Okuma Etkinliği - Ender'in Oyunu (Spoiler İçerir)

image

Merhaba arkadaşlar,

Şubat ayı içerisinde Orson Scott Card’ın Ender’in Oyunu isimli kitabını okuyacağız. Askeri bilim kurgu türündeki bu kitabı siz de merak ediyorsanız kulübümüze katılabilirsiniz.

Süremiz 1 Şubat - 28 Şubat arasıdır. Herkesi bekleriz :slight_smile:

Not: Kitabın baskısı olmadığı için elinde bu kitap olmayanlar e-kitap okumak durumunda. Bana özel mesajla e-posta adresinizi gönderirseniz kitabı sizle paylaşırım.

6 Beğeni

Serinin diğer kitaplarını da okuyacak mıyız yoksa duruma göre mi ?

Bu etkinlik sadece ilk kitabı kapsıyor. Sonrakiler sizin isteğinize kalmış.

2 Beğeni

@isos81 sayende bu yıl hangi seriyi daha okusam derdinden kurtuldum. 6 kitabı da yıl içinde bitirmek istiyorum.(Etkinlik ilk kitabı kapsasa da) :buyucu:. Çok heyecanlandım.

2 Beğeni

Zaten bizim tek kitap okuduğumuz sürede sen tüm seriyi bitirdiğin için gayet mantıklı bir hareket olur. :slight_smile:

Ayrıca, daha okuyacağımız çok kitap var. Liste uzun. :slight_smile:

@Huseyin_Oz’ün dediği gibi sadece ilk kitap.

5 Beğeni

Ben de seriyi okuyacağım. :slightly_smiling_face:

4 Beğeni

Etkinliğimiz başlamıştır. Herkese keyifli okumalar dilerim. :slight_smile:

Eğer okuduğumuz kitap bir seriye aitse, lütfen sadece o kitap ile ilgili yorum yazınız. Sonraki kitaplarla ilgili bilgi veya spoiler vermeyiniz. Okunan kitapla ilgili her şeyi konuşabilirsiniz.

Önemli not: Bu giriden sonraki giriler spoiler içerir.

2 Beğeni

Yaşlı Adamın Savaşı da bu ay mıydı?

1 Beğeni

Evet, Yaşlı Adamın Savaşı da bu ay olacak.

3 Beğeni

Kitabın yarısına geldim. Gayet sürükleyici, aksiyonu bol bir kitap. Şu ana kadar söyleyebileceğim tek kötü yan, plot derinliği biraz zayıf.

  • Ender’in ensesindeki monitör ne işe yarıyordu, BBG evi gibi 7x24 gözlem altında mıydı? Yani enseye monitör takmak mıydı bu işin çözümü?
  • Yeni kahramanı yaratma programı var sanırım, o kısımları biraz hızlı geçtim. :slight_smile:
  • Ender 6 yaşında değil de 26 yaşında gibi konuşuyor hareket ediyor. Benim oğlanlar 4 yaşında, hala yataklarına ara sıra çiş kaçırıyorlar, maşallah Ender efendi ülke yönetecek zeka seviyesinde
  • Ender’in genetiğiyle oynandı mı, o yüzden mi zeki? Öyle bile olsa 6 yaş biraz abartı geldi bana. Tabi zamanlarının kalmaması ve Böcekler’in tekrar saldırı ihtimali yüzünden böyle davranmaları makul
  • Çocuklara savaşmayı oyun oynama üzerinden öğretmeleri güzel olmuş, sonuçta dediğim gibi, 6-12 yaş arası çocuk bunlar. Kitabın adının Ender’in Oyunu olması sebebi de bu zaten
  • Kitapta askeri eğitimin birçok klişesi mevcut (yalnız bırakma, psikolojik baskı vb.) ama bunlar zaten olması gereken şeyler, sadece yeni bir şey yok demek için yazdım
  • İkinci ekibe geçtiği zaman oynadıkları oyun kafama oturmayınca videosunu izledim, o zaman taşlar yerine tam oturdu. Filmi de var zaten (dikkat edin spoiler yemeyin). Kitap bitince filmini de izlemeyi planlıyorum
  • Henüz böcekleri ve yapabildiklerini görmedik, sadece kulaktan dolma şeyler var. Sanırım kitabın sonuna doğru gelecekler

Şimdilik keyifle okuyorum. Türkçe - İngilizce karışık okuyorum bu arada. Neden böyle yapıyorum ben de bilmiyorum, hem süre uzuyor hem de zor oluyor ama bir şekilde ikisinden de vazgeçemiyorum.

3 Beğeni
  • Ender’in ensesindeki monitör ne işe yarıyordu, BBG evi gibi 7x24 gözlem altında mıydı? Yani enseye monitör takmak mıydı bu işin çözümü?

Monitör ile aynı zamanda omurgadaki sinirleri de gözetleyip, çocuğun kişiliğini öğrenmeye çalışıyorlar.

2 Beğeni

Kitabı bitirdim. Harika bir kitap ve harika bir son. Heyecan dozu bir an eksilmeyen, insanı sürekli meraklandırmayı başaran ve hiç beklemediğim bir sonu olan bu kitaba bayıldım.

