KR Türk Edebiyatı Kulübü #5 ŞEYTANKAYA TILSIMI

@saitamasensei @Emerald @Haruka @MeanMachine @Orhan_Kolibandi @DenaroForbin @alper @hayaloglu

7 Ekim’de açacağım konuyu bazı ev işleri nedeniyle açamadım, kusura bakmayın. 5. etkinliğimizin yorumlarını 11 Ekim tarihine kadar bu başlıkta paylaşabilirsiniz.

Etkinliğimizin 6. kitabı, Samipaşazade Sezai’nin “SERGÜZEŞT” kitabı olacaktır. 11 Ekim’den itibaren 25 Ekim’e kadar temin edip okumasını yapabilirsiniz. Kitabı uygun görenler mesajı beğenirse sevinirim.

3 Beğeni

İlk yorum benden gelsin o zaman.

Kitap, çok üretken bir gazeteci ve yazar olan Ahmet Mithat Efendi’nin yine halkı eğitmek için yazdığı bir eserdir. Çok uzun bir eser sayılmaz ve bir çırpıda okunabilir. Konusu genel anlamda aşk olsa da güzel öğütler verir bizlere. Ahmet Mithat, bu eseri, ismini vermediği bir eserden çevirerek bizlere sunmuş. Amacı yanlış Batılılaşmayı anlatmaktı. Karakterlerimiz de pek fazla sayılmaz. Zengin kesimden 2 (Viskonti Karlo ve Maria De Karavana), fakir kesimden 2 (Pedro ve Angelino) ve bir de Sihirbaz Sastıma karakteri ile toplam 5 karakterimiz vardır. Mekan olarak Güney İtalya’dayız.

Pedro isimli çobanın hazine uğruna yaptığı olayları ve hurafelere inanıp sihirbazlara giden eğitimli kesimin olaylarını okuyoruz. Sihirbaz işin içinden kurtuluyor ama yazarın son sayfadaki öğüdü herkesin kulağına küpe olacak nitelikte.

Kitap çok uzun olmadığı için tek tek incelenecek bir tarafı yok ama kesinlikle okunmasını önerdiğim bir eser. Yazarın son sayfadaki öğüdü ile bitiriyorum incelememi.

Müthiş kocakarı melunca hilesini gerçi pek güzel değiştirdi ama eğer Pedro ağaca bağladığı gümüş tenli Angelino’nun güzelliğini seyirle aşk nimetine birdenbire mağlup olmamış bulunsaydı o zaman meselenin sonu ne müthiş kızıl renklere boyanacaktı! Böyle şarlatanların ne iyi nasihatlarına kulak vermelidir ne de fena ayartmalarına!

3 Beğeni

Ben 15-20 gündür tek satır kitap okuyamadığımdan dolayı bu kitabı da okuyamadım ve dolayısıyla #5. etkinliğe de katılamıyorum. Umarım 25 Ekim’e kadar “Sergüzeşt” kitabını okuyabilirim.

1 Beğeni

Keşke çıkış sırasına göre gitseniz. Ben öyle ilerliyorum, siz böyle, denk gelemiyoruz :smiley:

1 Beğeni

Bunu zamanında düşündüm ama ilk başta aynı yazarları ve aynı temalı kitapları okumak biraz sıkar diye vazgeçtim. İlk 5-6 kitapta Hüseyin Rahmi’nin ve Namık Kemal’in eserleri var mesela. Ben de her hafta değişik bir yazar ve tema ile devam edelim dedim kendi kendime. Bir hafta aşk okurken diğer hafta bilim kurgu okuyalım, bir hafta macera okurken diğer hafta tiyatro veya seyahat okuyalım diye ayarladım. Zaten ileride de yazarların tekrar başa dönme imkanı var. Seride şu an kitabı çıkan yazar sayısı 20 olduğu için önce yazarların bir kitabı ile gidelim istedim. Ama arada aynı yazarın farklı eserlerine de devam ederiz. Bir yerde sizinle denk geliriz umarım. :slight_smile:

1 Beğeni

Şeytankaya Tılsımı, batıl inançların sadece bizlere has değil çok özendiğimiz batı toplumunda da olduğunu insanlara göstermeyi hedefleyen bir eser. Batıyı yerme kısımları fazla tekrara düştüğü için beni biraz sıksa da beğendiğim bir eser olduğunu söylemeliyim. Anlatılmak istenen bir diğer şey ise insanları manipüle edebilen kişilerin nelere sebep olabileceği. Onlardan gelebilecek iyilikler dahi tehlikeli olabilir diyor kısaca.

Önsözde ise eserin yabancı bir eserden uyarlama olduğunu ve hangi eserden uyarlandığının bilinmediği söyleniyor. Ayrıca o dönemde insanlar bu durumu pek kafaya takmadığından kaynak belirtmeden uyarlamanın yaygın olduğunu da ekliyor.

Yukarıda belirttiğim tekrara düşme durumu hariç kitabı beğendim. Akıcı ve kısa olduğu için rahatlıkla okunuyor.

1 Beğeni