Kitap yorumumu kitap ve dizinin ortak yönleri ve farkları olarak paylaşacağım.
Öncelikle ben Aşk-ı Memnu dizisini devamlı olarak hiç izlemedim. Yayınlandığı dönem annem çok izlerdi. Ben arada denk gelince izlerdim ama aklımda kalmış bazı şeyler. Annem halen özetlerine denk gelince yeniden izler. Kitabını okurken de olaylar oldukça anneme kitapta şu olay şöyle olmuş dizide nasıldı diye sorardım. Ayrıca Aşk-ı Memnu youtube kanalında kısa videolara bakarak ayrım var mı diye kontrol ettim. Bazı yerlerde farklar olsa da diziye uyarlamasını güzel yapmışlar.
Kitapta Firdevs karakteri hastalığını bahane ederek yalıya gelirken dizide kendi yalısı satılınca Adnan ve Biher’in isteği üzerine geliyor. Matmazel De Courton karakteri kitapta çok aktif olmamasına rağmen dizide ön planda yer alıyor. Tabi bu duruma sebep muhteşem Zerrin Tekindor oyunculuğu. Dizide olan ve evin işlerine yardım eden mutfak ekibi, kitapta kovulmalarının ardından sadece Nihal’in yanına bir kere uğruyorlar. Olayların içinde fazla yoklar diziye göre. Kitapta Bülent karakteri bir ara yatılı okula gidiyor ve uzun süre gelmiyor. Dizide bu olay var mı bilmiyorum ama kısa bir süreliğine olmuş olabilir. Bihter kitapta Behlül ile hemen birlikte olmazken dizide olaylar hızlı gerçekleşiyor. Kitapta Bihter ilk başlarda Behlül ile ilgilenmeyip evliliğine bakarken Adnan ona yetişemedikçe ondan soğuyup Behlül’e ilgisi oluyor. Behlül ise kitapta sürekli hovardalık peşinde koşan, Bihter ile bir süre ilgilenip sonra aklı Nihal’e kayan bir karakter. Dizide ise Nihal ile ilgilenmesi Firdevs Hanım’ın ısrarları ile oluyordu. Kitapta, dizide olan Bihter’in mezarlık sahnesinde ağlayan bir Behlül sekansı yer almıyor. Kitapta tam anlamıyla hovarda bir genç. Diziye seçilen rolleri önceden bilmesem bile Bihter ve Behlül’ü yine aynı oyuncuların oynamasını isterdim. Kitapta tarif edilenlere göre iyi seçilmişler. Kitap ve dizi arasındaki tek büyük fark Peyker’in kocası Nihat karakteri ile gerçekleşiyor. Kitapta çok pasif olan ve etliye sütlüye karışmayan Nihat, dizide Adnan’ın baş düşmanı olan Hilmi Önal’ın oğlu olarak eklenmiş. Beşir ise kitapta ve dizide olayları açıklayan karakter ama kitapta Habeş asıllı hadım bir arabacı. Finalde dizide olan Firdevs’in felç sahnesi kitapta yer almıyor. Yukarıda yine bahsettiğim gibi Behlül mezarlık sahnesi de yer almıyor. Kitapta sadece Adnan, Nihal, Bülent ve Matmazel’in sonlarından bahsediliyor.
Kitapta karakterlerin yanı sıra mekan da sınırlıdır. Yalının haricinde gidilen bir mesire yeri ve gezilen Beyoğlu ve Kağıthane caddeleri var. Dışarıdan da yalıya fazla gelen bir karakter ve olay olmuyor. Sanırım dizide Adnan’ın ablası rolü etkiliydi ama kitapta sadece Nihal’ın çok az uğradığı bir yer. Ama olayların finali burada ortaya çıkıyor.
Kitapta aklıma yatmayan bir nokta oldu. Behlül ile yakınlaşan Bihter odadan çıkarken sanki Adnan ile aynı odada kalmıyor gibi davranıyordu. Evlendikleri zaman ayrı odalar hazırlanmıştı onlar için. Bu o zaman evli olanlar için bir gelenek miydi yoksa ben mi anlayamadım tam hatırlayamıyorum. Buraya yorumu olan beni aydınlatırsa sevinirim.
100 küsür yıl önce yazılan roman bana göre diziye güzel uyarlanmış. Kitabın dili de sadeleştirilince daha güzel olmuş. Kısa sürede okuyup bitirmiştim. Zaten insanın merakını artırdığı için okudukça okuyası geliyor insanın.
İncelemeyi dizideki meşhur laflar ile bitireyim.
Nihal: Bihter neyi itiraf edecek Firdevs Hanım, Behlül’le ne ilgisi var?
Bihter: Tabi siz anneleri tarafından size emanet edilen çocuklara her bakımdan yetersiz gördüğünüz bir kadının annelik etmesine şiddetle karşısınız ama.
Behlül: Behlül kaçar.
Adnan: Oğlum o senin yengen, yengen…
Firdevs: Sen Bihter Ziyagil’sin aptallık etme!
@erce Toygar Işıklı efsane bir müzisyen bana göre. Yaptığı her iş mükemmel.