KR Türk Edebiyatı Kulübü #4 KUYRUKLUYILDIZ ALTINDA BİR İZDİVAÇ

Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç, Halley Kuyrukluyıldızı’nın dönemin insanları üzerindeki etkilerini okuyoruz. Kitabı ilk kez 1-2 yıl önce okumuştum. Çoğu şeyi hatırlamadığım için tekrar okudum. (Sanırım bu genel bir problem.)

Baş karakterimiz İrfan Bey’den bahsedeyim. İrfan Bey tahsilli, bol okuyan ve yazan, ülkesinin durumunu dert eden ve mevcut durumda ülkesinin -neredeyse- hiçbir şeyinden memnun olmayan biri. İrfan Bey için kadınlar konusunda beceriksiz ve biraz da şıpsevdi dersek pek yanlış olmaz sanıyorum. İrfan Bey başarısız bir tanışma girişimi yaşar. (öyle yürünür mü yuh!) Bu olay vesilesiyle de bir kadın düşmanına dönüşür. Kadınlardan hıncını almak için ise Kuyruklu ile el ele verip, cehaletlerinden faydalanarak onları korkutmayı hedefler. Bir nebze başarılı olsa da olaylar bir izdivaca evrilir ve eser bu şekilde son bulur.

Eser anlatmak istedikleri yönüyle, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Gulyabani ve Efsuncu Baba adlı eserleriyle paralellik gösteriyor. * Dolayısıyla farklı kitaplar olsa da bazı karakterlerde benzerlikler mevcut. Bu eserlerin ortak noktasında insanların cehaletinden veya zaaflarından faydalanılması var. Doğal olarak bunu yapan karakterler kendilerine maddi veya manevi faydalar sağlamakta. Mesela Gulyabani de maddi bir fayda sağlanıyorken bu kitabımızda ise manevi bir fayda sağladığını görüyoruz.

Kitabı beğendiğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Akıcı ve keyifli bir okuma oldu. Çoğu yerde sahneler ordaymışım gibi zihnimde canlandı. Hele ilk bölüm -mahallelinin günlük hayatı- çok keyifliydi. Kısacası ilgilenenlere tavsiye ederim. Teşekkürler.
* Belki de okumadığım diğer eserlerinde de bu benzerlikler mevcuttur. Zamanla göreceğiz.

1 Beğeni