Malazan Book of the Fallen

Sorun 1 aylık gecikme değil. İthaki’nin hiçbir şekilde “okura doğru bilgi vermek” gibi bir amacının olmaması. Günü geçiştirme, oyalama ve unutturma odaklı iletişim stratejisi uygulaması. Çocuk oyalamaya benzetiyorum ve okura karşı saygısız bir tutum bence.

2 yıl önce Kızıl Mars’ın devamı neden çıkmıyor, ne zaman çıkacak diye sorulduğunda “Eee canım bu kitap çok teknik, çevirisi çok zor en az 8 ay sürüyor, çeviri bitsin çıkacak.” deniliyor. 2 yıl geçiyor ve öğreniyoruz ki bu kitabın çevirisine daha başlanmamış bile.

Yani olay 1 kitabın 1 ay gecikmesi değil. Bu forumdaki yazan neredeyse herkes yıllardır İthaki’nin ne yaptığını okurla nasıl iletişim kurduğunu biliyor. Okuru manipüle edip hype yaratmak ve satış yapmak üzerine kurulu İthaki’nin iletişim stratejisi. Tepkinin altında yatan gerçek sebep bu manipülasyon.

Bunlar da bugün oluşmuş düşüncelerim değil 1 yıl önce de aynı şeyleri düşünüyordum, zaten Malazan’ın 1 kitabının gecikip gecikmemesi benim için çok önemli değil, okumak için serinin tamamlanmasını bekleyeceğim. Dışarıdan bir gözlemci olarak konuşuyorum.

Burada sizi hedef almadığımı, kişilerden bağımsız bir kurumun izlediği yayın ve iletişim politikasından bahsettiğimi söylememe gerek yoktur sanırım.

Ekleme: Bugün editörlere Kızıl Mars’ın devamını sorarsak mutlaka söyleyecek sözleri vardır. “Biz çevirmen ile anlaştık, çeviriyi bekliyorduk, çevirmen değiştirmek zorunda kaldık vs. vs.” Diyorum ya olay, günü kurtarmak, geçiştirmek, ertelemek, oyalamak üzerine kurulu. Manipülasyonun püf noktası budur zaten.

11 Beğeni