Olaf Stapledon Bibliyografisi

220px-Olaf_Stapledon

Olaf Stapledon (10 Mayıs 1886 - 6 Eylül 1950), İngiltere doğumlu felsefeci ve yazar. “Geleceğin tarihi” tarzı romanları bilim kurgu üzerinde büyük etki yaratmıştır. En ünlü yapıtları arasında Star Maker ve Last and First Men bulunmaktadır. Bu iki roman, milyarlarca yıla yayılan olayları zaman zaman detaylara inerek anlatmaktadır. Özellikle Last and First Men, anlatım dili bakımından romandan ziyade bir tarih kitabını andırmaktadır. İki kitapta da asıl anlatıcılar dışında baskın bir karakter yapısı yoktur. İki romanda da olayların tümüne çeşitli kurgusal sebeplerle hakim olan anlatıcılar, olayların içindeki karakterlere takılmaz ve daha büyük bir anlatıyı insanlara iletmeyi amaçlar.

Stapledon’ın yapıtları şimdiye kadar Türkçeye çevrilmemiştir. 2021 itibariyle telifi düşmüş olan yazarın kitaplarını yayınevlerinin sahiplenmesini temenni ediyorum :slight_smile:

Romanları

İsim Türkçe isim Yayınevi Baskı Yıl
Last and First Men 1930
Last Men in London 1932
Odd John 1935
Star Maker 1937
Darkness and the Light 1942
Old Man in New World 1944
Sirius 1944
Death into Life 1946
A Man Divided 1950
The Opening of the Eyes 1954
Four Encounters 1976
Nebula Maker 1976

Derlemeler


İsim Türkçe isim Yayınevi Baskı Yıl
To the End of Time 1975
Nebula Maker and Four Encounters 1983
Far Future Calling 1986
An Olaf Stapledon Reader 1996

Kısa Öyküleri


İsim Türkçe isim Yayınevi Baskı Yıl
The Man Who Became a Tree
The Flying Men 1930
The Story of John 1930
Nutrition 1932
Nautiloids 1937
The Star Maker 1937
Universal History 1937
The Reign of Darkness 1942
Old Man in a New World 1944
Sirius at Cambridge 1944
The Flames: A Fantasy 1947
A Modern Magician 1979
The Peak and the Town 1984

Kurgudışı


İsim Türkçe isim Yayınevi Baskı Yıl
A Modern Theory of Ethics: A study of the Relations of Ethics and Psychology 1929
Waking World 1934
Saints and Revolutionaries 1939
New Hope for Britain 1939
Philosophy and Living, 2 volumes 1939
Beyond the “Isms” 1942
Seven Pillars of Peace 1944
Youth and Tomorrow 1946
Interplanetary Man? 1948
The Opening of the Eyes 1954
6 Beğeni

@Ozgur bugün telifi düşenlere mi çalışıyorsun? Verelim Körpe’ye 3-5 tanesini içinden geçsin. :joy:

1 Beğeni

Olaf’ı İthaki havada kapacaktır muhtemelen. Bu sene kesin 1-2 kitabını basarlar seride. :smiley:
Yok körpe iki yazarı da kendine uygun bulmaz muhtemelen. Çünkü çok daha felsefik, daha ağır kitaplar çevirdi. Bunları beğenmez. (inş) :smiley:

2 Beğeni

İthaki bu sene içinde çıkaracağız demişti.

1 Beğeni

Star Maker ve Last and First Man basarlar muhtemelen. Daha önce

ve

  • Olaf Stapledon BKK’ye katılacak.
  • Bu konuda editör arkadaşlarım ne planlıyor bilgim yok.
    Demişler.

Dediğim gibi muhtemelen telif düşsün diye beklediler.

1 Beğeni

İthaki şu radar ufukta beklenen yazarları- kitapları göstersin artık. Bkk takip ettiğim tek seri. Güzel şeyler görmeye devam edelim.

1 Beğeni

Bu yalan söylemek mi oluyor? Radarımızda demiş.

İkinci alıntının Emre’ye ait olduğu şüpheli, haydi demiş olsun. Zamanında BKK’ye eklemeyi düşünüyorlarmış, ama plana ilişkin bir bilgisi yokmuş. Ee, n’olmuş? :slight_smile:

Hangi başlığa baksam İthaki şöyle kötü İthaki böyle düzenbaz. İthaki Yayınları Soru Hattı başlığına göz attım, adam soruları uzun süre boyunca gayet nazikçe ve dürüstçe yanıtlamaya çalışmış. Evet, birçok seri hakkında büyük konuşmuş ama verdiği birçok sözü de tutmuş.

2019’da bu forumda İthaki’yi özellikle çeviri konusunda yerden yere vuruyorduk. O sıralarda önce Aslı Dağlı’nın ardından da Emre’nin foruma küsüp ayrılmalarını saçma bulmuştum. Eleştirileri hazmediklerini ve profesyonelliğe yakışmayan bir tavır sergilediklerini düşünmüştüm.

Ancak şimdilerde bu kadar takıntılı bir biçimde, hep aynı 3-5 seriyi basmamaları hakkındaki artık tadı kaçan, bayat eleştirileri okudukça iyi ki gitmişler diyorum.

Haklısınız. O zamanki eleştirilerde yoktum. Bana da saçma geliyor o zamanki eleştiriler. Foruma üye olma sebebim ithaki bkk başlığıdır. Forumu terk etmeden önce güzel tahmin yarışması falan yapılıyordu. Güzel günlerdi.

Benim bugünkü paylaşımımın sebebi radarları nasıl bir radarsa artık bir türlü ufukta ümitlendiğimiz gelse iyi olur dediğimiz yazarları - kitapları göremiyor olmamız. Belki yalan değildir, planlar yolunda gitmemiştir ya da yazarı pas geçmişlerdir olabilir. Bana komik geldi üzerinden 2.5 yıl geçmiş ve hala Olaf Stapledon görememişiz. Ondan yazarı ithaki ile bir anayım dedim. Yukarıdaki paylaşımımın yalan yazan kısmını düzenliyorum hocam.

İthaki Yayınları Soru Hattı gönderisinden tartışılmaya devam ediliyor:

Kendi yazdığım ya da kendi fikrim olan mesajı ithakinin mesajı diye yayınlayabileceğimi düşünmenizi hakaret kabul ederim.

Öyle bir izlenim verdiğim için özür dilerim. O alıntıya ilişkin mesajı bulamadığım için içeriği şüpheli buldum, sizin kaynağı göstererek beni düzelteceğinizden şüphem yoktu. :slight_smile:

2 Beğeni