Muazzez İlmiye Çığ Kitaplığı

image

Biyografi (Kaynak: https://www.dr.com.tr/Yazar/muazzez-ilmiye-cig/s=173228)

Muazzez İlmiye Çığ, (20 Haziran 1914, Bursa), Türk sümerolog.

Ailesi köken olarak Kırımlı göçmenlerden olup babası Kırım’dan Amasya, Merzifon’a, annesi ise Kırım’dan Bursa’ya göçmüştür. Ailesi İzmir’de yaşamaktayken, 15 Mayıs 1919 tarihinde meydana gelen İzmir’in işgali ardından daha güvenli bir yer olan Çorum’a yerleşti.

lkokula Çorum’da başladı. Daha sonra ailece Bursa’ya taşındılar. Bursa’da özel bir okul olan Bizim Mektep’te Fransızca ve keman dersleri aldı. 1926’da sınavla Bursa Kız Muallim Mektebi’ne (Bursa Kız Öğretmen Okulu) girdi. 1931 yılında mezun oldu ve babasının da öğretmenlik yapmakta olduğu Eskişehir’e tayin oldu. Eskişehir’de öğretmenlik mesleğini dört buçuk yıl yaptı.

15 Şubat 1936 tarihinde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Hititoloji bölümüne kaydoldu. Nazi Almanyası’ndan Türkiye’ye iltica etmiş olan ve Ankara Üniversitesi’nde dersler veren Prof. Dr. Hans Gustav Guterbock’dan Hitit Dili ve Kültürü derslerini, Prof. Dr. Benno Landsberger’den Sümer ve Akad Dilleri ve Mezopotamya Kültürü derslerini aldı. 1940 yılında Ankara Üniversitesinden mezun olduktan sonra İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi Çiviyazılı Belgeler Arşivine uzman olarak atandı. Aynı yıl Kemal Çığ ile evlenmişti. Müzede çalıştığı 31 yıl boyunca meslektaşı Hatice Kızılay ve Dr. F. R. Kraus ile birlikte müzenin deposunda bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış on binlerce tableti temizleyip, sınıflandırıp numaralandırdı, 74.000 tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu, 3.000 tabletin kopyasını yapıp katalog halinde yayımladı.

1957’de Münih’teki Oryantalistler Kongresi’ne katıldı. 1960’da Heidelberg Üniversitesi’nde altı aylık bir çalışma yaptı. 1965’de Roma’da sergilenen Hitit sergisini bu şehirden alarak Londra’ya götürdü. 1972’de emekliye ayrıldı.

Emeklilikten sonra bir süre yurtdışında yaşayan Muazzez İlmiye Çığ, 1988’de Philadelphia’daki Asuroloji kongresine katıldı. Prof. Kramer’in History Begins at Sumer adlı kitabını Türkçeye çevirdi ve kitap 1990’da “Tarih Sümerle Başlar” adıyla Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı. Kitabın çok ilgi görmesi üzerine 1993’te çocuklara yönelik Zaman Tüneliyle Sümerlere Yolculuk da dahil Sümer ve Hitit kültürlerini tanıtan 13 kitap yazdı.

RÖPORTAJLARI

Pozitif Yayınları Tarafından Yayınlananlar

  1. Yazarların İstanbul’u

  2. İstanbul Hayalden Gerçeğe Sözden Yazıya

MASALLAR

Düşizi Tarafından Yayınlananlar

  1. Sumer Hayvan Masalları

image

KİTAPLARI

Türk Tarih Kurumu Tarafından Yayınlanan Kitaplar

  1. Yeni Sumer Çağına Ait Nippur Hukuki ve İdari Belgeleri 1 / Neusumerische Rechts- Und Verwaltungsurkunden Aus Nippur-1 (Orjinal Dili Almanca)

image

Boyalı Kuş Çocuk Tarafından Yayınlananlar

  1. Zaman Tüneliyle Sümer’e Yolculuk

  2. Sevgili Çocuklar

Kaynak Yayınları Tarafından Yayınlananlar (Sıralama kitap kapaklarındaki numaralara göre yapıldı. Numarası olmayanlar en sona konuldu. )

  1. Kur’an, İncil ve Tevrat’ın Sumer’deki Kökeni

  2. Sumerli Ludingirra / Geçmişe Dönük Bilimkurgu

  3. İbrahim Peygamber / Sumer Yazılarına ve Arkeolojik Buluntulara Göre

  4. İnanna’nın Aşkı / Sumer’de İnanç ve Kutsal Evlenme

  5. Hititler ve Hattuşa / İştar’ın Kaleminden

  6. Gilgameş / Tarihte İlk Kral Kahraman

  7. Ortadoğu Uygarlık Mirası 1

  8. Ortadoğu Uygarlık Mirası 2

  9. Vatandaşlık Tepkilerim

  10. Bereket Kültü ve Mabet Fahişeliği

  11. Atatürk Düşünüyor

  12. Uygarlığın Kökeni Sümerliler 1 / Tarihte İlk Edebi Eserlerden Seçmeler

  13. Sumerlilerde Tufan Tufan’da Türkler

  14. Atatürk ve Sumerliler

  15. Uygarlığın Kökeni Sumerliler 2 / Sumerlilerde Günlük Yaşam

  16. Sumerliler Türklerin Bir Koludur / Sumer - Türk Kültür Bağları

  17. Uyanın Artık!

  18. Muazzez İlmiye Çığ’a Armağan Kitap / Cumhuriyet’e Adanan Bir Ömür

  19. Yandı İçim


image image image image
image image image image
image image image image
image image image

8 Beğeni

Kaynak Yayınları’ndan çıkan kitaplar için yayınevi numaralı sıralama oluşturmuş ve bu numaralar kapaklarda yazıyor. 3,10 ve 18 numaraları hiçbir kitapta yer almıyor. Ya baskıları yok diye bulamadım ya da numaralandırılmamış kitaplar o numaralara dahil edilecek. Yalnız şöyle bir sıkıntı var 2 tane numarasız kitap olmasına rağmen sıralamada 3 kitap eksik.

Muazzez hanım kendi mi karar veriyor buna bilmiyorum ama kitaplar çoğunlukla 280 sayfa civarı oluyor. seri halinde basmak yerine keşke ansiklopedi yada resimli özel baskı gibi birşey yapıp birleştirseler hepsini.

Sadık Usta kaynak’ta iken belki bunlar mümkündü ama Kaynak’tan kitapları basmak 10 senede bir kapak yenileme dışında beklentiniz olmasın.

Değerli yazarımız, sümerolog, yaşayan ansiklopedi Muazzez İlmiye ÇIĞ, 106. Yaşını doldurmuş durumda. Kendisine nice mutlu senelere diyorum :slight_smile:

1 Beğeni

Bilen vardır diye buraya sormak istedim. Kur’an’ ı parça parça okudum Tevrat’ın %30 uhu falan okudum. Muazzez ilmiye çığ’ın kuran incil Tevrat sümer kökeni adlı kitabı okusam sorun yaşar mıyım? Yoksa önce o 3 kitabı mı okumalıyım?

Bol bol açıklama, örnek mevcut. Direkt okuyabilirsiniz.

1 Beğeni

teşekkürler. (20karakter)

1 Beğeni