İleride meslek olarak yazarlığı seçmek ya da en azından hobi olarak yapmak istiyorum. Bu yüzden elimden geldiğince noktalama işaretleri ile haşir neşir olmam gerekiyor sanırım. Fakat öyle cümleler vardır ki. Virgülün kullanım yerlerinden bağımsız görünen, yazarın keyfi ile konmuş, anlaşılmak için çaba isteyen ve başarılı olunmayınca delirten yapıda olan cümleler… Sanırım aramızda bu gibi sıkıntıları yaşayanlar vardır. Bu forum içinde bulunan ve noktalama işaretleri ile arası olanlardan bir ricam olacak. Bu konu altına atılan soruların, kafa karıştırıcı cümlelerin ve bunun benzerlerinin hepsinde, soran kişiye yardımcı olunması. Umarım ricam gerekli yerlere ulaşır.
Konudan bağımsız olacak biraz ama Aşırı derecede nefret ederim En son 8 .sınıfta Teog sınavına hazırlanırken çalışmıştım birde bu yıl ysk ye hazırlanırken çalışırım (yazıyı yazarken bile kullanmadım )
Ben hem zorunluluktan hem de isteyerek kullanmak istiyorum açıkçası. İş, kelimelere hükmetmek gibi bir seviyeye ulaştığı zaman, “başardım” demek istiyorum. Ben şuanda kullandım, ama ne malum doğru kullandığım
Misal burada üç noktayı neden kullandınız? Üç noktasız daha akıcı bir cümle olmaz mıydı? ^^
Vallahi ben de sizin noktalama işareti kullanmadan yazdığınız iletileri okumaktan nefret ediyorum. Ne zaman forum kurallarına uyacaksınız?
Aklıma gelmeyen örnekler silsilesi için kullandım. Böyle bir kullanım alanı olduğunu duymuştum.
Yardımcı olmaya çalışayım. Konunun uzmanı değilim ama iki nokta üst üste işaretini yanlış kullanmışsınız sanırım. İlk üç nokta gereksiz sanki noktalama işaretlerinden bahsettiğiniz bir yazı olduğu için konulmuş. Uzmanı değilim ama sanıyorum ikinci üç noktayı yanlış kullanmışsınız. Yazar büyüklerimizin genellikle tavsiyesi bir romanda özellikle üç noktayı az kullanmak yönünde oluyor, en azından benim gözlemim öyle. Noktalı virgül kullanılan cümlelerin de daha zor anlaşılır olduğu gibi kişisel bir gözlemim var. İki nokta üst üsteyi de bence romanlar gibi kurgusal edebi metinler yerine makaleler gibi açıklamaların bol olduğu yerlerde kullanmak daha mantıklı. Kurgunun içinde iki nokta üst üste görmek doğallığı bozuyor en azından benim şahsi fikrim böyle.
Evet, benim de duymuşluğum var ancak bu kullanım biçiminin ardından cümlenin devam ettirilebilirliğinin olup olmadığını biliyor musunuz? Üç noktadan sonra eylemle bağladığınızdan olsa gerek, akıcılığın kesilmesine sebep olmuş gibi geldi bana.
Forum içinde çoklu cevap seçeneğini bilmediğimden dolayı cevaplarımı alt alta veriyorum.
Aslında demek istediğim tam olarak buydu. Yaptığımız hataları birbirimize söyleyerek yardımcı olmak. Okuduğum zaman anlamadığım, emin olamadığım o kadar fazla cümle oluyor ki. Bunların hepsini bu konunun ya da bunun için oluşturulacak özel bir konunun altına atılması, insanların birbirlerine yardım etmesini ve yardım arayanların da bulması için bir fırsat. Misal ben sorumun cevabını internet üzerinde direkt bulamıyorum. Çevremde sorabileceğim çok fazla insanında olmadığı için böyle bir şey yapma gereği duydum.
Dediğim gibi bende çok fazla kurallara uyamıyorum. Aklımın karıştığı cümleler vesaire oluyor.
Akıl veriyormuş gibi görünmeyi, insanları karmaşık noktalama işaretlerine zorlamayı sevmem ama ben de en azından nokta-virgül atılması gerektiğine inanıyorum. Şu cümlenizin doğrusu sanırım şöyle olacak: Bu konu altına atılan soruların, kafa karıştırıcı cümlelerin vesaire, (vb. ve benzeri, bunun gibi) hepsinde soran kişiye yardımcı olunması.
