Öngörüler ve Gözlemler

Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/ongoruler-ve-gozlemler/

-Doktora Tezi savunmama hoş geldiniz. Buyrun kek ve börek alın, çay ve kahve de var. Evet. Tezim alt boyutlardaki kaotik sistemlerin hesapsal indirgenmesiz süreçlerinin in vivo gözlemlenmesi ve bu sistemlerin in silico benzeşimlerinin kalibrasyonu üzerine. Bildiğiniz gibi bu konudaki çalışmaların geçmişi… Kızcağız ilginç bir şeyler yapmış gibi, hevesle anlatıyor anlatmasına da; ben pek dinleyebilecek gibi…

1 Beğeni

Herhangi bir tez sunumu deneyimi olmayan biri için anlaması biraz zor. Biraz fazla teknik ve spesifik olmamış mı sizce de? Ayrıca öyküde bir ana fikir ya da tema bulamadım açıkçası. Sadece o kişiye özgü deneyimden bir kesit var. Okuru öykünün dışında bırakan bir yazı olmuş bana göre. Yanlışlıkla açtığım bir kapıdan konuşulanları gizlice dinlemiş ve hiç bir şey anlamayarak kapıyı kapatıp gitmişim gibi. :slight_smile:

1 Beğeni

Çok teşekkürler hocam vakit ayırıp okuduğunuz için. Aslında bu yazıyı yazarken amacım umarsız birinin küçük hesaplarına ve gününden bir kesite yabancı gibi bakıp çekilmek, bunu yaparken de satır aralarına bir takım çarpıcı “gerçekler” gizlemekti.

Görüyorum ki ilk konuda en azından sizin gözünüzde başarılı olmuşum ama ikinci konuda dengeyi pek de tutturamamışım. Fazla kapalı olmuş :roll_eyes: Size cevap anahtarını açıklayayım, belki o zaman daha anlamlı gelebilir:

  • Evrenimiz meğerse burda geçen öğrencinin teziymiş. Daha doğrusu tezinin deneysel kısmı.

  • “Kader”, tezin hesapsal kısmı. Kızımız evrenin ilk 200 milyar yılında olacak herşeyi hesaplamış.

  • Levh-i Mahfuz, üniversitenin noter kayıtlarıymış :roll_eyes:

  • Evrenin var oluş sebebi kızımızın hesaplarının doğruluğunu ispatlamakmış