Okuma Etkinliği - Silmarillion

Öyle demeyin. Zibilyon tane cinsiyetçi, ırkçı yazarı o zamanın şartları öyleymiş diye savunamazlar sonra. :slight_smile: Tolkien’in zamanında nasılmış da bu adam türü neredeyse dünyaya tanıtan eserde bunları yazmış, değil mi? Ha, çok büyük olay değil diğer birçok insanın o zamana göre öyle yazması orası ayrı ama demek istediğim fantastik okurun daha da az olduğu o dönemlerde bunları yazmış olmasına saygı çakmak istiyorum. :slight_smile:

4 Beğeni

Aaaaa teşekkürler çok ilginç bir site. Beni de silmarillion baymıştı ilk okuduğumda :sweat_smile: ama böyle bir etkinlik olunca hevesim arttı

3 Beğeni

Evet haklısınız, çalışmalarında cinsiyet çalışmalarına yer verdiği bilinen yahut daha ön planda olan yazarları bir biz bilip okuyoruz zaten, Tolkien dünyası gibi çok geniş kitlelere ulasan bir kurguda böyle bir tasvir beni de çok mutlu etti

2 Beğeni

Madem herkes görsel paylaşıyor, ben de paylaşayım. Herkes harita çıkarıyr görsel hazırlıyor, soyağaçları çiziyor ama bence kurgu o kadar karışık değil. Ya da ne bileyim ağır dilli metinlere alışkın olduğumdan olabilir. Bir de Orta Dünya için Twitter’da Murat Sönmez nâmı diğer Ejderha abimiz şöyle bir topluluk oluşturdu.

https://twitter.com/i/communities/1498311769638543360

Tolkien’in eşcinsel olduğu bilinen W.H Auden’a biyograsini yazdırmak istemediğini ve adamı da bu yüzden sevmediğini yazan bir yazı okumuştum. Yani o parçayı eşcinselliği düşünerek değil de dini alegoride var olan “cinsiyetsiz melek” figürüne gönderme yapmak için yazmış olabilir. Gerçi W.H Auden’a husumeti kişisel olabilir, Tolkien geçimsiz birisi.

5 Beğeni

Olabilir, mantıklı. Ben okumadığımdan dolayı bu sebep daha mantıklı geldi. Hatta şaşırdım, vay be yazdığına bak falan dedim ama bu şekilde anlamlandırmak daha mantıklı gibi geldi. :grin: Neyse çok da eşelememek lazım, neyse odur.

2 Beğeni

Dili bana da çok ağır gelmedi açıkçası, destan vari bir anlatım olduğu için okumak biraz daha zor gibi ama isimlerin çok olması esas mesele bence. O yüzden herkes haritalar, şecereler çıkarıyor onların yardımıyla okuyor :smile:

1 Beğeni

Siz de benim gibi arkadan yüzüklerin efendisi müzikleri dinleyerek mi okuyorsunuz :smile: kitabın ağırlığına bir motivasyon oluyor doğrusu.

1 Beğeni

Müzik dinlerken birşey okuyamam ama kitap ağır değil. Akıyor, bence İngilizcesi asıl ihtişamlı. Bir de sizlere bir sorum var, Metis baskısının arka kapağında yer alan sözü herkes bilir.

“Yüzükerin Efendisi söz konusu olduğunda okurlar ikiye ayrılır: Okumuş olanlar ve okuyacak olanlar.”

Sizce bu hakkı mı yoksa acem mübalağası mı? Benim için ikincisi, çevremde kitap okuyup Tolkien okumamış pek çok kişi var. Konu Silmarillion ama sormak istedim. :slight_smile:

Bu aslında kişinin kitap okumayı ne kadar çok sevdiği ile de alakalı. Eğer bir kişi edebiyat ile içli dışlı birisi ise elbet bir gün Tolkien ismini duyup seriyi merak edecektir, fantastik bir seri olmasının da yanında bence serinin en çok öne çıkan kısmı karakterlerin ve mekanların güzelce betimleniyor olması böyle olunca insan ister istemez daha bir şevk ile kitapları okumaya devam ediyor.

1 Beğeni

Tolkien’in edebiyat dünyasında mihenk taşı olduğu tartıştılmaz bence ama her edebiyatsever de Tolkien okumaz. Fazlasıyla fantastik bir yönde çünkü. Benim çevremde de Tolkien’le henüz tanışmamış bir sürü kitapkurdu var. Bu arka kapak yazısı her yayınevinde olduğu gibi ticari kaygılarla hareket edilerek yazılmış gibi geldi bana :smile:

2 Beğeni

Bugünün, J.R.R. Tolkien Kitapları Okuma Günü olduğunu okudum. Forumda bununla ilgili bir şey yazıldı mı bilmiyorum. Aradım ama bulamadım.

