Okumuştum ben bunu. Biraz tırt gelmişti bana. Videolarında söylediklerinin tekrarından ibaret.
![]()
Bu dediklerinden dolayı seni kınıyorum ve sana laflar hazırladım ama işim var, sonra yazacağım. ![]()
Ben de 2017 de okumuştum, sicimcilerden Suskind’e geçmeden parçacıkcılardan birini okuyayım dedim. “Tırt” derken analtımı için mi diyorsun. Anlattıkları için demezsin herhalde.
Sicimciler gibi değildir parçacıkcılar, matematik ile kanıt sunmazlar, ölçülebilir kanıtlar sunarlar. Dili bence olabildiğince iyi, sık sık sicimcilerle dalga da geçer Krauss, bence fırsat bulursanız ve parçacık fiziğini merak ediyorsanız güzel, kolay anlaşılır, sıkmayan bir kitap.
Belki de bende beklediğim etkiyi yapmadı. Kitap tırt değil de, muhtemelen ben bir sürü videosunu izledikten sonra aynı şeylerle karşılaşınca hayal kırıklığı yaşadım.
Ama şu da var: Mesela Brian Greene biliyorsun sicimci. Onların kitapları daha dolu, daha etkileyici geliyor bana. Onlar ağır sıkletse bu tüy sıklet gibi. Sanırım ben de sicimciyim. ![]()
O biraz da sicimcilerin teorilerinin genellikle spekülasyon olmasından dolayı, ben de sicimcileri parçacık fizikçiler ya da diğerlerine göre okumaktan daha çok keyif alıyorum.
Ama işte Brain Greene’de dediği gibi çoğu zaman cevap vermek istedikleri soruya o cevaba ulaşacak şekilde soruyorlar. Denklem çözülmüyorsa ya da yanlış cevap veriyorsa bir boyut daha eklersin. ![]()
Bu kadar basit değil tabi şaka yapıyorum, aynı fikirdeyim Leonard Susskind, Brain Greene, Michio Kaku gibi sicimcileri okumak çok daha keyifli.
Evet, garibanların deneyleri yok ki, ne yapsınlar başka. ![]()
Greene hep anlatır, bir arkadaşı ile bir yazılım yapmışlar. Günlerce test, şu bu filan. Sonucun da 9 çıkması lazım. En sonunda sonuç bir gelmiş 3. Bakmış etmişler, bir yerde 3 ile çarpmaları gerekirken unutmuşlar. Ekleyip 9 bulmuşlar. Biraz isteklerine göre eğip bükme bunlarda çok. Ama bunlar daha heyecanlı. ![]()
Beklentimin üzerinde. İsmini çok duyuyordum (puslu kıtalar atlası’yla beraber en beğendiğim kitap ismi olabilir) ama @BiblofilYouTube önerince aldım ve şu ana kadar oldukça beğendim.
Gerçekten güzel bir kitap. İyi okumalar.
Benim için biraz hayal kırıklığı şeklinde devam ediyor. Hiç beklediğim gibi çıkmadı. Bir sonraki sayfada neler olacak diye sayfaları çevirmiyorum ama akıcı.