Metro 2033 Filmi İptal Edildi

Büyük mesele, takdir edilir cinsinden hem de. Çok az kişi Hollywood’un verdiği bu parayı reddedip böyle bir şey diyebilirdi. Haklı mı? Sonuna dek.

Ancak, açık konuşmak gerekirse Hollywood’un bu davranışını da salt şımarıklık olarak görmüyorum. Hollywood’un birinci pazarı Amerikan halkıdır, Amerikan halkına hitap eder ve Amerikan halkının hislerini ifade etmeye yöneliktir. Zira bunu idare edenler Amerikanlar ve “Uluslararası filmler enstitüsü” olarak görmemek lazım. Adamlar önce Amerikanlara pazarlıyor, sonra yurt dışına. Bunda yanlış bir şey yok.

Şimdi şunu düşünün, bu filmi Bollywood çekse hakkını verir miydi? Bollywood’un kendisine özgü bir tarzı, bir yaklaşımı var. Hollywood da öyle. Bu kitabın hakkını en iyi Ruslar verebilir, zira Moskova’da yaşamak nedir, Nazilerle Komünistlerin savaşı ne his uyandırır ve yazar bunu yazarken okuyucuda hangi hisleri çağrıştırmak istiyordu bunu en iyi kendi kültüründen insanlar anlayabilir. Amerikanlar için Naziler de Komünistler de kendisine olsa olsa dolaylı yoldan etki etmiş, ancak tarih kitaplarından okudukları taraflardır. Onlar için bir his uyandırmaz, bahsi geçen canavarlar gibi sığ bir şekilde görebilirler ancak. Nazi saldırılarını ve Komünizm’i de yaşayanlar Rus milletidir, bu yüzden filmin o kültürden yaşayanlar tarafından çekilmesi daha doğru olacaktır.

2 Beğeni