Makale ve Deneme için

Merhaba arkadaşlar. Adım Hakan, yirmi yaşındayım. İki tane basılmış kitabım var. Forumda yeniyim. Mitoloji ve toplum hakkında yazıyorum. Basılmamış Türkiye’de ilk konsepti mitolojik bir serim var. Fakat biliyorsunuz Türkiye’de kitap çıkarma sistemi çok saçma. Herkes ‘‘Sosyal medyana takipçi sayısına’’ bakıyor. O yüzden denemelerimi internet üzerinden yayınlamak istiyorum. Tavsiyesi olan var mı? Nerede yayınlayabilirim? (Denemelerim, Mitoloji, Felsefe ve Din üzerine)

son olarak sizce youtube üzerinde paylaşabilir miyim? Denemelerimi sesli halde.

Mitoloji, tarih ve edebiyat biliminin konusu olduğu için yazılan mitoloji kitaplarının tarih ve edebiyat alanında eğitim almış, yıllarını buna vermiş insanlar tarafından yazılmasını isteyebilir yayınevleri. Bir de ne mitolojisi? Türk mü, Yunan mı, Hint mi, İskandinav mı?

Bu genç yaşınızda bu kadar ciddi ve emek gerektiren konularla uğraşmanız muazzam. Umarım üniversite eğitiminizi bu alanda alıyorsunuzdur ve daha da ilerlersiniz. Yazdığınız eserleri blog açarak orada tefrika halinde yayınlayabilirsiniz. Başarılar dilerim.

Yazdığım kitap yunan mitolojisi üzerine. Üniversiteye hazırlanan bir gencim. Ablam felsefe öğretmeni ondan destek alıyorum. Kitabımın konusu Persephonenin kaçırılmasını ve tanrıların savaşını ele alıyor. Aynı zamanda ikinci mitolojik kitabım ise günümüz insanlarının kötülüğünü düzeltmeye çalışan Prometheus’u ele alıyor. Hangi blog sitesini önerirsiniz?

1 Beğeni

Harika!
İnternet üzerinden kendi blogunuzu açabileceğini siteler var. Google Blogger ya da Winx.com gibi siteler üzerinden kendi blog sayfanızı açabilirsiniz. Ayrıca ilerde eserlerinizi İngilizce yayınlama fırsatı bulabilirseniz bu özellikle mitoloji alanında bilgisi olan daha çok insana ulaşmanıza yarayabilir.

En büyük hayallerimden biri, eserlerimin dünyaya yayılması ama maalesef çevremde çevirmen tanıdığım yok. Öğrenci olduğumdan da yayınevlerinin yüklü teklifini kabul edemiyorum. Bu arada konsept olarak Türkiye’de bir ilk. Tiyatro metni şeklinde yazıyorum.

1 Beğeni

Öncelikle art arda yeni girdi yapmak yerine ilk yaptığınız başlık altında düzenleme seçeneğini kullanmanız forumdaki başlık akışının sağlığı için daha iyi.

İkincil olarak yazdıklarınızın okunmasını mı, dinlenmesini mi istiyorsunuz yoksa tek amaç bir şekilde -ne olduğu fark etmeksizin- reklamınızı yapıp kendinizi yayınevine kabullendirmede kolaylık sağlamak mı?

Ben böyle bir şeye girişsem önce yazılarımı farklı edebiyat platformlarına yollardım. (Dergiler, internet siteleri hatta Goodreads’te ayrıntılı yorum yazanlar bile benim ilgimi bayağı çekiyor, aklınıza ne gelirse…) Sonuçta hali hazırda kitlesi olan bir yerde yazdıklarınızın okuyucuya ulaşması daha kolay ama dediğim gibi tam olarak hedefiniz nedir, onu iyi düşünmeniz gerek.

Bir de yeterince kozalak bulabilirseniz bookstagram deneyebilirsiniz. :krs:

1 Beğeni

Siz çalışmaya devam edin. Umutsuzluğu da bir kenara bırakın ve üniversite eğitiminizi bu alanda almaya çalışın. Yayınevleri, çevirmen vs bunlar şu an düşüneceğiniz şeyler değil bence. Kendinizi en iyi şekilde geliştirmeye bakın. Aceleye gerek yok. Daha önünüzde kocaman bir yol var ve öğrendikçe aslında ne kadar az şey bildiğinizi fark edeceksiniz. Bu herkes için böyledir. :slight_smile: Zamanla fikirleriniz olgunlaşacak. Bence şu an İngilizceyi çok iyi seviyeye getirmeye ve üniversiteye girmeye odaklanırsanız yararınıza olur. Ayrıca İngilizce kaynaklardan yararlanılmamış bir mitoloji kitabı zaten biraz eksik olabilir. Coşkunuz ve hayalleriniz mükemmel. Ablanız eminim bu yolda sizin en büyük destekçiniz olacaktır. Çok şanslısınız. İnşallah tüm istediklerinize kavuşursunuz bu yolda.

