Murat Menteş Kitaplığı

RrbkjGEI_400x400

BİYOGRAFİ

Murat Menteş, İstanbul’da doğdu (21 Eylül 1974). İlk gençlik yıllarından itibaren şiirler yazdı. Dergi, gazete, yayınevi, radyo, televizyon gibi yayın kuruluşlarında; yazar, editör, yönetici olarak çalıştı. Afili Filintalar adlı edebiyat ekolünün kurucularından olan yazar Dublörün Dilemması (roman,İletişim Yayınları, 2005) ve KorkmaBen Varım (roman, İletişim Yayınları, 2009, Türkiye Yazarlar BirliğiYılın Romanı Ödülü) adlı kitaplarındaki mizah yüklü, akıcı anlatımı ve güçlü üslubuyla yaygın bir ilgi uyandırdı. Emrah Serbes’in “100 yaşından küçükseniz bu romanı mutlaka okuyun!” diyerek önerdiği, 100 yaşındaki bir İstiklal Harbi gazisinin başından geçen dolu dizgin olayları konu eden Ruhi Mücerret adlı romanı, 2013’te April Yayıncılık’tan çıktı. Menteş’in bir de şiir kitabı var: Garanti Karantina (Sel Yayıncılık, 2010) kaynak

ESERLERİ

NOT : Kitaplar çıkış tarihlerine göre sıralanmıştır.

  • Kuzgun’un Gölgesi (Yediiklim Yayınları)

  • Kaosa Mütevazı Bir Katkı (Şule Yayınları)

  • Aynalı Barikatlar (Şule Yayınları)

  • Dublörün Dilemması (İletişim Yayınları - Alfa Yayıncılık)

  • Korkma Ben Varım (İletişim Yayınları - Alfa Yayıncılık)

  • Garanti Karantina (Sel Yayıncılık)

  • Ruhi Mücerret ( Alfa Yayıncılık)

  • Antika Titanik ( April Yayıncılık)

  • Derde Deva Randevu No: 1 (April Yayıncılık)

  • Derde Deva Randevu No: 2 (Alfa Yayıncılık)

  • Fink (Alfa Yayıncılık)

  • Derde Deva Randevu No: 3 (Alfa Yayıncılık)

  • Tabancalı Kız (Alfa Yayıncılık)

image287121_7188c_1536384032
56586_d4JSK_1485923198
9786050381368


0000000324081-1
9786050381528



RrbkjGEI_400x400
243339_9786254495342
image

12 Beğeni

Şiir ve denemeleri hariç okumuşum. Bir de son kitabı var tabi.
Bu arada Derde Deva Randevu kitapları roman değil. Çok farklı kitaplar. Hüseyin Rahmi, Dostoyevski, Neşet Ertaş, Bruce Lee, Ursula K. Le Guin, Kurt vonnegut gibi müteveffa kişiliklerle yaptığı hayali röportajlar formatında. Hakan Karataş’ın çizgileri Menteş’in kalemine eşlik ediyor. Bu serinin devamını bekliyorum.

3 Beğeni

Merak ettiğim yazarlardan ama kendi seslendirdiği kitaba (Ruhi Mücerret) devam edemedim. Sanırım dinlemek yerine okumak daha iyi olacak. Yine de şunlar iyidir diye öneriniz olursa sevinirim (Dublörün Dilemması vardı sanki).

3 Beğeni

Derde Deva Randevu’nun türünü bende anlamadım. Vikinin yalancısıyım :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Ben Dublörün Dilemması’nı okudum. Farklı bir kalemi var. Kurgusu değişik ve güzel. Sıkılmadan okursunuz bence.

1 Beğeni

Afili Filintalar akımının öncülerinden. Ben severek okuyorum.

5 Beğeni

Az önce Storytel’de dolaşırken “Akıllı Filintalar” grubunu ve gruba ait kitapları gördüm. Hemen 2-3 tane kitabı ekledim kitaplığa.

Canıgüz bu yılın keşfi oldu benim için. Bakalım onu zorlayacak biri çıkacak mı…

1 Beğeni

Bir zamanlar o kadar büyük hayranıydım ki. Baskısı tükenen kitaplarını bile edindim. İstanbul’da defalarca buluşup saatlerce sohbet ettik. Telefonlaştık, hediyeleştik, Facebook’ta uzun süre bir hayran sayfası yürüttüm. Radikal Kitap Eki için bir Murat Menteş testi hazırladım vs.

Kitaplarını hala çok severim. Özellikle Dublörün Dilemması harikadır.

Lakin bir okur için zamanla, büyüdükçe, yaşlandıkça; bir yazara hayran olma duygusu yok oluyor. Bunun yazarla ilgisi yok. Hayran olmak gençliğe has bir duygu.

Antika Titanik’i okumadım, okumam da herhalde. Ama Fink’i merak ettim.

8 Beğeni

Murat Uyurkulak benim en sevdiğim.

3 Beğeni

Menteş kitaplığı konusunu biraz kirletiyoruz ama gerekirse adminler taşır sanırım.

Uyurkulak dinlemeyi denedim ama ilerleyemedim. Onu da okuma niyetindeyim. Zaten Canıgüz’ün de kitaplarını dinleyemedim, hepsini okudum. Belki de bu grup dinleme değil de okunması gereken bir gruptur. :slight_smile:

3 Beğeni

Kesinlikle. Ben genel anlamda kitap dinlemeyi zaten beceremiyorum. Zaten Uyurkulağın kalemi dinlemeye değil okumaya daha uygun.

Murat Menteş kitaplarını canım sıkkınken elime aldığım nadir yazarlardandır. Korkma Ben Varım en başarılı romanı bence.Dublörün Dilemması-Ruhi Mücerret olarak devam edebilirsiniz. Üslubunun dinlemek için uygun olduğunu pek sanmıyorum. Okuyarak daha çok tadını çıkarabilirsiniz. Karakterlerinin ismi bile metaforludur çünkü. Fink’i şimdi burada gördüm, hemen İdefix’ten sipariş verdim.

3 Beğeni

Kesinlikle roman değiller bence.

Dediğim gibi Vikinin yalancısıyım :man_shrugging: Ne olabilir ki…

Fink’i bitirdim, çok hoştu. Spoiler sayılmaz ama kitapta ben varım:) hem de çok şaşırtıcı bir noktada.

Allah affetsin sevemedim Murat Menteş’i. Sanki afilli filintalar (severim kendilerini) saraydaki şövalyeler de Murat Menteş de saray soytarisi onların arasında. Cümle halk ona baktığı için de kral sanıyor kendini.

1 Beğeni
1 Beğeni

E yazsın o zaman :smiley:

4 Beğeni

Derde Deva Randevu 3 önsözünde seriyi “Edebiyat ve Düşünce Ansiklopedisi” şeklinde tanımlamış. Üstteki kitapların türü ile ilgili mesajlara istinaden yazmak istedim.

Ayrıca 10-11 kitap çıkarma fikirleri olduğunu öğreniyoruz.

3 Beğeni