Gece gece saçmalıyorsam biri beni durdursun
Dead house kelimesini parçalayalım
Dead : Ölü / sıfat(?)
House : Ev / isim
Kitabın bağlamından bağımsız konuşursak (pek doğru bir yaklaşım olmayabilir tabi) dead kelimesinin neyi tasvir ettiği belirsiz. Direkt house kelimesi için bile sıfat olabilir.
Deadhouse kelimesi hem ÖlüEv hem de ÖlüEvi anlamına gelebilir.
Hane ise buradaki çift anlamı karşılıyor gibi, çünkü hane kelimesinin i hali olmaksızın kullanımı yaygın
Ölühane aynı Deadhouse kelimesindeki gibi ölüevi ve ölüev anlamına gelebilir.
Genel olarak da Ölühane çevirisini iyi buldum şahsen.
Foruma kayıt olmadığım dönem de bile konuyu açan arkadaşlar sağolsun çok merak ettiğim için bu konuyu takip ediyordum. Öğrenci halimle İthaki basınca destek olmak için kitapları alıcam dedim. İlk kitabı ciltli ön sipariş verdim. İkinci kitabın fiyatını da tam kabullenicektim ama %35 indirim görmek benim bile indirim beklememe neden oldu. Üzüyorsun İthaki
Bence de Ölühane uygun. Ben Ölüevi derdim sanırım. Ama ikisi de alışınca sırıtmaz bence.
Bu arada şöyle bir şey de varmış. Bunun Türkçe karşılığı var mıdır bilemedim. Tabii kitaptaki anlamının bununla bir alakası var mı bilmiyorum. Tüm seriyi okuyanlar olarak siz bilirsiniz.
Bir de başlık eğer Ölüm Hanesi (High House Death miydi?) ile ilgiliyse o yüzden uyumlu olması için tekrar hane kullanılmış olabilir. Yine aynı sebeple Dead’i Ölü yerine Ölüm diye değiştirmekten kaçınmıştır, romanda Ölüm Hanesi olarak ayrıca geçtiği için.
Serinin popülerliğinden bu fiyat. Çok kitap takip ediyorum ve yeni çıkan hiçbir roman 180 TL değil. Artık destek falan yok, karşılıklı ticaret ilişkisi olacak. Kapaklar bence güzel.
İlk kitap ucuz olur sonra sapıtırlar demişti biri, çok haklıymış.
Nasıl iyi mi 2. kitap? Bu gif’i beğendim. Dün gece internette 2. kitap için ne diyorlar diye biraz bakındım. Çoğunluk cama ekmek banmaktan bahsediyordu. Fiyatı kaç olursa olsun çok pahalı daha ithaki’ye para kazandırmam yazanlar oluyor. Çok gülüyorum. Allah affetsin.
Benim de korkum biraz bu, kişisel olarak fiyatı bana da fazla koymuyor. Beklediğim ve okumak istediğim bir seride çok zorlanmadan alabilirim ama fiyatlarda aşırı yükselmeler genel olarak satışı düşürünce bu sefer talep olmadı/çok satmadı mazeretleri ile seriyi yarıda bırakırlarsa üzücü olur. Ufaktan bu korku başladı bende de.
Sıkıntı burada değil aslında üstat, eminim herkes farklı harcama kalemlerinde de bu durumu hissediyordur ama gelirler bu seviyede artmayınca kitap gibi bir hobi aracında bu artış fazla yıpratıcı oluyor tüketiciye sanırım.
Yabancı İthakinin alt yayınevi aslında Üç aşağı beş yukarı aynı fiyat politikaları olması lazım, aynı matbaalar ile falan çalışıyorlardır.
İthaki geç çıkarıyorsa ben de geç alırım arkadaş . Bu fiyat son zamların eklenmesi ile gelmiş fiyat. Daha gelir artışları bu zamları yakalamadı, olası genel bir yarıyıl gelir artışı veya yüzde 50 indirim beklenmeli.