Metal Müziğe Nasıl Başladınız?

İlk nasıl metal müziği buldunuz? İlk dinlediğiniz grup, albümü ve şarkısı neydi? Yıllar öncesine bir yolculuk yapalım ve bu konuya dökelim. Benim başlangıcım şahsen diğer insanlardan bayağı farklı, şöyle oldu ben EU4 oynarken oyun yapımcıları Sabaton Pack diye bir müzik paketi oyuna eklemişlerdi. Sadece içinde Sabaton’dan müzikler vardı ve sadece Carolus Rex albümü vardı. Yani ben ilk olarak Sabaton’dan Carolus Rex albümünden Carolus Rex’i dinlemiştim daha sonra yine aynı albümden En Livstid i Krig adlı müziği duydum ve adamlar resmen beni büyüledi. Daha sonrasında arkadaşımın istekleri üzerine Rammstein dinlemeye başladım pek sevmesemde sadece radio yu dinlerim hala, Iron Maiden, Metallica, Alestorm falan diye gitti işte. Ya siz, siz nasıl tanıştınız Metal müzikle?

3 Beğeni

İlkokuldayken bir ağabeyim System of A Down dinletmişti oradan Korn, Rammstein, Linkin Park vs. yayıldım. Ondan sonra uzun bir süre müzik aramadım, etraftan kulağıma ne takıldıysa onu dinledim.

2-3 sene önce JoJo’nun etkisiyle Dio’yu keşfettim o da diğer popüler grupları denememe vesile oldu. O günden beri de hemen her gün listeme yeni bir şarkı eklerim.

4 Beğeni

Öncesinde rock türü şarkılar hep hoşuma gitmişti. Fakat;

Üniversiteye hazırlandığım sıralar dershaneden bir arkadaş Accept’in kasetini (o zamanlar kasetler vardı, CD falan yoktu :wink: ) vermişti; dinlediğim anda müziğin ritmine ve sertliğine vuruldum. Ardından Scorpions’un bir kasetini, onun ardından da Iron Maiden’ın kasetini aldım. Daha sonra Metallica ile tanıştım (vay anasını dedim adamlar benim istediğim müziği yapıyorlar).

Ve sonra Slayer, Over Kill, Sepultura, Testament, Helstar, Kreator, Nirvana vs derken bugünlere geldik işte…

6 Beğeni

80’li yıllarda pop dinlerdim. Sonra ufaktan Bon Jovi, Scorpions gibi hard rock grupları dinlemeye başladım. Sonra Metallica’nın One ve Iron Maiden’in Flight of Icarus şarkıları ile beraber metal dinlemeye başladım. Bunların arkasından Kreator, Sepultura, Pantera, Manowar, Slayer, Megadeth gibi grupları dinlemeye başladım. Sonrasında ise daha extrem gruplar Rotting Christ, Cradle of Filth, Tiamat, Moonspell, Dimmu Borgir, In Flames, Dark Teanquillity, Amorphis, Dismember gibi grupları dinledim. Dinlemeye de devam ediyorum :slight_smile:

3 Beğeni

Manowar’ı yazmayı unutum… Çok severim…

Şöyle diyordu Kings of Metal adlı şarkılarında:

Other bands play Manowar kill :wink: Vay be, gençlik zamanları işte:

4 Beğeni

90’lı yıllarda bir radyo programı hazırlayıp sunuyordum, Manowar’ı her dinlettiğimde bu sloganı mutlaka söylerdim :slight_smile:

3 Beğeni

Korsan iki kasetle, sadece kapaklarını merak etmemle başladım. Senesini hatırlamıyorum çok oldu.
Seyyar satıcıdan almıştım.
Başlangıç albumlerine bak Metallica - Master of Puppets ve Ride The Lightning.

