İstanbul’da kaç farklı markada sinemaya gittim şu son bir senede. Arkadaş hepsi mi film ışığını sonuna kadar kısar. Karanlık içinde daha az karanlık perdeye bakıyorum gözlerim bozuldu. Bir de havalandırma sıkıntısı ve hijyen var, o kısım da bir tık düzeldi ya da daha az yoğun günlerde gidince daha az kirleniyor.
Sinema aşığı biri olarak bu kalitesizlik paralelinde ( covid in de pekiştirici etkisi var ) 4-5 senedir falan sinemaya gitmiyordum. En son imax de Dune 2 ye giderek bu orucu bozdum. Değdi mi değdi ama her film için de imax kasamam, ayda yılda bir seçerekten tercih edilebilir. En azından standart salonlara göre çok daha iyi kalitede.
Bu arada benim gibi geçmişte bol sinemaya gidenler varsa bu salonların kalite düşüşünü, ışıkların kısılmasını falan seviye seviye hissetmiştir diye düşünüyorum. Ben bu işler daha gündem olmadan önce bırakmıştım gitmeyi. Sonradan birileri sosyal medyada gündeme taşımıştı saolsun ama değişen bir şey olmadı. Koreliler satın alım yapınca belki tekrar kalite artar dedim ama daha beter oldu .
Alım gücümüzün düşüşünün bir başka hobisel sonucu maalesef.
Gerçek sinema bizim çocukluğumuzda kaldı. Şimdiki avm sinemalarının perdelerinin 10 katı büyüklüğünde salonlar, balkon ve loca kısımları, ahşap iskeletli koltuklar. O dev perdeler tek tek yıkıldığından beri sinemaların zaten bir tadı yok. Eve projeksiyon alıp duvara yansıtmak daha mantıklı.