Mâverâünnehir'in Gizemli Ressamı: Mehmet Siyah Kalem

Kayıp Rıhtım'da tamamını okumak için: https://kayiprihtim.com/dosya/mehmet-siyah-kalem-kimdir/

image

“İnsanların ve Cinlerin Efendisi” Mehmet Siyah Kalem’in dehşet dolu çizimlerine daha önce mutlaka denk gelmişsinizdir. Gerçek adı hakkında tartışmaların hâlâ sürdüğü dâhi sanatçıya dair bilinenleri anlattık. (DEVAMI…)

5 Beğeni

Daha birkaç gün önce cinler ile uzunca hikayeler okumuşken araştırmanıza denk gelmem hoş bir sürpriz oldu.

Hayal gücünün zaman, mekan ve kültür içerisinde ne kadar çok değişebileceğini gösteriyor bu çizimler. Günümüz teknolojisi ile ortaya çıkartılan cinleri hepimiz çok iyi biliyoruz. Biraz zombie, karanlık gözler ve arkaya Arapça tınılar iliştirdik mi tamamdır. Hele Supernatural’da görselleştirilen cin arkadaş konusuna hiç girmiyorum bile.

Mehmet Siyah Kalem’in çizimlerine baktıkça içimi merak uyandıran bir ürperti kaplıyor. Sadece bir korku ögesi değiller. Hayatları, günlük işleri, kendilerine ait kültürleri var gibi duruyor. Sizin de söylemiş olduğunuz gibi onların âlemini Mehmet Siyah Kalem’in kendisinden dinlemek isterdim gerçekten.

2 Beğeni

Cin tasvirleri hakkında Türk Miotolojisinin Ana Hatları (Yaşar Çoruhlu) kitabında kapsamlı bir değerlendirme mevcut. Tavsiye ederim.

Adamın gerçekte var olduğu bile muamma…
Belki vardı belki yoktu.Lakim Dede Korkut kadar olmasada kendi çapında meşhurmuş.Ama resimler hakikaten ürkütücü.Lakin kendisi sağlam ve derinlemesine bir araştırmayı hak ediyor o kesin

Halit Bey,

Teşekkürler paylaştığınız yazı için. Orta Asya’da hikâyecilerin kullandığı bir görsel anlatım tekniği olarak bahsetmişsiniz rulo kağıt kullanmayı. Bu konuda referansınız var mı, daha çok bilgi edinebilmem için? Bir eserimde kullanmak isterim.

Belgin