Sayılar konusunda çok emin değilim ama tespit edilen toplam öykü sayısının 280 civarı olduğunu hatırlıyorum.
Ölümünden yıllar sonra Bilgi biraz derleyip toplayıp basmış ama kitaplarına hiç girmeyen 150 civarı öyküsü var.
Hatta kendinin görmezden geldiği, latinize etmediği öyküleri, ismini değiştirip yeniden yayımladığı, öyküsünü değiştirip yeniden yayımladığı vs…
Ne kadarını yayımlar bilmem ama Ötüken’i de takip etmek lazım gibi geliyor bana.
Şimdi aramadım ama galiba YÖK’ün tez sitesinde MŞE ile ilgili bir doktora çalışması vardı, orada okumuştum ben de.
Örneğin Mahmut Yesari de olduğu gibi daha detaylı bir çalışma ile (kitaplar - gazeteler) tespit edilen tüm öykülerini basacak bir çalışma olur umarım. YKY şu tekli baskıları bitirirse Delta’dan toplu bir baskı yapar beklentim var.
O halde biraz bekleyeyim. Zaten iyi bir indirim yakalamadan Everest’ten almayı düşünmüyordum. Yky eksiksiz baskı yapar umarım. Ayrıca Everest önumüzdeki aylarda başka hangi yazarların toplu eserlerini basacak acaba? Keşke Orhan Kemal’in de tüm öykülerini bassalar tek ciltte.
Ben tek cilt ya da (iş kültür baskıları gibi) sert kapak güzel baskıların çıkmasını beklerken, öyküleri Kapra baskılardan okurum dediğim için Kapra ve İş dışında olan tek baskıları takip etmedim. YKY baskıların içeriklerinden haberdar değilin.
Yasin Beyaz, "Memduh Şevket Esendal’ın eserleri üzerine bir bibliyografya denemesi " başlıklı şöyle bir yöntem ile bir çalışma hazırlamış.
PDF linkini aşağıdan paylaşıyorum.
1-Öncelikle kitap ve süreli yayınlar ayrı ayrı gruplandırılmıştır.
2-Basılan kitaplar kronolojik sıra dikkate alınarak türlerine göre tasnif edilmiştir. Roman, hikâye, anı,
mektup gibi.
3-Hikâye kitapları içerisinde yer alan bütün hikâyeler okuyucu ve araştırmacıların tekrarları görmeleri
için tek tek zikredilmiştir.
4-Süreli yayınların taranmasında elde edilen bilgiler de aynı şekilde edebi türler ve kronoloji dikkate
alınarak tasnif edilmiştir. Hikâye, şiir, düzyazı gibi.
5-Hem kitaplarda hem de süreli yayınlarda neşredilen eserlerdeki müstear isimler de aynen
bırakılmıştır.