Ömer Seyfettin Kitapları (Ötüken Neşriyat)

Ömer Seyfettin

BİYOGRAFİSİ

ÇIKAN KİTAPLAR

  1. Ömer Seyfeddin - Seçme Hikayeler 1
  2. Ömer Seyfeddin - Seçme Hikayeler 2
  3. Tarih Ezeli Bir Tekerrürdür
  4. Turan Masalları
  5. Harem
  6. Ashab-ı Kehfimiz
  7. Efruz Bey
  8. Yalnız Efe
  9. Uçurumun Kenarında
  10. Aşk ve Ayak Parmakları

1 2 3 4 5

6 7 8 9 10

9 Beğeni

Nazım Hikmet Polat, Ömer Seyfettin’in Bütün Hikayelerini hem YKY (delta) hem de Ötüken (sekiz cilt) için hazırladı. YKY baskısı kronolojik bir sıralama; Ötüken baskısı ise konu odaklı bir sıralamayla hazırlanmış. Ötüken baskısı daha yeni bir tarihte yayınlandı. Acaba içerik anlamında Ötüken baskısında olupta YKY baskısında olmayan hikayeler var mı? Bu konuda bilgisi olan bir arkadaşımız varsa ve bilgilendirise sevinirim.

1 Beğeni

@pervane Ötüken baskılara sahip değilim ama sitelerinde 8 kitabın 6’sının ön okuma PDF olarak paylaşmışlar, aşağıda linklerini ekliyorum. Ben de YKY baskısı var, içindekiler sayfasını paylaşıyorum.

İki eksik kitapla da olsa kontrol edilebilir.

ÖTÜKEN BASKISI 8 KİTAP

Tarih Ezeli Bir Tekerrürdür

Turan Masalları

Harem

Ashab-ı Kehfimiz

Efruz Bey

Yalnız Efe ( Ötüken bunun için sitesine ön okuma eklememiş)

Uçurumun Kenarında

Aşk ve Ayak Parmakları - Sultanlığın Sonu ( Ötüken bunun için sitesine ön okuma eklememiş)

YKY DELTA ÖMER SEYFETTİN BÜTÜN ESERLERİ



3 Beğeni

Hocam Delta baskısı benim de alma listemde ama yazıları küçük diyorlar, emin olamıyorum. Sizce nasıl?

Gözlüksüz normal kitap harflerini puslu gördüğüm için okurken gözlük kullanıyorum, galiba 0,75-80 civarı bir şeydi. Delta serisinden okuduğum kitaplar var, Ömer Seyfettin’i de bu seriden okudum. Bir sıkıntı yaşamadım.

Bence bir kitapevine giderseniz, 1-2 sayfa okuyun öyle karar verin.

1 Beğeni

Alper Bey çok teşekkür ederim. 8. cildin sonunda da yazarın tercüme hikayelerinden bahsediliyor. İnceleyeceğim ama farklılıklar var gibi. Sağolun.

1 Beğeni

Malum bu sene Ömer Seyfettin’in vefatının 100. senesi. Şu ana kadar Ömer Seyfettin’in hikaylerini üç yayınevi külliyat halinde yayınladı. Bu konuda incelediğim kadarıyla bilgilendirmek istedim:

  1. Yapı Kredi Yayınları delta baskıyla külliyatı yayınladı. Bu baskı Nazım Hikmet Polat tarafından kronolojik olarak hazırlandı. Yazıların puntosuna takılıp kalınmayacaksa güzel bir baskı.
  2. Ötüken Neşriyat tarafından yine Nazım Hikmet Polat tarafından 8 cilt olarak yayınlandı. Yapı Kredi Yayınlarının baskısından farkı kronolojik olarak değil de tema odaklı hazırlanması. Ayrıca bu baskıda eski kelimelere aşinalığı olmayanlar için okuyucunun zorlanacağı kelimelerin metin içerisinde, parantez içinde verilmesi. Bu durum başlangıçta okuma ritmini bozuyor gibi görünsede kelime dağarcığını geliştirme açısından çok faydalı diye düşünüyorum. Ayrıca bu baskıda Yapı Kredi Yayınlarına göre ondan fazla hikaye bulunduğunu, Omer Seyfettin’in tercüme ettiği hikayelerin mde bulunduğunu belirtmek isterim. Tek eksik tarafı ise kitabın başında kitapta bulunan hikayelerin içeriğiyle ilgili geniş bilgiler verilmesi. Bu nedenle bu baskıyı tercih edecek okurseverlerin giriş kısımları hikayeler bittikten sonra okuması.
  3. Dergah yayınları ise Hülya Argunşah tarafından hazırlanan külliyatı yeni bir edisyonla şu günlerde iki cilt halinde bastı. Kitap henüz elime geçmedi ancak bugün rıhtımda da okuduğum kadarıyla sadeleştirmeden delta serisinde olduğu gibi bastı. Hem kronolojik hem de tema odaklı versiyonu bulunduğunu haber aldık.
    Ömer Seyfettin okumak isteyen arkadaşlar tercih sizin.
4 Beğeni