5 Beğeni

Geçen sene uzun zamandır baslamak istediğim Rock müzıge Pink Floyd’un Anthoer Brick In the wall şarkısı ile başladım. Sonra forumda rock seven arkadaşlarla tanısınca led Zepplin dinlemete başladım sonra Quuen,Deep Purple… derken artık metal müzıgede el atmanın zamanı geldim dedim. Ilk dinlediğimde hiç sevmedim metali bu ne lan saf grültü bu dedim. Ama yinede pes etmedim denemeye devam ettim. Çunkü metal müziğin siyasi ve politik gòndermeleri beni etkilemişti. Neyse sonra baktim yok ben metal dinleyemiyorum Rock Müziğer geri dondüm. Bu analtıklarım geçen sene mayiş ayı ile Eylül ayını kapsıyor. Sonra Ne olduysa metale yeniden dönme kararı aldım ve kasım ayında destek bulmak için Metal Müzik Sevenler Cemiyeti başlığını açtim tabi adı önce Metal Müzik Grupları idi sonra baktım forumda metali seven insan sayisi çok başliğin ismini değistirdim. Iste forumdaki insanların yardımiyla metal muzigi sevdim. Her ne kadar başliği kasim ayinda açsamda metali düzenli ocak şubat gibi dinlemeye başladım. Sebebi ise Iron Maiden’in Hallowed By Name sarkisi ile Mettalicanın Justic a for all şarkilarını altyazili dinleyip hayran kalmamdı.

En sevdiğim sarkilar: Alison Hell, The Remmber Fallen, Masster Of Puptes, Tornado Souls, Hangar 18, postmortem…

5 Beğeni

kalemle-kaset

Önce böyle başladım. Metallica Black Album başlangıcımdır. Sepultura Roots albümü çok değişik hisler uyandırmıştı bende. Ama o günlerde de bugünlerde de müzik konusunda hiç bir değişiklik olmadı bende. Sabahları işe giderken bi gün kulaklıktan Metallica S&M konserinden No Leaf Clover dinliyorsam ertesi sabah Müslüm Gürses’den Yıllar Utansın da dinleyebiliyorum.

4 Beğeni

Metal’in güzelliği her soydan, her düzeyden, her katmandan, her inançtan, her kültürden insanları bir potada eritebilmesi, onları adeta tek vücut durumuna getirebilmesidir bence…

Manowar’ın şu konserine bir bakın. Dinleyiciler içinde Türk’ünden Yunanlı’sına, İngiliz’inden Japon’una, Rus’undan bilmem nelisine kadar herkes var… Bir yanda ay yıldızlı, bir yanda haçlı bayraklar… Bir yanda esmer, bir yanda çekik gözlü, bir yanda sarışın insanlar… Ve bu insanların inancından soyuna, dilinden kültürüne kadar her şeyleri farklı kökten geliyor… Ama Manowar’ın Warriors of The World’unu dinlerken bir bütün olmuşlar, yek vücut halde dağıtıyorlar kederlerini… Ve isyanlarını dışa vuruyorlar…

Ben yaşamım boyunca bu duyguyu iki ortamda yaşadım: Biri metal konserlerinde, biri de Fenerbahçe maçlarında…

5 Beğeni

Seneyi hatırlamasamda ben küçük bir yaştayken evimize ilk bilgisayar alınmıştı. O zamana kadar müzik dinlemeyi sevmeyen ben bir şekilde Rammstein’ı keşfetmiştim. İlk dinlediğim şarkısıysa yanılmıyorsam Engel’di ve sonrası çorap söküğü gibi gelmişti. Çok fazla brutal vokal kullanan grupları ise hiçbir zaman sevemedim.

Metal müziği keşfetmem aynı zamanda rock ve punk gibi diğer türlere de açılmamı sağladı. Ama özellikle Supernatural’ın klasik rock’a aşık olmamı sağlamasını göz ardı edemem. Ergenliğimin doruklarındayken çok pis My Chemical Romance fanı olsam da (hala çok seviyorum) metal dinlemeye hep devam ettim. Şimdilerde rock’ı daha çok tercih ediyorum sanırım.

