Necib Mahfuz Kitapları (Kırmızı Kedi Yayınları)

Necib Mahfuz

BİYOGRAFİ

Mahfuz, Kahire’nin Cemaliye bölgesinde 6 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Bir tüccarın oğlu olan Mahfuz, adını kendisini doğurtan Profesör Necib Paşa Mahfuz’dan aldı. 70 yıllık kariyeri boyunca 34 roman, 350 küsur kısa hikâye yayımladı. Kitaplarının çoğunda, hayatının tamamını geçirdiği ve Nobel ödülünü almak için bile ayrılmadığı Kahire’nin tarihi mahallelerindeki yaşamı; modern ve geleneksel yaşam arasında denge kurmaya çalışan sıradan insaları anlattı; pek çok kitabı Arap fimlerine konu oldu.

Edebiyata olan ilgisi, 1920’lerde Mustafa Lutfi el-Manfuluti’nin makale ve şiirlerini okumasıyla başlanıştı. Abbas Mahmud el-Akkad, Taha Hüseyin, İbrahim el-Mazinî, M. Hüseyin Heykel, ilk dönemde kendilerinden en çok etkilendiği yazarlar arasındadır.

Yazı hayatına, 1928’de Selame Musa’nın çıkardığı el-Mecelle el-Cedide dergisinde yayımladığı değini yazıları ve öykülerle başladı. Kahire Üniversitesi’nde felsefe öğremi gören Mahfuz’un ilk romanı Abes el-Akdar 1939’da yayımlandı. 1957’de yazdığı Kahire Üçlemesi ile Arap edebiyatının tanınmış bir ismi oldu. Bu üçlemede Kahire’de yaşayan bir ailenin üç kuşağının 1. Dünya Savaşı ve 1952’deki Nasır darbesine kadar olan dönemde yaşadıklarını ve Mısır toplumununu değişimini anlattı.

Değişik kurumlarda çalışan Mahfuz, en son Kültür Bakanlığında müsteşar olarak görev yaptı. 1971’de söz konusu görevinden emekli olmasından sonra, el-Ahram gazetesinde yazar olarak çalışmıştır.

Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat’a İsrail ile yaptığı barış antlaşmasında verdiği açık destekten ötürü birçok Arap ülkesinde kitapları yasaklandı. 1988 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldıktan sonra bu yasaklar kalktı.

1989 yılında Mısırlı köktendinci Ömer Abdülrahman tarafından hakkında ölüm fetvası çıkartılan Mahfuz, 1994 yılında Kahire’deki evinin önünde bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırıdan yaralı kurtulan Mahfuz, sağ kolundaki sinirler zedelendiği için yazmakta büyük güçlük çekmeye başladıysa da ilerleyen yaşına rağmen edebiyattan kopmadı ve kısa hikâyeler yazmaya devam etti.

2006 Temmuz’unda düşerek kafasından yaralandı. 30 Ağustos 2006 günü Kahire’de 95 yaşında vefat etti. Mahfuz ülser, böbrek ve kalp rahatsızlıklarından mustaripti.

31 Ağustos 2006 günü Kahire’de devlet töreniyle uğurlandı.
(Kaynak:Wikipedia)

ÇIKAN KİTAPLARI

  1. Aşk Zamanı
  2. Başkanın Öldürüldüğü Gün
  3. Cebelavi Sokağı’nın Çocukları
  4. Düğün Evi
  5. Ezilenler
  6. Hırsız ve Köpekler
  7. Kahire Modern
  8. Karnak Kafe
  9. Kuştimur Kahvehanesi
  10. Midak Sokağı
  11. Miramar
  12. Yağmurda Aşk
  13. Zaman ve Mekan
  14. Zamanın Hükmü
  15. Nil Üstünde Gevezelik (Hece Yayınları)
  16. Dilenci

1 2 3 4 5

6 7 8 9 10

11 12 13 14 15

EN SON ÇIKAN

16

11 Beğeni

Yazarımızın yeni kitabı bu sefer Kırmızı Kedi Yayınevinden değil Hece Yayınlarından çıkıyor. Kitabımızın ismi Nil Üstünde Gevezelik

Tanıtım Bülteni

Her romanında yeni bir kişilik işleyen Mahfuz, romanlarında yarattığı karakterlerle o denli bütünleşir ki, okuyucu onların gerçekliğinden en ufak tereddüt duymaz. Roman karakterlerini, romandan çıkarılmasını tasarladığı ana düşüncenin veya mesajın okuyucu tarafından algılanmasını sağlayacak yönde ustaca yönlendirir ve onların varlıklarını okuyucuya, bu çerçevede hissedilmesi gerektiği kadar hissettirir. İnce betimleme gerektiren yerlerde çok usta bir betimlemeci, en küçük detayı gören bir ayrıntı ustasıdır; diyalog gerektiren yerde çok iyi oyun yazarıdır. “Nil Üstünde Gevezelik” de, insanın etrafındaki yaşama karşı varoluşsal yabancılaşması ele alınır ve buradaki yabancılaşma çok merkezi bir yer işgal eder. Başarısızlık hissi, hayal kırıklıkları ve en yakınındakileri kaybetmenin verdiği acılar, Enis Zeki’de herhangi bir kurtuluş ümidi bırakmayacak denli bir çöküntü yaratmış, onun çevresindeki yaşama olan duyarlılığını yok etmiş ve onu çevresine yabancılaştırmıştır.

2 Beğeni

Yeni

1 Beğeni

Kapağı yenilenenler

1 3 4 6 7

10 11

2 Beğeni

Siyah beyaz kapaklara geçmişlerdi, bu mavi ile bir farklı daha model olmuş oldu. Kötü oldu bence.

3 Beğeni

Yeni kapak

1 Beğeni

Nihayet asıl dilinden bir çeviri. Necib Mahfuz çok önemli yazar ama malesef Kırmızı Kedi’nin çevirileri nedeniyle heba oluyor. Can’dan inşallah daha fazlası gelir.

1 Beğeni