Korsan Kitap Okumak Suç Değildir

Forumda e-kitap aleyhtarlığı epey yüksek. Korsan kitap okumanın etik olmadığı hırsızlıkla eşdeğer olduğu savunuluyor. Fakat esas yanlış olan şey fikri mülkiyet. Zannediyorum ki üniversitede Sci-hub, Libgen gibi sitelere yolu düşmeyen yoktur. Bu ve benzeri siteler olmasaydı nasıl sıkıntılar yaşayacağımız ortadayken bilginin-kitabın özgürleşmesini savunmak yerine parayla kısıtlanması savunmak bana doğru gelmiyor.

Görseldeki gibi e-kitap okuduğumuz zaman esas eseri ortadan kaldırmıyoruz sadece kopyasını oluşturmuş oluyoruz. Esere bir zarar vermiyoruz. Aksine kitabın internette kopyalarının dolaşması kitabın ve yazarın popülaritesi için iyi bir durum. Hp, Lotr gibi fantastik serilerin bütün kitapları internette mevcut. Fakat bu serilerin satışları hiç azalmıyor aksine sürekli okuyucu sayısında artış oluyor. Bunda kopyaları okuyup fan kitlelerine katılan, arkadaşlarına bahseden insanların önemi çok büyük. Kitaplarınıza internet üzerinden ulaşabilecek milyonlarca insan varken bu kitapları sadece parası olan insanların erişimine açmak pek mantıklı değil.

Müzik konusunda Youtube’un yaptığı yenilik gibi düşünebiliriz. Önceden müzisyenler yapım şirketleriyle anlaşmadan albüm-şarkı çıkaramıyorlardı. Albümlerini de sadece parayla satın alan insanlar ulaşabiliyordu. Dolayısıyla bilinirlikleri de epey sınırlanmış oluyordu. Fakat bugün Youtube gibi platformların ortaya çıkmasıyla insanlar müziklerini ücretsiz bir şekilde milyonlarca insanla paylaşabiliyor. Şarkılarının internette ücretsiz dolaşması onları maddi açıdan bir zarara uğratmıyor. Tam tersine milyonlarca insanın özgürce dinlemesiyle popülerlikleri artıyor ve maddi olarak daha karlı çıkıyorlar. Sadece müzikte değil, film-dizi gibi diğer sektörlerde de bu değişimler yaşanıyor. Got’un torrent rekorları kırmasından yapımcılar mutsuz muydu? Sanmıyorum. Bu sayede reklam gelirlerini arttırdılar.

Kitapların da bu değişime ayak uydurması gerekiyor artık. Kitapları-bilgiyi sadece parası olan kişilerle sınırlamamak lazım. İmkanı olan insanlar zaten basılı kitapları satın alıyor. Parası olmayan imkanı olmayan insanlar da internetten okusunlar. Bir kitabı ne kadar çok kişi okursa o kadar iyi. Ücretsiz pr yapmış olurlar kitaplara.

2 Beğeni
1 Beğeni

30 adet gönderi şu konuya taşındı: Tartışma: Ücretsiz pdf, e-kitap okumak etik mi?