Almanya’da uzmanlık için TUS gibi bir sınav yok, önceki yazdığım aşamaları tamamlayıp bir iş bulmak gerekiyor sadece. Bizdeki gibi bir atama sistemi vs yok, üniversitelere, bazı kliniklere ya da hastanelere (eğitim verme yetkisi olması gerekiyor, bazen sadece 2-3 doktorun çalıştığı kliniklerde de olabiliyor bu) iş başvurusunda bulunmak gerekiyor. Görüşmeye çağırdıklarında da görüşme sonunda işe alınıp alınmadığınız belli oluyor. Kısacası CV’nizi, sizi beğenmeleri gerekiyor.
Buradan uzman olarak giden doktorlar için de genelde tamamlayıcı bir asistanlık yaptırıyorlar diye biliyorum. Yani 5 sene değil de 1-2 sene daha yapmalarını istiyorlar öyle uzmanlığı sayılıyormuş, duyumum bu, net bilmiyorum belki direkt saydıran da vardır.
Almanca konusunda maalesef öğrenmeye çok yeni başladım… Ama denklik sınavına ekstra çalıştıklarını biliyorum. Sadece Almanca yeterli olmuyor çünkü bizdeki birçok tıbbi terim ingilizcesinin yandan yenmişi olsa da Almanca bu konuda daha özgün olmuş. Simüle hasta uygulamalarıyla çalışanlar vs. var bildiğim kadarıyla. Ancak bu sınavlar TUS ile karşılaştırılamaz bile diyorlar, en azından gereksiz bir şeye çalışılmıyormuş İşe başlayıp o esnada verilen süre içinde denklik sınavına giren insanlar var, asistanlık yaparken dahi geçebiliyorlar bu sınavı, yapılamayacak bir şey değil yani.
Ben de bu yoldayım dediğime bakmayın, henüz sadece kafa olarak bu yoldayım. Almanca öğrenmeye yeni başladım ama bu konu hakkında çok araştırdım, birileriyle konuştum. Başka merak edilen bir şey varsa bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım