Çok iyi bir kitap diyemem ama okuduğuma memnunum.
Yüzüncü sayfaya geldim. Bu noktada ileride Dostoyevski okumak isteyenler için sıcağı sicağina not düşmek istedim. Sanırim çeviriden kaynaklanan bir sıkıntı olacak ki ilk defa kelimeler arasında sıkıştığımı hissettim bu kitapta. Sanki başka birinin kitabini okuyorum. Şuana kadar 10 kitabını okumuşumdur ama sanki bu kitap Dostoyevski’ye ait değilmiş gibi bir his verdi. Sadece HAY dan okumuş olsam diyeceğim ki onlar yumuşattilar diğer kitaplari ama CAN yayinlarindan da okudum yazarı.
Çevirmen Ergun Atay’ı araştıracağım…
Konu ile ilgili bilgisi olan varsa yazarsa sevinirim.
Ek not ; Çevirmeni araştirdım ekşi de yaşadığım sorunları yaşıyan insanlar olmuş ve çoğunun ortak noktası aşağıdaki gibi;
“lâkin üstadın “babalar ve oğullar” çevirisini bir kaç sayfa okuyunca farkettim ki kendisinin rusçası iyi fakat türkçesi zayıf. bu durum çevirisini yaptığı rus klasikleri sayılan kitaplardan alabileceğiniz muazzam lezzeti engelliyor yazık ki.”
Ek not 2; Az önce HAY çevirilerinden okuduğum kitaplari incelerken garip bir durumla karşılaştım. Yazarın tek yarım bıraktığım kitabının ( Budala) çevirmeni de bu kişiymiş…
Budala’yı İş Kültür Ergin Altay çevirisinden büyük bir zevkle okumuştum keza Can Yeraltından Notlar çevirisini de.
Kitabı yarıda biraktim malesef olmuyor. Son kalan “Karamazov Kardeşler” ve “Puşkin Konuşmalarını” yazar için ilerde okuyabileceğim malezeme olmasi açısından yedek olarak kenara ayırdım.
Dostoyevski de test ettiğim biyografi temelli yazar okuması çok hoşuma gitti. Bu sisteme mümkun mertebe devam etme kararı aldim.
Normalde sıradaki yazarım Shakespeare olacakti ama Dostoyevski ile karşilaştırma yapmak istediğim Tolstoy ile devam edeceğim.
Serinin ilk kitabı bitti, çok beğendim. Umarım ikinci kitap çabuk çıkar ![]()
Biraz da sakin bir kitaba başlıyayım ![]()
Çok güzel bir set. Güle güle okuyunuz. Değerli yayınevlerimiz Kemal Tahir için - tabii diğer yazarlarımız için- böyle setler düşünüyorlar mı?
Teşekkurler. Bir bilgim yok ama keşke düşünseler. Tolstoy haricinde böyle özel set çok görmedim ![]()
Yanlış anlamayın Sözüm size değildi. Sözüm yayınevlerine.