  • Mükemmel bir son, son zamanlarda okuduğum en iyilerden
  • Devam kitapları var ama o kadar güzel bitti ki devam eder miyim bilmiyorum
  • Ender’in psikolojisini çok zorladıkları için empati kurmamak mümkün değil
  • Böceklere karşı duyduğu sevgi ve pişmanlık harika detaylar
  • Böceklerin de ona karşı tutumları, pişman olmaları… Dediğim gibi, harika bir son
  • Tek eleştirim 6 yaşındaki çocuk sanki 26 yaşında gibi hareket ediyor ve davranıyordu ama genetiği ki değişmişti yoksa başka bir şey miydi bilmiyorum. Yani 6 değil de 16 yaş olsa daha güzel olurdu sanki.
  • İlk baştaki oyunları ile asıl savaş arasında hiç bağ kuramadım. Sonuçta uzay gemileri ile savaşacaklarsa neden yer çekimsiz ortamda antrenman yapıyorlar diye düşündüm ama sonradan anladım ki orada amaç Ender’in yönetim ve problem çözebilme kabiliyetlerini ölçmek ve geliştirmek.
  • Mazer ile tanışması ve onun hocası olması çok hoş oldu
  • Valentine ve Peter çok gereksiz geldi bana, onların kısımları anlamaya çalışmadım bile

Ben çok sevdim bu kitabı, notum da 9.5/10. Dilerim sizler de en az benim kadar seversiniz. :slight_smile:

4 Beğeni

Yukarıdaki bazı soruların yanıtlarını bildiğim için yazayım dedim ancak okuyalı yıllar geçtiği için yanlış hatırladığım veya serinin ileriki kitabından hatırlayıp söylediğim bir şey olabilir. O yüzden bu noktadan sonra yazdıklarıma ona göre yaklaşın :stuck_out_tongue:

-Savaş okuluna alacakları çocukları her açıdan incelemeleri gerekiyor, kişilik-olaya tepki vb bu yüzden ensedeki alet var, çocukların olaylara verdiği biyolojik tepkiyi kamera vb ile ölçemezlerdi. Hatta bu kadar incelemeye rağmen bekledikleri gibi çıkmayan ve savaş okulundan atılan çocuklar oluyor. Yanlış hatırlamıyorsam Peter’ın aslında zalimin teki olduğunu bu monitör ile anlayıp savaş okuluna almıyorlardı. Yani ensedeki alet önemli :stuck_out_tongue:
-Kitabın geçtiği evrende çocuk sınırlaması var ancak Val ve Peter o kadar üstün zeka çıkıyorlar ki yetkililer aileye siz çocuk yapmaya devam edin diyor. Ender hem dünyadaki en zeki insanlardan birisi hem de spesifik bir aile(abisi dünyanın en zeki, ablası dünyanın en zeki ikinci kişisi) ve okulda büyüyor. Yetişkin gibi olmasının sebebi o.
-Genetiğiyle oynanan çocuklardan bahsediliyor seride ama yanlış hatırlamıyorsam Ender tamamen doğal :smiley:
-Val ve Peter kısımları bana da çok gereksiz gelmişti ancak asıl olayları serinin devam kitaplarında ortaya çıkıyor.

1 Beğeni

Ben de bu gün başlarım. Bakalım sevecek miyim. İki savaş bilim kurgu serisi aynı aya denk geldi, gözümü korkuttu bir az. :joy:

Yeni başladım, şimdilik eğitim, alışma derken Harry Potter gibi gidiyor. :slight_smile: Çocuklara üzülüyorum ama.

1 Beğeni

Kitabı şimdi bitirdim ve çok sevdim, özellikle de sonu çok iyiydi. Başlarda daha yüzeyseldi sanki, eh işte eğlenceli, çocukla birlikte büyüyeceğimiz bilim kurguydu sadece ama sonları…
İlk olarak çocuklara çok acıdım, özellikle Ender’e. Dünyanı kurtarma sorumluluğu ne yani, insan nasıl yaşar ki bu yükün altında… ve tabi yalnızlığı…
Kitabın başlarında oynanılan oyunun bir yerden sonra gerçeğe dönüşeceğinin farkındaydım, benim için sürpriz olmadı ama gene de heyecanla okudum. Özellikle Ender’in savaştan kaçınması, böceklere karşı duyduğu barışçıl “sevgi” ondan neden gizlenildiğini açıklıyor. Zaten durmadan bir şeyler gizliyorlar çocuktan. Sevmediğim şeyler kitaptaki yazım hataları, 7. Sınıf çocuğu çok daha iyi düzenlerdi. Okuduğumda hoşuma gitmeyen bir şey daha vardı, ama şuan ne olduğunu unuttum, aklıma gelirse yazacağım. :sweat_smile: Sonraki kitabı da merak ediyorum, seriye devam.

Hatırladım: Artık bir birleriyle zihin iletişimi kuran uzaylı okumak yordu.

2 Beğeni

Beklediğimden daha güzel çıkan bir kitap oldu. Filmini izlemiş olsam da kitap kendini merakla okutmayı başardı. Ender’in başından geçenler yüzünden empati kurmamak, onun için üzülmemek mümkün değildi ama Valentine ve Peter’a da üzüldüm. Bir de yazar Locke ve Demosthenes plotunu biraz hızlıca geliştirip sonuca ulaştırmak istemiş gibi hissettim, neticede biraz çiğ kaldı kitabın kalanına göre. Ender’in gelişimi ve iç dünyası çok iyi yansıtılmıştı. Motivasyonunu kaybetmesi ve bulması, ondan gizlenen ölümler, şu meşhur bilgisayar oyunu derken karaktere bağlanıverdim.
Devam kitaplarını bir ara okumayı planlıyorum, çünkü o kozanın başına ne geleceğini öğrenmem lazım.

6:45 notu da düşmek istiyorum, böyle bir çeviri ve düzelti olamaz, hatta olmaz olsun. Herhalde 20 sayfa falan sabredip ingilizcesine geçmek zorunda kaldım. :face_with_symbols_over_mouth:

3 Beğeni