Linux Üzerinde Müzisyenlik+Hikâye Yazarlık Mümkün Mü?

Selam güzel forumdaşlar. Bugün iki soru birden geliyorum. Linux Mint kullanıyorum. Bu dağıtım üzerinde LMMS+GNOME Sound Recorder kullanarak müzik yapacağım. Aynı zamanda GhostWriter ile hikâye yazıyorum. Sizce bu iki meslekleri bu dağıtım ile yapabilir miyim?

Linux konusunda uzman değilim ama özellikle büyük dağıtımlarla(örneğin kullandığın Mint) her şeyi yapabilirsin. İhtiyacın olan programı indir ve kullan. :slight_smile:

1 Beğeni

Öncelikle yazarlık konusuna bakalım. Linux’un bu konuda Windows ve MacOS’tan hiçbir eksiği yok bence. İsterseniz Ghostwriter veya onun gibi bir yazım aracı, isterseniz de tam donanımlı bir ofis yazılımı kullanabilirsiniz. Yazı yazmak için hangi yazılımları kullanabileceğimize bir bakalım:

Microsoft Office kullanmak isteyenler için şunu söyleyeyim: Microsoft Office’in bir Linux versiyonu yok. Wine ile kurmayı deneyebilirsiniz ama karmaşık bir iş ve bence buna gerek de yok. Microsoft Office’in web tarayıcıdan çalışan ve ücretsiz kullanımda biraz kısıtlı olan online bir sürümü de var. Bunu Linux’ta da sorunsuz bir şekilde kullanabiliyoruz.

Microsoft Office’in alternatiflerine bir şans verecek olursak, Linux’ta kullanılabilecek olan oldukça iyi alternatifleri var. Bunlar: LibreOffice, Openoffice, WPS Office, Onlyoffice-Desktop Editors, Google Dökümanlar, Calligra Suite, Softmaker Office, Softmaker Freeoffice, Abiword-Gnumeric aklıma ilk gelen ofis programları.

Tabii ki böyle tam paket ofis yazılımları dışında belli bir amaca göre geliştirilmiş yazı yazma araçları da var. Ghostwriter da bunlardan birisi. Bunun gibi birkaç yazılım daha var ama pek bilgili olduğum bir alan değil. Ben genellikle yukarıda bahsettiğim ofis yazılımlarından birini tercih ediyorum.

Müzik yapımcılığı konusuna gelelim. Bu alanda tam olarak ne tür bir yazılıma ihtiyacınız var, profesyonel düzeyde bir şey mi yoksa daha basit bir yazılım mı arıyorsunuz bilmiyorum. Fakat Linux stüdyo işlerinde de son yıllarda açığı kapatmaya ve Windows ile MacOS’a yetişmeye başladı. Hatta Windows’a kıyasla üstün performansı sayesinde render ve mixleme gibi işlerde iyi bir tercih olabilir. Size uygun masaüstü ortamını seçip ayarladığınızda ise Linux’ta çalışmak çok keyifli oluyor.

Profesyonel düzeydeki yazılımlara baktığımızda dünyada müzik sektöründe en yaygın kullanılan yazılımlar Ableton Live, FL Studio, Logic Pro, Cubase, Pro Tools, Reaper, Bitwig Studio, Ardour, Studio One, GarageBand ve LMMS. Bunların hepsi Linux’ta yok.

Saydığım bu yazılımların içinde Linux versiyonu bulunanlar: Reaper, Bitwig Studio, Ardour ve tabii ki LMMS. (Diğerleri genellikle sonradan Linux’a gelen yazılımlarken LMMS, Linux dünyasının bağrından çıkmış olup tam adı Linux Multimedia Studio’dur ve sonradan Linux dışında da popüler olmuştur) Bunun dışında Audacity gibi daha basit yazılımlar da var.

Şunu da unutmamak gerek: Günümüzde bilgisayarlara yüklenen yazılımlar kadar, onlarla aynı işi yapan web siteleri de yaygınlaştı. Böylece ek bir yazılım kurmadan sadece web tarayıcı üzerinden işinizi görebilirsiniz. Bu sayede Linux veya başka bir işletim sisteminde de çalışıyorlar. Yukarıda saydığım yazılımlarla benzer işleri yapan web siteleri: Soundtrap, BandLab, Audiotool, Soundation ve Amped Studio.

Bütün bu seçeneklerden hangisi işinizi görür bilmiyorum. Çünkü ben bu konunun yabancısıyım. Sadece internette ve bilgisayarımdaki paket yöneticisinde yaptığım bir aramayla bulduğum yazılımlar bunlar.

Bu arada stüdyo işleri için özel olarak geliştirilmiş olan Linux dağıtımları da var. Ubuntu Studio, Fedora JAM, AV Linux MX Edition gibi. Bu dağıtımlarda ihtiyacınız olan bazı stüdyo yazılımları kurulu olarak geliyor, amaca özel bazı geliştirmeler de yapmışlar. Tabii ki ihtiyacınız olan yazılımları kullanmak için bu dağıtımları tercih etmek zorunda değilsiniz. Herhangi bir Linux dağıtımına da aynı yazılımlar kurulabiliyor.

4 Beğeni