Guan Moye (Mo Yan) (doğum 17 Şubat 1955), Çinli yazar. Gerçek adı Guan Moye’dir fakat eserlerinde Çince "sakın konuşma!" manasına gelen Mo Yan mahlasını kullanır. "Sürekli sansürlenen ve eserleri korsan yollarla çoğaltılan Çinli yazarlar arasında en meşhuru" diye bilinir. Batı dünyasında Kızıl Darı Tarlaları filmine konu olan romanı ile bilinir. Çin’in Franz Kafka’sı ya da Joseph Haller’i olarak gösterilir. İsveç Akademisi’nin "sanrısal gerçekçilikle halk hikâyelerini, tarihi ve şimdiyi kaynaştırma"daki ustalığına yaptığı atıfla 2012 Nobel Edebiyat Ödülüne layık görülmüştür.
Kaynak: Wikipedia
İflah olmaz bir Murakami hayranıyım. Uzakdoğu kültürü ve edebiyatını sevebileceğimi düşünüyorum. Bu yazarı hiç okumadım . Değerli fikirlerini paylaşabilecek arkadaş var mı acaba?
Kızıl darı tarlalarını okudum ve sonrasında hemen yazarın tüm eserlerini topladım.
Kesinlikle okunması gereken yazarlardan.
Dili çok güzel hissiyatı tam anlamıyla veriyor .
Mo Yan uzakdoğu edebiyatından evet ama biliyorsunuz Murakami Japon, Yan Çin’li. Ben size sevebileceğiniz birkaç da japon yazar önermek isterim. Tarz olarak Murakami’ye çok yakın değilseler de geleneksel Japon kültüründen Murakami’ye göre bile daha fazla öğe bulabilirsiniz.(Murakami’nin kendisi ne kadar Japon kültürü yazıyor tartışılır. Amerikan-Japon karışımı bir tarzı var sonuçta)
Yukio Mişima
Kazuo İshiguro
Kobo Abe
Biraz daha gerilerden gelen,
Cuniciro Tanizaki
Natsume Soseki var bir de.
Tüm bunların dışında Mo Yan harika bir yazardır. Sadece sizin aradığınıza belki daha çok cevap verirler diye aklıma geldiğinden yazdım. Mo Yan okumak da biraz zordur aslında. Hacimli kitaplarıyla ünlü. Yazdı mı destan gibi yazar. Maşallah
Benim Çin daha doğrusu “Modern Çin” olarak isimlendirilen Çin’in daha yakın tarihine duyduğum alaka nedeniyle günlerce bana Mo Yan propaganda - ajitasyonu yapan arkadaşımın ısrarla okumalısın “telkinleri” önerisiyle seçme öykülerinin olduğu “Saydam Turp” dışındaki (onun baskısı bitmiş bulamadım) diğer 5 kkitabını da Amazon fiyatları çok uygun olunca sipariş ettim.
…tüm yaşamı boyunca, “Büyüklük onuru dizginleyemez, büyük hediye küçüğün önünü kesemez.” düsturuyla yaşamış, kalbi gök kadar engin, kâğıt kadar inceymiş, cesaretle karşı koyar, savaşmaktan çekinmezmiş. Birinin karakteri gelişirken şüphesiz nesnel koşullara ihtiyacı vardır, ama içsel bir bütünlüğü yoksa tüm nesnel koşullar işe yaramaz. Başkan Mao Zedong’un da dediği gibi: Isı yumurtayı civcive dönüştürür, ama yumurtayı bir taşla değiştirirseniz içinden civciv çıkmaz. (Kızıl Darı Tarlaları S.186)