz yaman. Gerekli önlemler alınmalı bireysel bazda.
Ayrıca sosyal izolasyonun önemi hakkında da bir gönderi bırakayım. Boş yere dışarı çıkmayın. Hayati konular dışında asla dışarı çıkmayın. Bugün hastaneden dönerken baktım da kafeler full çekiyordu. Gerekirse arkadaşlarınızla Skype üzerinden görüşün.

2 Beğeni

2 Beğeni