Metal Müzik Sevenler Cemiyeti 🎸

Ben de Megadeth albümünü beğendim Hocam. Sanki grubun popüler şarkılarına çıtırdan bi ton ekleyip yeniden aranje etmişler gibi. Tekrar mı? Evet. Güzel mi? Evet yani bence.

2 Beğeni

eluveitie, adamlar isviçre’den çıkıp folk metalin en autentik, en araştırmacı ekiplerinden biri oldular. grubu chrigel glanzmann 2002’de kurduğunda başta sadece stüdyo projesiymiş, vên diye bir demo yapmış, o demo patlayınca tam kadro olmuşlar. ama asıl ilginç kısım isimleri: m.ö. 300 civarı mantua’da bulunan bir çömlek üstünde etrüsk harfleriyle “eluveitie” yazıyormuş, uzmanlar bunu helvetii kabilesinden (yani eski İsviçreli keltler) birinin adı olarak yorumluyor. yani “isviçreli” anlamına geliyor kabaca, tam da adamların köklerine selam çakıyor.

1 Beğeni

Çok güzel grup buldum ya

3 Beğeni

2 Beğeni

Adamlar bi mezar taşında yazan “slania” kelimesi ile şarkı yapmış. Sadece bir kelimeden ve mezarın boyutundan yola çıkıp hikaye yazmak… Ama bi’ yerden sonra tekrara düştüler çoğu grup gibi.

2 Beğeni

haklısın, slania bunun en güzel örneklerinden biri zaten. adamlar gerçekten tek bir kelimeden, birkaç arkeolojik detaydan koskoca bir evren çıkarabilecek vizyona sahip. işin güzel tarafı şu, bu sadece “hadi epik bir hikzye uyduralım” kafası değil bayağı ciddi tarih, mitoloji ve dil araştırması var arkasında. helvetii kültürü, kelt mitolojisi, eski diller… bunları gerçekten içine girerek yapıyorlar. o yüzden şarkılar neredeyse kültürel bir anlatı gibi duruyor.

tekrar meselesine gelince, bu tarz gruplarda bu kaçınılmaz biraz. belirli bir sound, belirli bir dünya kuruyorsun, ya kendin olmaktan vazgeçip bambaşka yerlere savrulacaksın ya da o omurgayı koruyarak ufak evrimlerle devam edeceksin. eluveitie ikinci yolu seçti. belki ilk dönemler kadar “vurucu” hissettirmiyor olabilir ama hala piyasadaki folk metal gruplarının çok üstünde bir kalite, araştırma ve kimlik taşıyorlar. çoğu grubun folkloru kostüm ve flüt seviyesinde kalırken, bunlar işin tarihine, diline, mitine kadar giriyor. zaten onları özel yapan da tam olarak bu.

1 Beğeni

Çilekeş YOK 21. yıl özel konser bilet fiyatları.

Gerçekten inanılmaz, yerli grupların konser bileti fiyatlandırma politikasındaki sıkıntı her ne ise çözülene kadar hiçbirine git(e)meyeceğim. Kadıköy’de kiralarınız arttı diye dünya turnesi gibi aylar önce bilet satışa çıkarıp 3-5 bin değer biçmek nedir ya. Umarım şu durum tamamen organizasyon şirketlerinden kaynaklıdır, yoksa cidden çok hayal kırıklığına uğratıcı bir durum.

Metallica Atina konserine dahi bilet aldım, neredeyse iki yıldır doğru düzgün yerli grup konserine gitmişliğim yok. Yazın Limp Bizkit ve Büyük Ev Ablukada konserlerinin bilet fıyatı aynıydı mesela. Sanatçılığı bırakıp tamamen ticari kaygıyla isyankar şarkılar söylerken kendilerini rock n roll sanmazlar umarım.

3 Beğeni

İstedikleri fiyatı çekebilirler elbette fakat bu fiyatlara Marduk, Draconian, Novembre gibi baba grupları izliyoruz. Olsa olsa ortalama bi festivalin headliner’i altında sahne alacak gayet vasat bi rock grubu olan Çilekeş’in bu fiyatları çekmesi nasıl bir özgüven patlamasıysa artık. :slight_smile: Şaka gibi fiyatlar ya sanki Judas Priest izlemeye gidiyoruz ahaha.

2 Beğeni

Sosyal medya bi’ anda Çilekeş fanlarıyla dolup taştı. Bu kadar hayranı olan bir grup olduklarını bilmiyordum. Ya da hiç bilmeyenler bile “günümüz müziğini dinlemiyorum” demek için bu furyaya katıldı.

2 Beğeni

Yeni gelen nesilde kendini ‘rockçı’ yetiştiren azımsanmayacak bir kesim var, güncelde yerel rock müzik camiasında neredeyse hiçbir çalışma olmadığı için 2000 ve sonrası doğumlu olanlar eskilerden ne varsa bulup çıkarıyor. Bunun etkisi olarak Çilekeş, Sakin gibi Türkiye’de rock müziğin prime zamanlarında nispeten az bilindik olan gruplar da dinlenmede ivme kazandı. Benim gözlemlerim bu yönde.

Ticari kaygıya böyle dönüşmesi kötü olsa da kaliteli müziğin tekrar doğuşu ve belki ‘mainstream’e dönüşü konusunda ümit vermiyor değil. :slight_smile:

2 Beğeni

Sabah sabah ayarlarınız ile oynayabilecek üç beş parça paylaşayım ben de arkadaşlar.

Biraz da yumuşatalım listeyi, öyle bitirelim.

3 Beğeni

Çilekeş olmuş Çilecash. Bu fiyata hayatta izlemem. Lamb of God, Black Label Society, Offspring gib grupların konserleri ile aynı fiyat. Çilekeş kim ki bu fiyata konser yapıyor?

6 Beğeni

Tepkiydi açıklama gelir miydi derken biletler tükenmiş. Söyleyen de bileti alıp giden de orada sisteme tepki şarkıları söyleyecek ya ona gülüyorum, ironik bir duruma dönüştü. :cowboy_hat_face:

1 Beğeni

Rabbim herkese crushuyla şu albümü jamleme imkanı versin bize nasip etti. :folded_hands:t2:

5 Beğeni

Sübhanallah! Bu nasıl albüm böyle. Bi tur da evde çevireyim şunu :drooling_face:

2 Beğeni

3 Beğeni

3 Beğeni

2 Beğeni

1 Beğeni

çoğu dinleyici myrkur’u black metal ile nordik folk arasında kurduğu atmosferik köprüyle tanıyor ama bence aslı işin prodüksiyon ve niyet tarafında yatıyor. amalie bruun birçok kayıtta vokalleri özellikle uzaktan, sisin içinden geliyormuş gibi bırakıyor bu dinleyenin müziğe yaklaşmasını istemesi. bazı performanslarda mekanın doğal yankısını enstrüman gibi kullanması da aynı düşüncenin devamı, çünkü karanlığın sadece bulunduğun yerin ruhundan doğduğuna inanıyor. bu yüzden myrkur dinlemek içine doğru yürüdüğün bir ritüel gibi. şarkı sana gelmiyor, sen onun karanlığına gidiyorsun ve bence projeyi benzerlerinden ayıran o ince çizgi tam olarak burada.

1 Beğeni