Olaf Stapledon (10 Mayıs 1886 - 6 Eylül 1950), İngiltere doğumlu felsefeci ve yazar. “Geleceğin tarihi” tarzı romanları bilim kurgu üzerinde büyük etki yaratmıştır. En ünlü yapıtları arasında Star Maker ve Last and First Men bulunmaktadır. Bu iki roman, milyarlarca yıla yayılan olayları zaman zaman detaylara inerek anlatmaktadır. Özellikle Last and First Men, anlatım dili bakımından romandan ziyade bir tarih kitabını andırmaktadır. İki kitapta da asıl anlatıcılar dışında baskın bir karakter yapısı yoktur. İki romanda da olayların tümüne çeşitli kurgusal sebeplerle hakim olan anlatıcılar, olayların içindeki karakterlere takılmaz ve daha büyük bir anlatıyı insanlara iletmeyi amaçlar.
Stapledon’ın yapıtları şimdiye kadar Türkçeye çevrilmemiştir. 2021 itibariyle telifi düşmüş olan yazarın kitaplarını yayınevlerinin sahiplenmesini temenni ediyorum
Romanları
İsim
Türkçe isim
Yayınevi
Baskı
Yıl
Last and First Men
1930
Last Men in London
1932
Odd John
1935
Star Maker
1937
Darkness and the Light
1942
Old Man in New World
1944
Sirius
1944
Death into Life
1946
A Man Divided
1950
The Opening of the Eyes
1954
Four Encounters
1976
Nebula Maker
1976
Derlemeler
İsim
Türkçe isim
Yayınevi
Baskı
Yıl
To the End of Time
1975
Nebula Maker and Four Encounters
1983
Far Future Calling
1986
An Olaf Stapledon Reader
1996
Kısa Öyküleri
İsim
Türkçe isim
Yayınevi
Baskı
Yıl
The Man Who Became a Tree
The Flying Men
1930
The Story of John
1930
Nutrition
1932
Nautiloids
1937
The Star Maker
1937
Universal History
1937
The Reign of Darkness
1942
Old Man in a New World
1944
Sirius at Cambridge
1944
The Flames: A Fantasy
1947
A Modern Magician
1979
The Peak and the Town
1984
Kurgudışı
İsim
Türkçe isim
Yayınevi
Baskı
Yıl
A Modern Theory of Ethics: A study of the Relations of Ethics and Psychology
Olaf’ı İthaki havada kapacaktır muhtemelen. Bu sene kesin 1-2 kitabını basarlar seride.
Yok körpe iki yazarı da kendine uygun bulmaz muhtemelen. Çünkü çok daha felsefik, daha ağır kitaplar çevirdi. Bunları beğenmez. (inş)
İkinci alıntının Emre’ye ait olduğu şüpheli, haydi demiş olsun. Zamanında BKK’ye eklemeyi düşünüyorlarmış, ama plana ilişkin bir bilgisi yokmuş. Ee, n’olmuş?
Hangi başlığa baksam İthaki şöyle kötü İthaki böyle düzenbaz. İthaki Yayınları Soru Hattı başlığına göz attım, adam soruları uzun süre boyunca gayet nazikçe ve dürüstçe yanıtlamaya çalışmış. Evet, birçok seri hakkında büyük konuşmuş ama verdiği birçok sözü de tutmuş.
2019’da bu forumda İthaki’yi özellikle çeviri konusunda yerden yere vuruyorduk. O sıralarda önce Aslı Dağlı’nın ardından da Emre’nin foruma küsüp ayrılmalarını saçma bulmuştum. Eleştirileri hazmediklerini ve profesyonelliğe yakışmayan bir tavır sergilediklerini düşünmüştüm.
Ancak şimdilerde bu kadar takıntılı bir biçimde, hep aynı 3-5 seriyi basmamaları hakkındaki artık tadı kaçan, bayat eleştirileri okudukça iyi ki gitmişler diyorum.
Haklısınız. O zamanki eleştirilerde yoktum. Bana da saçma geliyor o zamanki eleştiriler. Foruma üye olma sebebim ithaki bkk başlığıdır. Forumu terk etmeden önce güzel tahmin yarışması falan yapılıyordu. Güzel günlerdi.
Benim bugünkü paylaşımımın sebebi radarları nasıl bir radarsa artık bir türlü ufukta ümitlendiğimiz gelse iyi olur dediğimiz yazarları - kitapları göremiyor olmamız. Belki yalan değildir, planlar yolunda gitmemiştir ya da yazarı pas geçmişlerdir olabilir. Bana komik geldi üzerinden 2.5 yıl geçmiş ve hala Olaf Stapledon görememişiz. Ondan yazarı ithaki ile bir anayım dedim. Yukarıdaki paylaşımımın yalan yazan kısmını düzenliyorum hocam.
Öyle bir izlenim verdiğim için özür dilerim. O alıntıya ilişkin mesajı bulamadığım için içeriği şüpheli buldum, sizin kaynağı göstererek beni düzelteceğinizden şüphem yoktu.