Menemen ve turşu suyu

Bildiğiniz üzere, Türkiyede insanların ikiye bölündüğü bir, daha doğrusu iki konu var. Kayıp rıhtımda bu sorulara cevap vermekte amacımız sorularda en çok oyu neyin aldığını görmek, ikiye bölünmek değil. :wink:

Menemen soğanla mı yapılır, yoksa soğansız mı?

  • Soğanla yapılır
  • Soğansız yapılır

0 oylayanlar

Turşu suyu nasıl yapılır?

  • Limonla yapılır
  • Sirkeyle yapılır

0 oylayanlar

2 Beğeni

Son 5-10 yılın domatesleriyle menemen nasıl yapılırsa yapılsın tadı tuzu yok gibi geliyor bana. Sebze ve meyvelerin tadı kalmadı, dolayısıyla onlarla yapılan yemeklerin de.

11 Beğeni

Kuantumu tartışmamız gerekirken menemen ve turşuya nasıl takılı kalıyoruz aklım almıyor.

3 Beğeni

Kuantum’u fizikçiler tartışabilir yada fizikten anlayanlar yada hangi konu başlığına giriyorsa. Ama menemen ve turşu suyu basit şeyler herkes tartışabilir. Marjinalliğin alemi yok.

6 Beğeni

Anlatmaya çalıştığım,turşuyu Münir Özkul ve Adile Naşit’den beri tartışıyoruz menemeni de 1 seneyi aşkındır tartışıyoruz ve CİMER bile soğansız tercih ettiğini söylemiş .Bir-iki sene önceye kadarda saçma bir elbiseyi tartışıyorduk mavi mi siyah mı sarı mı diye.Bu sığ ve boş (bana göre) konuları ne zaman bırakacağız onu merak ediyorum.

1 Beğeni

Menemen peynirli olmalıdır. :grimacing: Bir gün eşimle kahvaltı yapalım diye dışarı çıktık. Adam bir şekilde bize menemen sattı. Neyse, bir menemen getirdi… Soğanlı, salçalı, biberli, hafif acı, üstüne de kaşar peynir koymuş. O günden sonra menemeni öyle yapıyoruz. Sabit olmamak lazım bazen. Her türlüsünü denemek lazım. Lezzeti vermeyi bilen birinin elinden yediğiniz sürece tat alırsınız.

Turşuya gelince. Ben sirkeli olanı çok acı buluyorum lakin limonlu olanın da içinde eser miktarda sirke oluyor. O yüzden bu tartışma biraz anlamsız geliyor. Biraz sirkeli olan ama limonu bol olanı seviyorum. Bu da benim ekşiye olan düşkünlüğümle alakalı. Sirke genel olarak seven birisi değilim fakat tadı güzel olan her turşuyu da yer, suyunu da içerim. Önemli olan bana hoş gelmesi. Sirkeliymiş, sirkesizmiş, organikmiş filan umursamıyorum.

@alper Yerel halktan alınan sebzelerde hâlâ aynı lezzeti alabiliyorsun. Büyük şehirlerde çok bu lezzeti alamıyorsun. Ne domasteslerin tadı var ne salçanın ne de başka bir şeyin. Salatalık yerine bulaşık süngeri veriyorlar. Biber desen biber görünümünde garip bir varlık. Bu sebeple el yapımı ürünler kullanıyorum daha çok. Biraz daha pahalı ama lezzet bakımından ciddi fark yaratıyor. Yazları da bu tarz güzel domates, limon bulursam dolaba istifliyorum. Marketlerde bu ürünleri bulmak imkansız. Yaz, kış sebzeyi andıran sebzeler satıyorlar sadece. Hep onları görünce aklıma şu video gelir.

5 Beğeni

Bol acılı, azıcık kekikli ve üzerine kaşar peynir :drooling_face:
Memlekete döndüğümde ilk istediğim şey menemen oluyor :smiley: yurtta da çıkıyor ama domates püresine benziyor. Ne kadar baharatlarsan baharatla iflah olmuyor meret.

6 Beğeni

Baharatlardan bahsetme! Onlar özel dokunuşlar. Yeminli tarif bir kere. :grimacing: :sweat_smile: :rofl:

2 Beğeni

Bu arada menemen > kuantum.

8 Beğeni

Turşu suyu hakkında net bir şey söyleyemem ama menemen soğansız olmalı bence.
Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele menemen. :joy: :joy:

1 Beğeni

Kesinlikle katılmıyorum, menemen bu, menemen dediğin soğanlı olur, nedeni yok :grinning:

2 Beğeni

Bol doğanlı, körili, kajun baharatlı menemen diyorum. :smile:

2 Beğeni

Bu tarifte doğan yerine tavuk, hindi olmadı kaz, ördek kullansak olur mu? Doğan bulmak biraz zor olabilir.

Soğan olduğunu biliyorum, espiri yapıyorum.

2 Beğeni

Hiç fark etmemişim bile yanlış yazdığımı. :joy:

2 Beğeni

Her seçeneği afiyetle yer ve içerim. :smiley: :smiley:

1 Beğeni