1 Beğeni

Benim metal müziğe başlayışım çok saçma. Rock zaten hep dinliyordum ama metal müzik dinlememiştim. Ortaokulda bir arkadaşım Slipknot dinliyordu kızda afişleri falan vardı grubun ben gördükçe ürküyordum. Hele o çivili kafa neyin nesiydi öyle. Katil mi kızım bunlar diyordum sonra metal müzikten öyle soğudum. :smiley: Liseye geçince metalci arkadaşlarım oldu ve ben tüm metal gruplarını sayko zannettiğim için dinlemiyordum, o arkadaşlarımdan biri Slipknot ne ya o da grup mu dedi başlattı bana Megadeth, Dream Theater, Manowar, Blind Guardian falan dinletmeye. Bayağı bir grup dinletti denetti hangi tarzı seviyorum falan diye o gün bugündür metal müzik dinlemeye başladım. Rammstein’ın da albüm kapaklarını ve Benzin şarkısının klibini ilk kez Dream TV de gece gece görünce bu ne ya olmuştum ama severim kendilerini :smiley:

4 Beğeni

Tüm yazıyı yüzümde küçük bir tebessümle okudum, Teşekkür ediyorum yazı için :smiley:

2 Beğeni

Yazarken açtım yandan Rammstein-Sonne bayadır dinlemiyordum, ne demek :smiley:

2 Beğeni

Lise-Murat Göğebakan, yaş 19 Kadıköy Akmar pasajı Metallica And Justice for All albümü ve 12 yıl boyunca bilimum trash, groove, heavy ve melodik death grupları. Biraz kısa oldu ama anahtar kelimeler bunlar. :grinning:

5 Beğeni

Ortaokulda Metallica’nın Turn The Page coverı ile karşılaştım ve çok sevdim, ardından diğer şarkılarını keşfetmeye başladım Die Die My Darling, Unforgiven, Enter Sandman ve For Whom The Bell Tolls. Aynı dönemde de Linkin Park’ı keşfettim. Lisenin başında Three Days Grace, Bon Jovi ardından rock hayranı olurken farklı metal şarkılar duymaya başladım arkadaşlarımdan. Ve Rammstein’ı keşfettim müthiş bir müzik zevkiydi, Du Hast’ı lisede öğle aralarında bangır bangır dinlerdik. Yine Avenged Sevenfold, Skillet, Starset, Halestorm dinlerdim ama çok bayılarak dinlediğim gruplar değildi. Asıl Metal ile haşır neşirliğim üniversitede Epica’yı ve senfonik metali keşfetmem ile oluştu. Klasik orkestra+ metal oluşumu en sevdiğim birleşimlerden oldu. Epica, Kamelot, Haggard, Xandria dinlerim. Ancak şu anda metal ile aram açık çünkü Queen’e MJ’e ABBA’ya Frank Sinatra’ya Pink Floyd’a döndü ilgim tekrardan.

2 Beğeni

Ben de çoğunluk gibi önce rock müzik dinleyerek başladım(Lise 1de). Başladığım grup Deep Purple’dı diye hatırlıyorum. En çok Perfect Strangers ve Child in Time dinlerdim. Sonra Led Zeppelin ve Pink Floyd geldi. Pink Floyd’u sık sık Deep Purple’ı da ara ara dinlerim. Led Zeppelin pek dinlediğim bir grup değil artık. Sonra Deep Purple’ın grup üyelerine bakarken gitaristin(Ritchie Blackmore) ayrılıp Rainbow diye bir grup kurduğunu gördüm. Rainbow’u dinlemeye başlayınca ilk önce daha yumuşak şarkıları dinledim tabi. Temple of the King ve Catch the Rainbow gibi. Ama daha sonra Proto-Metal olanları dinlemeye başladım. Stargazer ve Starstruck gibi. Hala da severek dinlediğim bir gruptur. Devam etmeden önce şarkı sözü okumayı sevdiğimi de belirteyim. Sonra tarihe meraklı bir kişi olarak Iron Maiden’ın Alexander the Great şarkısını dinledim ve çok beğendim. Daha önce tarihi konulardan esinlenmiş bir metal şarkı dinlememiştim ve beğenmiştim. Bu evrimi bir sene içinde geçirdim.
Bu noktada çoğunlukla rock dinliyordum ama metal bazen dinlediğim bir tür olmayı başarmıştı. Daha sonra Dune’u okurken Iron Maiden’ın To Tame a Land adlı şarkısını keşfettim. Bilmeyenler için şarkının sözleri Dune hakkında. Bundan sonra diğer maiden şarkılarını keşfetmeye başladım. Aynı dönemde Metallica’nın bazı parçalarını dinlemeye başladım. Enter Sandman, Nothing Else Matters, One gibi bazı popüler şarkıları daha önce de dinlemiştim zaten. Bu sıralarda Master of Puppets, Orion, For Whom the Bell Tolls gibi şarkılara geçtim. Yine bu sıralarda Rock ve Metal türlerindeki açık ara en iyi iki vokalden biri olduğunu düşündüğüm Ronnie James Dio’nun Black Sabbath dönemini ve solo kariyerini dinlemeye başladım. Bundan kısa bir süre sonra da Rock ve Metal türlerindeki açık ara en iyi iki vokalden ikincisine sahip olduğunu düşündüğüm Judas Priest’i dinlemeye başladım. Bunlardan sonra en çok dinlediğim müzik türü metal olmuştu.
Son olarak da her gruptan bir şarkı alarak en sevdiğim şarkılar listesi yapayım.
Iron Maiden:

