Neden Kitapları Seviyoruz?

Soru gayet açık aslında. Buradaki herkes kitapları, okumayı seviyor. Ancak neden? Bir sebebimiz olması gerekir. Çok klişe de olsa bir nedeni olması gerekir aslında.

Açıkçası ben kitap okumayı şu yüzden seviyorum; kitabın içindeki hikaye, o evren beni sarıp sarmalıyor ve birkaç saatliğine de olsa o evrene giriş yapıp gerçek dünyadaki (dünyamızdaki) sorunları, sıkıntıları unutturuyor. Bir kapı bulup o kurgu dünyasına giriyorum sanki.

Dünyadaki savaşlar, geçim sıkıntıları, zorluklar, elektrik faturaları ve bilumum sıkıntılar silinip gidiyor sanki.

Çok muhterem Stephen King’in Kara Kule serisine başladığımda bu evren beni öyle içine çekti ki eğer 20 yıl önceki halimde (çocuk) olsaydım ‘‘büyüyünce ne olacaksın?’’ sorusuna ‘‘Silahşör olacağım’’ diye cevap verirdim. Bu seriye başladığımda kendimi hiçbir karakterin yerine koyamadım ancak onların ka-tet dedikleri şeyin içinde bir beşinci karakter gibi hissettim çoğu zaman.

Sizlerin de kitap okurken o evrenin içine girip de kendinizi kaybettiğiniz oluyor mu?

8 Beğeni
  1. ve 3. paragraflara aynen katılıyorum. Şunu da eklemeliyim. Dünyada yapamadığım şeyleri, göremeyeceğim yerleri kitaplarda görüp yapabiliyorum. En genel şekilde böyle açıklayabilirim.
4 Beğeni

Söyleyebileceğim birçok klişe söz var fakat o sözlerden farklı olarak işin mutfağıyla daha çok ilgilendiğimden ötürü kitapları sevdiğimi söyleyebilirim, kurgu kısmı ağırlıklı olarak. “Yazar ne demek istemiş?”, “Yazar nasıl yazmış?” “Yazar olay örgüsünü nasıl kurmuş?”, “Yazar atmosfer yaratmada başarılı olmuş mu?”, vs. gibi örnekleri çoğaltabilirim. Amatör bir yazar olduğumdan ötürü bu tür ölçümler yapmak hoşuma gidiyor. Tabii çoğu zaman “Millet neler yazıyor, millet nasıl de yetenekli, onların seviyesine erişemeyeceksin.” minvalinde cevaplarla kendimi yorabiliyorum. Yine de okumayı seviyorum, bir o kadar da yazmaya gayret ediyorum.

4 Beğeni

Neredeyse benim okuma sebebim de aynı. Kendimi çok kötü hissettiğimde hemen bir kitap arıyorum. Bazen o kadar çok bağlanıyorum ki, bana seslenenleri bile duymuyorum. Çok umutsuz olduğum, kimsenin başarabileceğime inanmadığı anlarda kitap okurum. O yüzden “En iyi arkadaşın kim?” sorusuna “Kitaplar” diye cevap veririm.

3 Beğeni

Bilgi bana iyi hissettiriyor. Aynı zamanda güçlü hissettiriyor ve özgüven veriyor. Kitap okuyarak, kitap edinerek bilgiye ulaşıyorum. Acaba kitap bende uyarıcı madde etkisi mi yapıyor :))

Gerçekten samimi dünya var orda İlahi Bakış açısına bayılıyorum beni sürükleyen en büyük etken…
Gerçek dünyada göremedikleri mi ve görmek istediklerim o kitapların içinde olması beni onlara yönlendiriyor…

2 Beğeni

Kitap okumayı seviyorum çünkü benliğimin okuduklarımın toplamı olduğunun farkındayım

2 Beğeni

Okuyorum ,o halde varım.

2 Beğeni