Okuma Etkinliği - Ay Bahçeleri (Malazan #1) - Steven Erikson

Ahahaha, tam olarak böyle olmuştu. Ama, şahsi fikrim, 2-4 kitaplarının kurgusu 1-3’ten daha iyi. Bu kitap tamamen setup kitabı hiç aksiyon yok gibi. Bayağı sevdim ben.

İlk kitap bitti, ikinci kitaba da bugün başlarım.

Favori karakterlerim Paran, Kruppe ve Circle Breaker oldu. Paran ve Crokus birbirine benziyor, ikisi de aşk ve ihanet ile uğraşıyor ve Oponn tarafından seçiliyor. Bu benzerlik ileride ne anlama gelecek göreceğiz. Kruppe kafa sesi en belirgin ve eğlenceli karakterdi. CB de tam sevdiğim tarzda görev adamı, adını bile bilmeden veda ediyoruz.

En büyük hayal kırıklığı ise tabi ki Serrat. Anomander Rake’den sonra ben gelirim deyip kitap boyunca gelenden gidenden dayak yeyip sonra da ölmek bambaşka bir seviye. Buradan yaptığım çıkarım Tiste Andiilerin gücü 100’se 99’u Anomander Rake.

Acaba yanlış anlamış mıyım diye kontrol etmek istediğim noktalar:

K’rul un uyanma sebebi kitabın başlarında çan kulesinde öldürülen assassin.

Serrat’ın Crokus’u öldürmesine iki kere engel olan Crimson Guard’dan birisi.

Rallick’in orası lanetli girme dediği yere bir daha dönmedik.

Raest ilk uyandığında yerin altına uyuyan bir şeyi saldırdı. Burn’s Sleep deki Burn müydü o?

2 Beğeni

Hocam hatırladığım kadarıyla şöyle, @nefarrias_bredd de destek atar birazdan.

1. Ondan değil de Kruppe’den dolayı uyanıyor (diye biliyorum). Kruppe Krul’u rüyasında görüyor ilk olarak.
  2. Evet, Cowl olması lazım
  3. Hatırlamıyorum
  4. Evet

4’le ilgili fandom’da (fandom’da spoiler yeme ihtimalin yüksek) şöyle bir pasaj var:

Breaking through the tomb barrier and walking into the sunlight, Raest noted that the world was similar to how it was when he ruled, and attempted to find higher concentrations of power. By driving his senses deep into the Earth, he found the sleeping goddess, Burn, but rather than awakening and enslaving her, he decided to simply make her bleed first, driving a fissure through the bedrock.

2 Beğeni

Kruppe K’rul sahnesi şöyle:

Kruppe stiffened. His guess had been correct. The thought of an Elder God awakened and wandering through his dreams sent his thoughts scampering like frightened rabbits. ‘How have you come to be here, K’rul?’ he asked, a tremor in his voice. All at once this place seemed too hot. He pulled his handkerchief from his sleeve and mopped sweat from his brow.
K’rul considered before answering, and Kruppe heard doubt in his voice. 'Blood has been spilled behind the walls of this glowing city, Kruppe, upon stone once holy in my name.

Kitapta açıkça Burn demediği için sordum.

Earth and bedrock, the sluggish molten darkness beneath, down, down to find the sleeping goddess – young as far as the Jaghut Tyrant was concerned. ‘Shall I wake you?’ he whispered. ‘Not yet. But I shall make you bleed.’

3 Beğeni

1- K’rul’un uyanışı aslında tek bir olaya bağlı değil, K’rul’un uyanıklık/uyku hali de boolean değil; seride ilerledikçe Elder God ahalisinin nasıl fonksiyon ettiğine dair daha iyi fikir edinirsiniz siz de. Ama evet bu civarda aktifleşip rüyalara falan girmesi dediğiniz gibi tetikleniyor diye anlıyorum ben de.

3- Bunu ben de hatırlayamadım ya. Nereye diyordu ki onu :thinking:

2 Beğeni

Dediğim kule sahnesi, chapter 7

Heee. Bilemedim. Suikastçı tayfa orayı mesken tutmuşsa kendileri söylenti yaymış olabilirler. Bir de suikastçı tayfa sıklıkla gölgeyle ilintili warren’ları kullanıyor. O tarz bir büyü de olabilir. Gerçekten hayalet uşak tutan adamlar da var. Her türlü hikayenin genel gidişatı açısından pek önemli değil sanırım, hiç aklımda kalmamış burası :sweat_smile:

3 Beğeni

Çok çok özür dileyerek seri hakkında tam olarak kafamda oturmayan bir soru sormak istiyorum ve bu soruyu 4. kitabı ortalamış olmama rağmen sormaktan utanıyorum biraz.

Kovan nedir? Büyüler oradan mı çekiliyor yoksa ayrı bir alem mi buraları anlamadım. Değişik değişik kovan isimleri var. Kovan isimlerinin değişik olmasının anlamı nedir? Büyülerde kullanılan elementler mi fark ediyor? “Şu kovana girdi”, “Bu kovana gitti” geyiği olunca pek anlamıyorum açıkçası neler yaşandığını. Portal açıp başka aleme mi giriliyor nedir yani?

2 Beğeni

Hocam bu zamanla biraz daha açılacak bir konu, özellikle de 6-7. kitaplarda. Ama kısaca bir özet geçeyim; kovanları enerji fazlası olan farklı boyutlar ya da alemler olarak düşünebilirsiniz. Ve her bir boyut/alem/kovan için bu enerjinin bir aspect’i (tını? çeşit? tat?) var. Yani elektrik, ısı, kinetik gibi farklı enerji çeşitleri olduğu gibi her alem/boyut/kovan’ın da enerji fazlasının belli bir tarzı var. Örneğin Omtose Phellack boyutunun enerji fazlası soğuk ve buz şeklinde açığa çıkıyor. Işık, karanlık, ateş, taş, gölge, vs. şeklinde açığa çıkaran kovanlar da var. Bu alemlere direkt gidebilirsiniz de, her alemin kuralları fizikleri farklı olduğu için bunu avantajınıza da kullanabilirsiniz, mesela hızlı yolculuk için.

7 Beğeni

çok teşekkür ederim yanıt için @nefarrias_bredd

1 Beğeni

Kulenin cevabını aylar sonra aldım. 8. kitaptaki Hinter’in kulesi.

1 Beğeni

Bende şimdi başladım kitaba. Çok heyecanlıyım.

6 Beğeni

Bu arada ilk kitabın e kitap hali mevcut mudur? Elinde olan varsa bana özelden mesaj atarsa çok sevinirim.