Judas Priest:

Black Sabbath(Ozzy):

Rainbow:

Black Sabbath(Dio):

Dio:

Deep Purple:

Metallica:

Megadeth:

Dream Theater:

2 Beğeni

Başlangıç hikayem daha farklı benim. 5. sınıftayken zamanında Türkiye’de epey popüler olmuş Alman rock grubu Tokio Hotel dinlemeye başladım (şu an yaptıkları müzikler çok kötü maalesef…). Facebook’un popüler olduğu zamanlarda acayip bir hayran kitlesi vardı. Buradan hareketle 6. sınıfta Black Veil Brides dinlemeye başladım. Bu da dinlediğim ilk metal grubu oldu. Şarkı olarak da Fallen Angels idi. Liseye geçtiğimde de Metallica, Megadeth, Slipknot, Rammstein, Avenged Sevenfold falan derken yavaş yavaş genişledi. Ama nedendir bilinmez sınıftaki “metal boylar” tarafından aşırı dışlanıyordum. İlla anne karnındayken falan mı dinlemeye başlamak gerekiyor acaba? Belki de gotik metal dinlememden ötürüydü ama utanmıyorum yani :joy:.
Biraz daha grupları tanıdığımda Arch Enemy’e çok merak saldığım bir dönemim oldu. Brutal vokal kurslarına falan bakıyordum :sweat_smile: .
Şimdi de genelde senfonik ve folk metal ağırlıklı dinliyorum.

4 Beğeni

Ben rap dinleyen bir aile içinde büyüdüm, üniversitenin ilk yılı da dahil müzik zevkimin %85’i rap idi diyebilirim. Ama müzik türlerine hiç önyargılı yaklaşmadım ara ara b.b king de dinlerdim, metallica da, two steps from hell de… Ben kitap okuma sırasında zorlanıyorsam müzik dinliyorum böylece kendimi kitaba daha iyi veriyorum. Birgün yine yeni bir seriye başlamışım ama kitabın ilk 100 sayfasını 10 günde bile tamamlayamadım. Evet kitap Dünyanın Gözü idi. Neyse dedim, arkaya müzik ekleme zamanı gelmiş Spotify’dan bir liste buldum açtım Blind Guardian denk geldi ilkin ama bir sonraki şarkı benim için Zaman Çarkı ile özdeşleşti adeta

Megadeth - Trust

Şarkıyı serinin okuduğum her kitabında dinlerim onlarca kez. Hatta cümleleri sanki ZÇ için yazılmış gibi algılarım.

Biz,kül olana dek asla sona ermeyeceğiz…

Bedenim hatalarımdan ötürü acı çekiyor…

Ve tabiki giriş

Bir rüyada kayboldum
Hiçbir şey göründüğü gibi değil
Aklımı tarıyorum
Söyledigin sözleri bulmak için

Özet

Tam da Rand’in kafasının içindeki Lews Therin Telamon’dan bahsetmiyor mu sizce de? :joy::joy::joy:

Tamam kabul şarkı apayrı bir konuya ait ama benim için değil. Hatta dışarda fink atarken bile, birden bu şarkı çalınca hemen olaylar gözümün önünde gelişmeye başlıyor. İşte metal benim için;

1- Trust Öncesi
2- Trust Sonrası
diye ikiye ayrılır.

1 Beğeni