2 Beğeni
3 Beğeni

Geçen ayın başında tek başıma Silmarillion okudum, bilseydim bu grubu beklerdim. Hiç grup okumalarına da katılmadım bu arada :sweat_smile: 14 gün sürdü ve oldukça keyifli bir yolculuktu. Yt’den video izleyerek tamamladım bölümleri. Bir bölüm okuyup bir bölüm de video izledim, bol verimli ve pekiştirmeli bir serüven oldu kısacası. İlk defa okumama rağmen de zorlanmadım. Bence ara verilmeden ve araya başka kitaplar alarak okunması iyi olur. Böyle yaptığımdan mıdır nedir sıkılmadım ben. Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi’nden sonra okunmalı ve evrene ilgi duymayanlar pek yaklaşmamalı diye düşünüyorum. Tolkien dünyasının her kırıntısına muhtacım şu an, Silmarillion’dan sonra en yoğun hissettiğim duygu bu: kafamın içi Tolkien :partying_face:

3 Beğeni

Videolar gerçekten açıklayıcı oluyor, kafamda daha çok yer ediyor karakterler ve olay örgüsü. Zira çok fazla karakter var :smile:

2 Beğeni

Tam da bunu yazmaya geliyordum. Tolkien Okuma Gününe denk geldik. :heart_eyes:

@Serhat Ben seneledir toksik hayranlar ve o saçma arka kapak yazısı yüzünden Tolkien’e mesafeli oldum. O yüzden hayranlarla çok etkileşim kurmuyorum. :joy: Mekan ve karakterlerin betimlenmesinin ötesinde karakterlerin kendi kullandıkları dillerinde adlara sahip olması, bu dillerde yer adı olması vs bunlar hep cezbediyor.

@ikikelam Ben de aynısını düşünüyorum. Evet, bildiğiniz peri masalı.

Bu arada 200 sayfayı devirdim, yıllardır kitap okuma sıkıntısı çeken biri olarak asıl bundan sonrası zor olacak, biliyorum. Etkinlik sayesinde kalan 400 sayfasını da okuyabilirsem tamamdır.

1 Beğeni

Ben de Tolkien dünyasını yeni keşfettim sayılır. Hobbit’i geçen yılı başında, Yüzüklerin Efendisi’ni de aynı yılın sonunda okudum. Tuhaf ve değişik hayran kitlesi yüzünden biraz uzak kalmıştım o konuda size hak veriyorum. Ama bu tuhaf olan kesime baktığımda sadece filmler üzerinden bu kafayı yaşadıklarını fark ettim. Çoğu Tolkien hayranı tüm külliyatı geçtim Hobbit’i bile okumuyor. Ki Hobbit de hiç küçümsenecek bir kitap değil…

Bu arada yıllardır kendimi tutup filmleri izlemedim. Bana göre uyarlamayı önce izlemek o kitabı öldürmektir. Ta ki ne zaman kitapları okudum öyle izledim bu filmleri. İyi ki böyle yapmışım, çünkü basit farkların bile göze battığını gördüm.

1 Beğeni

Bir kitabın filmi veya dizisi varsa bence kesinlikle önce kitabın okunması gerekiyor, çünkü bu durumu hem yüzüklerin efendisinde hem de harry potter da yaşadım. Bu iki eserin filmlerini önceden izlediğim için kitaplarını okumaya başladığımda karakterleri yazarın betimlediği şekilde değil de filmde gözüken hali ile tahayyül etmeye başlıyor insan ister istemez buda negatif bir durum.

Bu arada ben kitabı bitirdim, birçok not da aldım kitabı okurken eğer başka bitirenler varsa içeriği konuşmaya başlayabiliriz.

2 Beğeni

Gördüğüm kadarıyla genel herkesin okuma seyri fena gitmiyor. Ben ilk hafta 150 sayfa civarı okuduğumdan beri, başka şeylerle uğraşmaktan pek bakamadım. Bu seferde bitiremeyeceğim Silmarillion’u sanırım. Fakat kendi açımdan büyük ilerleme kaydettim. :slight_smile:

1 Beğeni

Parça parça okuduktan sonra izledim, hâlâ da seriyi tam okumadım. Şimdi 3 büyük hikâye ve Silmarillion, Tom Bombadil elimdeyken bir giriş yapabilirim. Evet, hayranlar çok toksik ve çoğu kitapları okumamış. Yazarın kendisinin neden film uyarlamasına gönülsüz olduğunu daha iyi anladım. Filmi izleyerek eserin özünden mahrum kalıyorlar, oysa kitap yalnızca fantastik kurgu değil, dini irfana da sahip. Eleştiriyorsunuz, eleştirmene izin vermiyorlar.

Bu arada bugün okuyamadım, 200’deydim. Ama 200 sayfalık bilgimle tartışırım, spoiler sorunum yok. :joy:

1 Beğeni

O zaman başlıyorum, koskoca silmarillionda entler hakkında hiçbir şey yok, okurken buna çok üzüldüm çünkü yüzüklerin efendisini okuduğumda en sevdiğim ırk olmuşlardı. Silmarillionun yarım kalmış bir eser olduğunu biliyorum, gene de ilginç bir durum.

3 Beğeni