Dergah keşke bu güzel hazırlık ve çalışmaya iyi bir baskıda yapsaymış. Tema odaklı baskıyı ben de alırdım.

1 Beğeni

Kesinlikle katılıyorum. Anladığım kadarıyla bir karton kapak için sayfa sayısı oldukça fazla. Keşke yazara yakışır bir edisyon olsaydı. En azında ciltli bir kitap görmeyi isterdim. Umarım birgün yayinevleri Türk Edebiyatında çığır açmış yazarların kitaplarını özel ve güzel bir baskıyla bizle buluştururlar. Peyami Safa, Halid Ziya, Ahmet Hamdi, Kemal Tahir, Reşat Nuri ve nicelerini …

2 Beğeni

Beyaz Lale - Ömer Seyfettin

Bu öykü Balkan Savaşı sonrasında geçiyor. Bulgar asıllı bir binbaşı Türk köylerinde Türklere işkence edip öldürüyor.

Öyküyü nasıl değerlendireceğimi bilmiyorum. Çok güzel bir dille yazılmış. Dilin yanında harika benzetmelerle bezeli.

Lakin anlatılanlar o kadar dehşetli, o kadar şiddetli ki sanki yazar sırf bu vahşeti anlatmak için uğraşmış, bir hikaye anlatmayı unutmuş.

Şimdiye kadar bir çok öykü, roman okudum; film izledim ama bu denli amaçsız bir vahşeti nadir gördüm.

Edebiyatta ve sinemada vahşetin sansürlenmesi taraftarı değilim. Hikayeye hizmet ettiği sürece vahşet ve şiddet etkilidir.

Beyaz Lale’de anlatılan şiddetin propaganda dışında hiçbir amacı yok. Bu da bir edebi eser için en aşağılık mertebe.

https://www.instagram.com/p/CCTiaUPlg-s/?igshid=vsdpttbgj3z4

2 Beğeni

Hülya Argunşah benim hocamdı, derslerinde gerçekten çok şey katmıştır bana ve böyle güzel bir çalışmanın altında imzasını görmek ayrıca gurur verici. Ötüken’den çıkan bu kitapları satın aldım ama maalesef kitabın dizgisi hiç hoşuma gitmedi, YKY Delta her ne kadar eleştirilse de ben baskısını, şamua kağıdını, dizgisini, cildini daha çok seviyorum, geriye bana Ötüken’den sadece ön sözünden faydalanmak kaldı, kitapları okul kütüphanesine bağışladım… Ömer Seyfettin’in kronolojik hikayelerini YKY Delta’dan okumanızı öneririm, Ömer Seyfettin okumakla hem dehşeti, hem vahşeti, hem korkuyu, hem gerilimi hem macerayı, hem tarihi, hem insan psikolojisini, hem de mizahı iliklerinize kadar yaşarsınız. Dilimizin lezzetine varır, her hikaye sonunda ‘vay be!’ dersiniz… Edgar Allan Poe’nun edebiyatımızdaki karşılığı hatta bana göre daha fazlasıdır Ömer Seyfettin…keşfetmeniz dileğimle…

4 Beğeni

Ömer Seyfettin’i Dergah’tan alacaktım ancak İş Bankası baskısını görünce emin olamadım. dönemleştirerek ciltlere ayırması hoşuma gitti. Bu baskıyı edinen var mı? Hangisini tavsiye edersiniz acaba?
şimdilik iki cilt ve daha devamı gelecek sanırım.