Bu başlıkta Cosmere hakkında teorilerinizi, görüşlerinizi spoilerlı şekilde belirtebilirsiniz. Burada Fırtınaışığı Arşivi ve Sissoylu başta olmak üzere, çıkmış tüm Türkçe Kozmer kitaplarından spoiler yiyebileceğinizi unutmayın. Kural İngilizceleri kapsamıyor, onlardan bir içerik paylaşacaksanız mutlaka sansürleyin.
Ben başlayayım. Geçen bir videoda görmüştüm ve kafama biraz yatmıştı (videoyu bulamadım tekrardan) Teori şöyle ki:
Rüzgâr ve Hakikat’ın sonunda Shallan Shadesmar’da mahsur kalıyor. O zaman dilimi içerisinde bir zamanda da Meelan’ın Boynuzyiyenleri Shadesmar’da kurtardığını biliyoruz (Kayıp Metal Sonsözleri) Bu teoriye göre Shallan da o gruba katılacak ve tüm ekip Scadrial’a gelecekler. Sissoylu era 3’te, Hayaletkanlarda da Shallan önemli bir rol oynayacak.
Son kısım elbette görüş fakat ilk kısım gayet destekli olduğu için ben olabilirliği olduğunu düşünüyorum. Ha Sissoylu’da Shallan’ı okumak ister miydim… bilemiyorum. Veya Shallan orada olursa kimi destekler o da meçhul.
Era 3’ün Elendel hükümeti ve Malwishler arasındaki bir soğuk savaşı konu edineceğini biliyoruz, bir de Hayaletkanlar var elbette. Hangi taraf Roshar’a en çok katkı sağlar, Shallan Hayaletkanlar’la anlaşmasına devam edecek mi falan merakla beklediğim konular.
Sissoylu o kadar unutmuşum ki sıkı bir hafıza tazeleme yapmam lazım. Ama Shallan mevzusu gayet olası bence. Hiç de sırıtmaz.
WaT sonrası Retribution Roshar sistemi çevresinde bir zaman yavaşlatma alanı oluşturuyordu. Roshar’ın Cognitive Realm içinde kalan kısmı da buna dahildi yanlış hatırlamıyorsam ve Lost Metal sonunda Kelsier Bu alandan dolayı Bilgi akışı alamadıklarını vs bahsetmişti. Yani detayları tam hatırlamamakla birlikte Shallan’ın bu alanın dışına çıkabilmesi için birşeyler olması gerek sanırım. Eğer bu teori tutacaksa bu Retribution için surda bir gedik demek olur.
İşte bahsettiğim teoride MeeLan ile çıkacak oradan ve Scadrial’a gelecek. Ayriyeten Retribution (Ceza) için zaten surda çok fazla delik var. WaT’ın sonunda diğer Parelerden saklanmak için kaçtı ve Fırtınaışığı 6’ya kadar gelmez muhtemelen. O da aşağı yukarı Sissoylu era 3 ve sonrası yapıyor.
Zaman kayması Kozmer’in geri kalanında 80 yıl geçerken Roshar’da 10 yıl geçmesini sağlıyor. WaT’ın finali Sissoylu era 2’den hemen önce olduğuna göre ve era 3 ondan 50 küsür yıl sonrasında geçtiğine göre (ve Fırtınaışığı 6 da WaT’dan yaklaşık 10 küsür yıl sonrasını anlatacağına göre) Sissoylu era 3 ile Fırtınaışığı 6 arasında 20 - 30 Scadrial yılı var. Shallan Scadrial’a gidecekse bile era 3’ten sonra geri dönmek zorunda çünkü Fırtınaışığı’nda ana karakter olmaya devam edecek kendisi. tabii yaşlanmayı veya çocuğunun büyümesini nasıl çözecekler meçhul. Roshar’a döndüğünde çocuk Adolin’den daha yaşlı olursa şaşırmam ![]()
Adolini Interstellardaki Cooper gibi ağlarken hayal ettim birden ![]()
Shallan’ ı Sissoyluda okumak ister miyim ben de bilmiyorum ama mantıklı bir teoriymiş kesinlikle. Olayların gidişatı o yöne gidecekmiş gibi duruyor. Roshardaki Hayaletkanlar genel olarak Parlayanlarla ters amaçlar güdüyordu ve düşman gibi bir konumdalardı. Sissoyluda ise aslında kahraman rolü ile okuduk diyebiliriz. Bakalım Shallan bu değişim karşısında nasıl tepki verecek. İşin içinde kendi ailesi ya da gezegeni olmayınca Hayaletkanlarla çalışmak cazip gelebilir.
Peki Cosmere evreninde pareler harici en güçlü karakter kim sizce ? Hoid de hariç tabii ki ![]()
“Varlık” olarak Şafakpereleri, ardından Gecekanı. İlla karakter olacaksa Ejderhalardan birisi (Frost, Starling, Xisis) olabilir; onları pek görmedik neler yapabileceklerini bilmiyoruz. Kuşamlı kişiler arasında Kaladin ve Vin muhtemelen; ekstra bir yardıma ihtiyaç duymadan da aşırı güçlüler.
