Netflix, Anime Ekiplerine Düşük Ödeme Yapmakla Suçlanıyor

Kayıp Rıhtım'da tamamını okumak için: https://kayiprihtim.com/haberler/anime-cizgi/netflix-anime/

image

Son yıllarda Netflix ortak yapımlarıyla da popülerliği artan anime sektörü, her yıl seri ve filmlerin yanı sıra canlı aksiyon uyarlamalarından da oldukça fazla gelir elde ediyor. Fakat durumun iç yüzü ve animatörlerin ifadeleri, bu gelirin dengeli dağılmadığını gösteriyor. Zira animatörler emeklerinin karşılığını alamıyor. 20 yıllık animatör olan Ippei Ichii, yeterli ödeme yapılmadığı için Twitter hesabında… (DEVAMI…)

1 Beğeni

Netflix’in 2018 yılında büyük ses getiren Netflix Original Anime açılımı en azından benim adıma hayal kırıklıkları ile dolu. Tek tek isim vererek saymayayım ama aksiyon açısından resmen kabızlık yaşayan, bağıran karakterin yüzüne zoom yapa yapa Hint filmi seviyesine inildiği, seri formatlı yapımların çoğunda kan efektlerinin de CGI’ların da çöpten hallice olduğu, karakterlerin konuşurken kadraj içinde yürüyemediği yada el kol sallayamadığı bir seviyeye dek inildi. Elbette yine de her 10 Original Anime seriden 2-3 tanesi bu saydığım eksileri içermeyip yine izlenebilir seviyede kalsa da Netflix ismi Anime konusunda hala bir kalite markası olmaktan çok uzakta. Haliyle ne Netflix’in stüdyolara asgari ödeme yapıyor olması, ne de bu koşullarda ortaya bir emek koymak zorunda kalan animatörlerin işleri ortaya “aşkla yapıldığını” hissettirmemesi şaşırtıcı. Dediğim gibi, istisnalar elbet var ama Netflix’in Anime departmanında ciddi bir revizyona gitmesi şart. Öncelikli olarak “Japonya dışındaki ülkelerden de Anime yaptıralım” sevdalarından vazgeçmeleri iyi bir başlangıç olabilir. (bkz Memorias de Idhun)

Memorias De Idhun bir saçmalık abidesi zaten.Kötü karakter kafası karışmış iyi kız aşkı kabızlığı bütün seriyi yiyip,içini bomboş bir hale sokuyor.İzlerken kafamı kuma gömesim falan geldi çoğu zaman.Ayrıca Netflix’in en kötü animesi kesinlikle budur,tartışmaya gerek bile yok bence.

Serinin bütün karakterleri andavalın önde gideni,romantikliğin r’sini veremiyor her ne kadar ortada böyle şeyler olsa da,daha fazla bölüm çıksın diye her bölüm bu özellikte şu kılıç haydi bakalım devam kafasında her bölüm yeni kılıç osurup hikayenin daha da batmasına sebep olması beni benden alıyor ya.Konu güzel ama işleniş 0.

1 Beğeni

Sword Gai The Animation’a iyi bile dayanmışsın. Ben sezonu bitiremedim bile. Yazarı Toshiki Inoue’nin tokusatsu işlerini her ne kadar ziyadesiyle sevsem de şef senaristliğini yaptığı tüm Anime seriler birbirinden ızdırap verici idi. Buna rağmen Sword Gai beni bile şaşırtacak denli kötüydü.

Bunun dışında mansiyon ödülü bence, zaten zerre matah bir seri olmayan Mirai Nikki’den amansızca plot hacılaması, berbat ötesi twistlerini fazla ciddiye alması ve berbat diyalog yazımına yeni boyut getirmesi ile High Rise Invasion’a, her kavgayı araya slideshow’lar yada atarlanmalar koya koya 3-4 bölüme sündürüp üstüne sanki serinin anlatıcısı yetmiyormuş gibi kavgada olup biten her haltı en az 4-5 kişiye yorumlattırması, sonuç olarak Hikaru Midorikawa’dan Sho Hayami’ye dek yığınla seiyuu için onlar adına utandıran Record of Ragnarok’a gider.

Mecha serisi diye umutla başladığım Re:visions bile sırf konuyu sündürmek için okul nüfusunun içinden geçen canavarı Mecha kullanıp öldüren çocuğu “ruhsatsız silah kullandı” diye polise tutuklatması, hikayeye pat diye Teddy Bear’den hallice villain koyması ve hikayenin anlaşılabilir olması için zerre uğraşmaması ile, Pacific Rim Black ise hikayenin hangi yılda geçtiğini belirtmeye bile zahmet etmemesi, kezban title’ini adeta söke söke hakeden Hayley adlı bir karaktere ev sahipliği yapması, serinin %80’ini savaşarak değil kaçarak geçirmeleri ve Samanyolu TV’ye yakışır bir cliffhanger ile sezon finali yapmaları ile bana ızdırap geçirtmişti.

1 Beğeni

Bir de Netflix’in şu CGI animelerden vazgeçmesi şart.Bazıları var ki 2003 teki Code Lyoko’un Lyoko kısımlarına benziyor ki bahsettiğim dönem 2000 lerin başı.Ajin mesela mangası da var elimde Türkçe olarak gerim gerim geriliyorsun okurken,animede herkes 3D ponçik falan.

Knights of Sidonia’daki CGI kullanımını hunharca savunabilirim ama aynı stüdyonun yaptığı Ajin resmen ondan sonra izlendiginde malzemeden çalmışlar gibi hissettiriyor. Ote yandan ayni studyonun yaptığı fakat Netflix Anime’si olmayan Berserk ve Souken no Ken’de durum Ajin’i aratacak kadar vahimdi.

Karakterlerin yüzünde mimik arıyorsun böyle ekrana yapışıp,hepsi Voldemort gibi.