Nazif Bey'in Akîde Efendi ile İmtihanı

Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/nazif-beyin-akide-efendi-ile-imtihani/

Bir şangırtı, bir patırtı sesi köşkün içini doldurdu. Nakiye Hanım pür dikkat kesildi. İşte yine başlamıştı. Belli ki Nazif Bey’in fazla hassas sinirleri tekrar gerilmişti. Şayet beyefendinin asabiyeti bozuksa Nakiye, ona kendisini iyi hissettirmenin yollarını mutlaka bilir, bunları ivedi uygulardı. O gün türlü sebeplerden -yumurtanın sarısının kayısı kıvamında çıkmamasından, kanepelerin birbirine eşit konumlandırılmamasından, kapı zilinin…

2 Beğeni

Öyküyü okurken üslup ve konu bana Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Efsuncu Baba kitabını anımsattı. Akıcı ve gündelik diyaloglarının dengesi samimi, karakterlerin niteliklerini hissettirebilen bir çalışma olmuş. Kaleminize sağlık

1 Beğeni

Hüseyin Rahmi sevdiğim yazarlardandır fakat o kitabını henüz okumadım. En kısa zamanda edinip okumayı planlıyorum. :+1:t2:
Okuyup yorumladığınız icin çok teşekkür ederim. Görüşmek üzere :wave:t3:

1 Beğeni

Merhaba @kucukrengeyigi;

Öykülere göz atarken gözüm tanıdık birilerini aradı. Sizi görünce hem güzel öykünüzü okuyayim hem de selam vereyim dedim.

Öykü naif bir öykü. Dil ve üslubuyla yormuyor. Ancak ben öykünün sonunda tam istediğimi bulamadım biraz yarım kalmışlık hissi uyandırdı bende.

Bir de Nazif Bey in rüyasıni anlattıktan sonraki paragrafta zaman dili geçmişten geniş zamana dönmüş. Bu da biraz akıcılığı sekteye uğratmış.

Ellerinize sağlık güzel bir öyküydü. Tekrar görüşmek üzere hoşçakalın…

1 Beğeni

Merhaba,

Çok mutlu oldum öykümü okuyup değerlendirdiğiniz için. Benim de gözüm tanıdık isimler aradı ama bu ay çoğunu göremedim. :neutral_face:

Öykülerini beğenerek okuduğum isimlerdensiniz. Umarım bir sonraki seçkide öykünüzü okuma şansını yakalarım.

Görüşmek dileğiyle, sevgiler…

1 Beğeni

Merhaba.

Üslubunuz beni eski İstanbul zamanlarına götürüyor. Hiç bulunmadım ama kalbim oralarda atıyor gibi hissediyor kendini. Önerinizle okuduğum bir kitapta da aynı duyguları hissetmiştim.
( Ahmet Mithat Efendi - Dolaptan Temaşa )

Öykünüzle ilgili bir kaç lakırtı da ben edecek olursam, genel olarak beğendiğimi, okurken yorulmadığımı ve hicivli biten sondan zevk aldığımı söyleyebilirim.

Bir kaç eleştiri:

  • İlk paragrafta Nakiye Hanım’ın Nazif Bey’in sinirlerini yatıştıracağını bildiği iki defa aktarılmış okura. Bu biraz yinelemeye girmiş.
  • “Eski alfabeyle karaladığı yazıyı cebime attım.” Bu cümle “cebine attı” olacaktı sanırım ama otomatik tamamlamanın azizliğine uğramış olabilirsiniz.
  • Son olarak, dolandırıldığını anlayan Nazif Bey’in, Nakiye Hanım’a verdiği tepkiyi görmek isteğiyle okumayı bıraktı gözlerim.

Sevgiler benden.
Yeni öykülere…

1 Beğeni

Merhaba,

Öykümü okuyup yorumladığınız için çok teşekkür ederim. Bu seçkide sizin öykünüzü görememek üzdü, umarım sonraki seçkide okuyabiliriz.

Bahsettiğiniz yerde noktalama işaretlerinden kaynaklı anlatımda bir belirsizlik olmuş. Bazen defalarca da okuma yapsak eksikleri, kusurları göremeyebiliyoruz. Burada sizin gibi dikkatli gözlerin bu anlamda faydası çok.

Gelecek seçkilerde görüşmek üzere,
Sevgiler…

1 Beğeni

Merhaba @kucukrengeyigi,

Biraz geç yorum yaptığım için kusura bakmayın.
Bu öykünüzle beraber, sitenizdeki ve seçkide bulunan öykülerinizin tamamını okumuş bulunuyorum. :slight_smile:
Üslup, yorum ve anlatım bozukluğundan; imla-noktalama, dil bilgisine kadar her şeyine özen gösterilmiş bir öykü gibi geldi bana.
Belki ufak bir ayrıntı gibi görülecektir ama ben “Beş on dakika taş sahanlıkta bekleştikten sonra…” cümlesindeki “bekleştikten” kelimesini “bekledikten” kelimesi yerine tercih etme gibi birçok ayrıntıyı etkili buldum. :slight_smile:
Öykünüzü beğendim.

Sonraki seçkilerde görüşmek dileğiyle.

1 Beğeni

Merhaba @Haluk_Cevik,

Öykümü özenle okuyup yorumladığınız için çok teşekkür ederim.

Bir bebek sahibi olduğumuz için sanırım uzunca bir süre buralarda olamayacağım. İlerde toplu okumalar yaparım artık :slight_smile:

Sağlıcakla kalın.

Sevgiler…

1 Beğeni

Merhaba @kucukrengeyigi,

Rica ederim.
Ve bebek için tebrik ederim. :slight_smile:
Bu arada X&Y Günceleri öyküsü “kızıl keçi” formatında devam edecek.

Toplu okumalarda görüşmek dileğiyle öyleyse,
Sevgilerle