Aslında yazılarımı sırf okunsun diye yazmıyorum. Sadece Türkiye’de mitolojiye yeterli değer verilmiyor ve şöyle bir alıntı veriyim denememden;
‘’. Eğer tarihimiz ve tarihler mitolojiyi korusalardı yani ona değer verselerdi şuanda Zeus’un ismi iç çamaşırı markası olmazdı. Ama maalesef durum bu. İnsanoğlu değer veremedi ve vermemeye devam ediyor. Eğer böyle giderse binlerce yıl sonra dünya dinleride bu olaydan nasibini alacak. Yani yakında ‘‘İsa iç çamaşırı, bunu giydiğiniz zaman suda yürüyor gibi hissedeceksiniz.’’ gibi bir reklam görürseniz kesinlikle şaşırmayın.’’
Yani amacım insanların yazdıklarımdan ders çıkarması. Bu dinleyerek olabilir veya okuyarak. Farketmez, bu arada kozalak yorumunuza katılıyorum. Umarım yazdığım kitabı yayınlamanın yolunu bulur ve size hediye olarak gönderebilirim. Çünkü kitabımın bir yönüde şöyle; ‘‘İnsanlar okuyor ama kendine bir şey kazandıran türden değil. İnsanlar paylaşıyor ama paylaştığına değecek şeyler değil. İnsanoğlu gümüş soy ve yakında tanrı tarafından yok edilecek.’’

Evet, haklısınız. Ama elimden geldiğince kütüphanelere giderek mitoloji kitaplarını araştırıyorum aynı zamanda üniversite hocalarından yardım almaya çalışıyorum. Durum şu, mitoloji kitapları çok pahalı özellikle bir öğrenci için. O yüzden bire bir kaynağım az ama elimden geldiğince en iyi şekilde araştırmamı yapıyorum. Ciltlerce mitolojik kitap bitirdim ama hala bir şeyler eksik.

1 Beğeni

Ama siz hep böyle olumsuzluklardan bahsederseniz olmaz ki. İnsanlar ilgilenmiyor, okumuyor diyorsunuz ama mesela forum eminim mitoloji okuyan ve çok seven insanla dolu. Sadece belli bir çevrenin okumaması sizi etkilemesin. Ayrıca yüzbinlerce kitap basılıyor Türkiye’de. Lütfen ülkede şununla ilgilenilmiyor, bu sevilmiyor gibi cümleleri bırakalım. Çok insan gayet çok şeyle ilgileniyor. Bunlar karamsarlık. Bu yolda gidecekseniz özellikle sosyal bilimler alanında biraz daha olumlu olmanız gerek. Başarılar.

Yok aslında çok olumlu bakan biriyim. Evrenin enerjisine kesinlikle inanırım ama şöyle bir şey anlatıyım. 18 yaşımdan beri sokaklarda kendi kitabımı tanıtıp insanlara okutmaya çalışıyorum. Ama o kadar kötü tepkiler aldım ki, örneğin; ‘‘Niye tanrı kelimesini kullanıyorsun, Sokakta kitap mı tanıtılır, yazık şu çocuğa bak’’ diyenler yada sırf kitabımda ‘‘Tanrı’’ kelimesi geçiyor diye Kuran-ı Kerim hediye eden mi dersin, hepsi var. Ve bu durum beni umutsuzluğa sürükledi. Ama dediğiniz gibi hayatta bir umut var.

Sizi çok iyi anlıyorum fakat sosyal bilimler halkın arasına karışıp yapılacak şeyler değildir. Halk için yapılır ama hazır olmayan halka böyle bir şeyi şak diye yollarda anlata anlata veremezsiniz. Lütfen üniversiteye gidin. Akademik havayı soluyun. Okula girmeden önce bölümün akademik kadrosunu iyice araştırın. Maalesef sadece Türkiye’de değil birçok ülkede bilim sokaktaki insan için asla ilk öncelik olmamıştır. Bu genç yaşınızda bu emeğiniz muazzam. Ne yapmak istediğinizi anladım ama bu konuda değişime sokaktan başlanmaz. Önce kendinizi muhteşem şekilde eğitip bu işe üniversitede devam etmelisiniz. Bu konular sadece sevene anlatılabilecek konular. Güzel enerjinizi bu işi sevenlere harcarsanız siz de bu işi sevenler de mutlu olur.