Cümleyi tamamlamayacaksanız üç nokta koyun, unuttuysanız değil. Bahsedildiği gibi hem akıcılığı bozuyor hem de sanıyorum doğru bir kullanım değil en azından ben hiç görmedim. Bağlaçlardan sonra ise işaret koymayın. (Üç nokta ve ünlem hariç)
Yaptığınız, bu konunun istediği şey zaten. Düzeltmek ve yardımcı olmak. Bu gibi cevaplarda bile uyarılmak gerekiyor. Umarım, soruların ve çözümlerin gelmesi kesilmez.
O zaman ilk soru ile başlıyorum.
Kılıcım kınında olması rağmen, onu çekmem uzun sürmezdi.
Bu, benim yazdığım hikayede geçen bir cümle. Virgülü kullanma amacım ise anlama güç kazandırmak. Bu hatalı bir kullanım mıdır, yoksa bu şekilde kullanılabilir ama asıl görevi güç kazandırmak değil midir?
Sevgili Muhammed. Senden daha önce de bu konuyla ilgili bir ricada bulunmuştum, şimdi ricamı tekrarlıyorum. Lütfen noktalama işaretlerini kullan. Lütfen Türkçe yazım kurallarına özen göster.
Noktalama ve imla kurallarına dikkat etmemek bir marifet değil. Bunlara özen göstermek insanın kendi ana diline saygısını göstermesidir. Aynı şekilde, bunun gibi yazarak anlaşılan ortamlarda karşındakilere de saygı göstermektir. Özen gösterir ama bilmeden yine yanlış yazarsan kimse sana bir şey demez. Ama bile bile kullanmamak gerçekten de hoş bir davranış değil.
Yazdıklarının daha rahat anlaşılması, insanların seninle fikir alış-verişinde bulunması senin için de daha iyi olmaz mı?
Lütfen dikkat et, lütfen biraz daha özen göster.
Vallahi işin aslı bu benim sık sık tercih ettiğim bir virgül kullanımı. Dil bilgisi doğruluğundan emin değilim. Kimi durumlarda güç kattığı konusunda hemfikiriz ancak aynı metin içerisinde çok sık bu yöntemi kullanmanın aşırı derecede akıcılığı baltaladığını düşünüyorum. Yarım nefeslik duraklamalardan ilerlenmiyor, güçlendirmekten çok zayıflatıyor öyle bir durumda.
Ona bahsetmiş miydim hatırlamıyorum ama buradan yazayım, @Celebhol’un hikayelerinde kimi yerlerde fazlaca virgül kullanımından kaynaklanan akıcılık sıkıntısına rastlamıştım mesela.
Aslında soruya baktığım zaman anlam karmaşası olduğunu gördüm. “Onu çekmem uzun sürmezdi.” Derken sanki kılıçtan bahsedilmiyor gibi. Virgül kullanımlarında yer alan “Bir kelimenin kendisinden sonra gelen kelime veya kelime gruplarıyla yapı ve anlam bakımından bağlantısı olmadığını göstermek ve anlam karışıklığını önlemek için kullanılır.” maddesinde bahsedilen durumda kullanmışım sanki.
Ve,veya, yahut, ya … ya bağlaçlarından sonra virgül gelmediğini biliyorum. Fakat TDK’nin maddeleri arasında olmayan bağlaçlar da buna dahil mi? Örneğin, ki bağlacı.
Adamların ani dikkat dağınıklığından yararlanarak ellerini belinin altına götürürdü ve o kadar hızlı savurdu ki, kahkahalar boğazına kılıç saplanmış adam yere yıkıldıktan sonra anca kesilebildi.
Bu kullanımın yanlış olduğunu sanıyorum. Hem bağlaç hem de anlam bakımından. Cümlenin doğrusu için kahkahaları virgülün arkasına almak yeterli midir, yoksa kahkahalardan sonra virgül mü konmalıdır? Ya da bu dediklerim bile yanlış mı?
Ki bağlacından sonra virgül konulmaz. Başka yerde de kullanmanız gerekmiyor. Cümlenizi sesli okuyun fark edeceksiniz ki bağlaçlardan sonra insan kendiliğinden duraklıyor. Özellikle “ki” bağlacından sonraki duraklama epey bariz.
Düzenleme: Kahkalardan sonra koymanız gerekiyormuş tam okuyunca fark ettim. Yalnız cümlenin genelinde sanki bir anlam kayması var gibi anlayamadım.
Bir devam cümlesi olduğu için anlam bozukluğu olabilir. Ama bilmek istediğim nokta orasıydı, teşekkür ederim.
Kılıcı o kadar hızlı savurdu ki demeniz gerekiyor. Nesne eksikliğinden anlam kaymış.