Bu arada Hoid aslında hiç de güçlü değil. Tuttuğu Şafakparesi, Exist her ne kadar güçlü olsa da kendisi onun yüzünden kimseye zarar veremiyor. Ha belki farklı amaçlarla kullanabiliyordur ama kullanmamayı seçmiştir bilemem.
Neden kimseye zarar veremiyor? Sence Kelsier in gücü ne durumda sence güncel durumda?
Exixst’in etkisi. [Sunlit Man] Nomad’de de aynnı etki vardı; o buna Torment (Azap) diyordu. Adı üstünde Exist, yani var olmak. O yüzden var olan bir şeyi yok etmeye yönelik bir karşı çıkma olabilir; yine de cevap net değil. Ama kısaca daha çok o Şafakparesinin bir etkisi.
Kelsier’in hayatı pamuk ipliğine bağlı. Hemalurjik kazıklardan dolayı zaten pek yaşıyor denemezken üstüne Fiziksel Âlem’de zar zor tutunabiliyor. Zaten Hayaletkanların Roshar’daki esas amacı Kelsier’in bu durumunu çözecek Kuşam’ı sağlamak. O yüzden her ne kadar Hayaletkanlarla veya ismen güçlü olsa da, Kelsier’in kendi başına pek bir olayı yok. Fakat bu da tamamen net değil, era 3’te bununla ilgili daha fazla şey göreceğizdir eminim ki.
İshar ve Taln’ı da unutmayın. Kaladin Elçi de olduğuna göre mevcut güçlerinin ötesinde Nale vs Kaladin’de gördüğümüz özel güçlere de erişirse Kaladin de hafife alınacak biri değil. Ölmüş karakterleri sayarsan bir Fullborn(Sissoylu + Ferukemist) olan aynı zamanda bir pareyi de bir süreliğine tutmuş olan Rashek de listeye giriyor. Gizli Projeleri okumadım ama Yumi’nin bayağı kuşamlanmış bir varlık olduğunu okumuştum, sıraya nereden sokulur bilemedim.
Kelsier bence çoğu bilgiyi aldı roshardan ilerde cosmere’in en güçlü karakteri olucak aynı zamanda en büyük tehdit Hemaloji kazığı Ona extra Metal desteği sağlıcaktır ama sissoylu güçleri bedene özgümü yoksa ruha özgümü onu tam bilmiyoruz . Kelsier ghostbloods 1 de bence roshar bilgileri ile hayata geri dönecektir illa öyle kalamaz ki ben hayata dönüş sürecinde Sazed ile bir çatışmaya girecek sazedin güçleri ona engel oluyor kelsier roshardaki güçleri alamasa bile bir şekilde sazedin shardlara erişmeyi deneyecektir
Kelsieri acaba cosmerin kötülerinden biri olarak mı göreceğiz yoksa anti-hero tarzı mı olacak ya da ne ölçüde rolü olacak çok merak ettiğim konulardan.
Kelsier Scadrialin cosmere’de büyük güç olmasını istiyor ama neden öldünden beri ne biliyorda hazırlanıyor scadrialde ? 2 Seçenek var biri Kelsier Cidden çok büyük bir tehditi öğrendi ve buna hazırlanıyor yada scadriali bir sömürü imparatorluğu yapmaya çalışıyor Hoid Karakterinin Heryerde Olması Önemli Kişilerle hep Konuşması Benim kafamda Mesela rosharda parlayanlar yoktu ve yavaş yavaş geri döndüler Vin Gibi kelsier gibi İlk çağ Alomansisi Gücünde Sissoylular geri döndü Hoidmi tetikledi bunu yada o Yaptıysa Neye hazırlanıyor ? Hoid ve Kelsierin birşey bildiği kesin ama ne bildiği muamma
Kelsier zaten hayatta şu an. Hemalurjik kazıklar sayesinde de olsa ruhu bizzat kendi bedeninde Fiziksel Âlem’de.
Kelsier’in Roshar’daki amacı Kuşam’ı nakletmeyi öğrenmek ve kendi hayata bağlılığını sağlamlaştırmak. Mishram’ın serbest kalması ile bunun olacağını öngörüyordu ama olmadı.
Hoid’in bu olayların olması ile hiçbir ilgisi yok. Kendisinin ihtiyaç duyulduğunda bir noktaya gitme gibi bir özelliği var, bazen ne olduğunu bilemese de. Biz de ana karakterler o hikâyede önemli karakterler olduğu için onun yanında görüyoruz. Yoksa Parlayanların dönüşü Syl’in Fırtınababa’dan kaçması ve Chanarach’ın Braize’de pes etmesiyle oldu.
Kelsier bir imparatorluk kurmak istemiyor. [Emberdark veya Sunlitman] Emperyalist İmparatorluk olan Malwishler, Kelsier’in de onları bizzat yöneteceğini sanmıyorum. Kelsier’in amacı başka gezegenlere saldırmak değil, Scadrial’ı korumak. Bunun için Roshar’dan Kuşam da getirtmeye çalışır, Sel ile ittifak da kurar (Kayıp Metal’in sonunda Sazed’a diyordu)
Bence her zamanki gibi bir gri karakter olmaya devam edecek. Doğru ve yanlış şeyler yapacak, hikâyeyi kimin gözünden izlediğine göre.