Okul Gezisi

Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/okul-gezisi/

image

-DTD310? -Burada! -CYY401? -Burada! -DBR32? -Burada! -XX888 -Burada! Güzel. Son mola yerimizdeki yoklamada da sıkıntı yoktu. Olaysız, güzel bir yolculuk için çocuklara teşekkür etmeliydim. Buraya kadar tüm kurallara uyarak ve talimatlarımdan çıkmayarak beni şaşırtmışlardı. Aslında şaşırmamam gerek. 2, 3 ya da 4 bilinmeyenli 5, 6 basamaklı isimlere sahip bu çocuklar benimle tanışmadan çok öncesinde yaşam… (DEVAMI…)

Ayrışmış ve başkalaşmış bir üst toplum yerine üst insanlık kurgulayarak başarılı bir öykü kaleme almışsınız. Devletler ve milletler olmadan, hemen her yönüyle liberal bir Mars insanlığı tasarlamışsınız. Birinci tekil anlatım için yeterli detaylar vermiş olmanız okumayı kolaylaştırıyor, anlatıcının zihninde kaybolmuyoruz. Anlatıcının cümlelerinde, yer yer açık ettiği bazen de ufak detayların ardına gizlediği küçümseme, tiksinti ve küçük dozda korkuyu da görebiliyoruz. Yarattığınız iklimle uyumlu bir sosyolojik havanın da aşırıya kaçmayan mayasını da yazı boyunca görebiliyoruz. Bence buradan çok daha uzun ve katmanlı bir metin çıkar. Üzerinde çalışmayı düşünebilirsiniz.

Belki gözünüzden kaçmış olabilecek birkaç ufak hatayı dile getireceğim.

Tüketim uğruna yol almış birkaç bin yıl yol almış bir insanlık sadece. Amaçları her zaman tüketmek olmuş.

Tekrarlanan eylem.

Açıkçası umurum dışıydı.

Umurumda değildi şeklinde kullanımı var ama umurum dışıydı diye bir kullanım yok.

Elinize sağlık.

1 Beğeni

Merhaba,

Öncelikle değerli yorumunuz için teşekkür ederim, yazım hatalarım açıkcası her zaman oluyor, okuma yaparak azaltmaya çabalıyorum. Tekrar tekrar okumak da bazen yeterli olmuyor, farklı bir gözün de okuması gerekiyor.
Konu hakkındaki yorumlarınız için ayrıca teşekkür etmeliyim çünkü geri dönüş olarak beklediğim kısımlar hakkında nokta atışı diyebileceğim düşüncelerinizi dile getirmeniz inanın beni mutlu etti. Alternatif bir distopik gelecek olarak ele almak istediğim bu konuyu özellikle kendimce öngörüde bulunduğum sosyolojik oluşumu sade ve akıcı bir dille aktarmak istedim. Tabi bu düşüncem yorumunuzdan anladığım kadarıyla başarılı bir deneme olsa da üstüne biraz daha düşmek gerekiyor. Dikkatinizi çektiyse ne mutlu. Ara ara notlar alıyorum, toparlayabilirsem belki de bundan daha uzun soluklu daha derli toplu, değinmek istediğim bireysel ve toplumsal eleştirileri yapabildiğim bir öykü anlatabilirim.
Bu öykü özelinde becerebilirsem yapmak istediğim; öğretmenin günlerini daha belirgin olaylar üzerinden detaylı anlatırken bir yandan da doğru ve güçlü gördüğü kesim hakkındaki fikirlerinin zamanla değişip doğrunun ne olduğunu sorgulayarak kendi iç dünyasında da bir yolculuk yapması ve kim bilir belki de fikirlerinin gerçekten de değiştiğinin kendinin de farkına varacağı bir noktaya geldiğinde kendinden beklenmeyen cesur adımlar atarak bazı olayların içine dahil olacağı bir şeyler düşünüyorum, karalıyorum.
Değerli yorumunuz için tekrardan teşekkürler!