Lovecraft'ın En İyi Eserleri

Lovecraft’ın en iyi 10 eseri listesi yapsak nasıl olur? Benim için KARANLIKTA FISILDAYAN ve UZAYDAN DÜŞEN RENK ilk sıralardadır.

1 Beğeni

Bence hepsi en iyi…

1 Beğeni

Deliliğin Dağlarında’yı bir ben mi şaheser olarak görüyorum?

1 Beğeni

Çevremde kime önerdiysem mmehh diye değerlendirdiler, o yüzden söylendim.

1 Beğeni

(Sıralamaya önem vermeden yazıyorum) Charles Dexter Ward Vakası, Deliliğin Dağlarında, Karanlıkta Fısıldayan Adam, Uzaydan Düşen Renk, Dunwich Dehşeti, Cthulhu’nun Çağrısı, Inssmouth Üzerindeki Gölge, Dagon, Festival ve Duvarların İçindeki Sıçanlar başlıca okunması gereken eserleridir bence.

Deliliğin Dağlarında is the best!

1 Beğeni

Delilik Daglarini gecen hafta okudum. Bu kadar begendiginiz ne var tam anlamadım. Korkutucu denebilecek üç dört sahne vardı. Kalan kısımlar uzun uzun mekan ve antik tarih anlatımlarıydı. Karanlıkta Fısıldayanda ise her an bir gizem ve gerilim vardı.

Açılın, ben bilir kişiyim.

  1. Zamanın Uçurumunda
  2. Charles Dexter Ward Vakası
  3. Karanlıkta Fısıldayan
  4. Insmouth’un Üzerindeki Gölge
  5. Deliliğin Dağlarında
  6. Duvardaki Fareler
  7. Cthulhu’nun Çağrısı
  8. Gümüş Anahtarın Açtığı Kapıların Ötesi
  9. Uzaydan Düşen Renk
  10. Dunwich Dehşeti

Bonus: Yabancı

1 Beğeni

Okuduğunuzdan ne aradığınıza göre değişir ama bir bilim adamının gözünden dehşet verici olayların bir mantığa oturtulmaya çalışılma süreci ve sonrasında ortaya çıkan uçuk gerçekler benim çok hoşuma gitmişti. Evet, bir bilim adamının gözünden yazıldığı için birçok betimleme ve bilimsel terim içeriyordu ama bu sayede okuduklarımız çok daha inandırıcı hale geliyordu.

Sıralı mı yazdınız yani beğenme sırasına göre mi?

Evet. Seçim yapmakta çok zorlandım açıkçası. İlk 2 konusunda şüphem yok. Karanlıkta Fısıldayan ise beni Herber West: Diriltici ile beraber en etkileyen eseri. O nedenle 3’e koydum. Diriltici ise beni etkilediği halde buradaki diğer eserlerin dengi değil. 4 ve 5 bence olması gerektiği gibi. Deliliğin Dağlarında daha özgün de olsa Insmouth Üzerindeki Gölge finaliyle daha önde. Duvardaki Fareler belki diğerlerinden daha kısa ama bence gayet etkileyici ve bulunduğu yeri hakediyor. Cthulhu’nun Çağrısı, Lovecraft’ın en popüler eseri. Giriş ve gelişme olarak gayet güzel. Finalin sönüklüğüyle 7. sıraya gayet uygun. Randolf Carter’ın ilk Gümüş Anahtar hikayesini hiç sevmiyorum. Bilinmeyen Kaddath’a Düş Yolculuğu’nu hiç sevmiyorum. Lord Dunsany ve Lovecraft’ın ondan esinlenerek yazdığı hiçbir şeyi sevmiyorum. Yalnız her nasıl olduysa onlardan daha sonra benzer tarzda yazılan bu eser muazzam. Uçuk bir hayal gücü var. Tartışmaya kapalı benim için. 9 ve 10 konusunda çok iddialı değilim. Başka eserler de olabilirdi belki. Ama ben açıkçası yerlerine yazılabilecek herhangi bir eserden daha kötü olmadıklarını düşünüyorum.

Yabancı ise hiçbirinin dengi değil ama hoş ve keyifli bir yazı. O nedenle bonus olarak ekledim.

1 Beğeni

Ben Lovecraft okumaya Duvardaki Fareler ile başlamayı düşünüyordum hem kısa hem de dediğiniz gibi etkileyici olduğunu duymamdan kaynaklı bu seçimi yapmıştım. Bir şeye en güzel olanlarından biriyle başlamayı severim ama kısa da olsa belki iyi olur.

1 Beğeni

Çok mantıklı bir tercih olur. Lovecraft eserlerine aşina olmayanlar genelde okumaya başladıklarında, “Necronomicon”, “Miskatonic Üniversitesi”, “Arkham Şehri” gibi kavramlara aşina olmadıkları için biraz garipseyebilirler. Kalkıp da Deliliğin Dağlarında ile başlamamakta fayda var bence.

2 Beğeni

Ben çoğu eserini henüz okuyamadım ancak okuduklarım arasında Erich Zann’ın Müziği en hoşuma giden öyküsü oldu. Ondan sonra da Herbert West: Diriltici yine beğendiklerimin arasında.

Sadece dört kitabını okuyabildim: Cthulhu’ nun Çağrısı, Deliliğin Dağlarında, Innsmouth Üzerindeki Gölge ve Karanlıkta Fısıldayan. İçlerinde sadece Deliliğin Dağlarında kitabının ortalarında biraz sıkılmıştım.