Düşünce şeklinizi anladım eğer amaç bilgiyi insanlara ulaştırmaksa en iyi yol tabii ki Youtube ve 5-6 dakikalık videolar hatta Instagram’da 1 dakikada mitoloji gibi bir video serisi daha çok tutabilir. İnsanlar dünyanın hiçbir yerinde uzun süre bir işe odaklanamıyor. Bilginin en makbulü yormadan ve en hızlı şekilde aktarılanı.

Bu şekilde elde edilmiş bir bilgiyi rafine edip, süsleyip bir de görsel bir şekilde ifade edebilmeniz de zorlu bir iş. Kolaylıklar dilerim bu yola girecekseniz.


Ben ilk mesajı hatalı anlamışım, edebi bir değeri olan eserinizi insanlara ulaştırmaya çalıştığınızı düşünmüştüm.


Affınıza sığınarak, yazdıklarınızdan yola çıkıp bir iki fikir beyan etmek isterim.

Mitoloji insan hayatını doğrudan etkileyen bir etmen değil: Karın doyurmaz, soğuktan korumaz vs. Bu zaten entelektüel bir uğraş -tiyatro, resim gibi- o yüzden yeterli ilgiyi coğrafya bazında hiç bir yer için görüp görmediğini söyleyemeyiz. Kişiye özgü bir ilgi alanı olduğundan benim açımdan belki fazla değer görüyordur. Siz bunu meslek haline getirdiğiniz -getirmek istediğiniz- için objektif bakmıyorsunuz kanımca. Tıpkı tiyatrocuların sürekli yeteri ilgiyi görmediklerini düşünmesi gibi.

Bana kalırsa ülkede bilim-sanat genel olarak zaten yeterli ilgiyi görmüyor. Mesela şuan öyle bir çalışma tempom var ki edebiyat dışındaki tüm ilgi alanlarımı neredeyse sıfırladım. Yoksa hepsi eksik-yarım kalıyordu, tatmin etmiyordu. Bir kıyas yapacak olsak işte bilmemne ülkesinde nüfusun yüzde beşi mitolojiye ilgi duyuyor. Bizim ülkede bu dört milyondur. İlgi duyan kesim elli bin olsun. Gerçekten az ama kıyas yaptığımız ülke nasıl bir sosyal-ekonomik yapıya sahip. Entelektüel uğraşların alması gereken ilgiyi değerlendirirken objektif olmak için her açıdan bakmanız gerek.

Siz istediğinizi yapsanız bile size ne kadar insan gerekli, ne kadarı ile tatmin olacaksınız? Eğer ki 10-15 kişi gerçekten sizi dinlesin, anlasın, sizden öğrensin istiyorsanız ilk yazdığım mesajdaki öneriler çok daha yerinde ama elli-yüz bin hedefliyorsanız maalesef yanlış bir uğraş seçtiniz. Kozalaklar bile o kitleye sizi götürmez.

Tabii ki deneyin, olmazsa yine farklı yollarla deneyin -aynı yolla denersiniz Einstein Amca’ya göre delilik tanımına takılırsınız- ama deneyin. Her darbede yontulan bir taş gibi fikirleriniz de şekil alacak lakin taştan olmaya devam edecek, olmazsa bile yontula yontula istediğinizi yapmanızın bir yolunu elbet bulacağınıza inanıyorum yalnız şimdi hayal ettiğiniz gibi olmaz, olur orası değişebilir.

Dinamik, genç kişiler gördükçe durduramıyorum kendimi. Sağlıcakla kalınız.

3 Beğeni

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Yorumunuzu dikkatlice ve severek okudum. Dediklerinizi kesinlikle dikkate alacağım. Bir dakikalık video fikrini deneyeceğim fakat biraz zor gibi gözüküyor. Büyük ihtimalle bir blog sitesi açabilirim. Çok teşekkür ederim. Şuan ama instagram üzerinde denemelerimi paylaşıyorum.

denemelerimi instagram üzerinden yayınlamaya karar verdim(başka yer bulamadım) umarım bir şeyler kazandırabilirim.