Online Yazar Olmak İstiyorum!

Bahsettiğin sitelerde yazar olarak nasıl işe gireceğin konusunda bir bilgim yok. Ancak sana önceden düşünülmüş birkaç tavsiye verebilirim.

Toplam nüfusa kıyasla Türkiye’de okuyan insan sayısı az, sürekli okuyan sayısı daha az. (Bu basmakalıp bir bir söz değil bir iki sene önce yapılmış kapsamlı bir anketten hatırladıklarım.)

Öyleyse bu ülkede en baştan yazar olarak büyük yerlere gelemezsin. Yine de yazmak ve okunmak istiyorsun, ne yazacaksın? Düzgün bir şeyler olsun herkes okuyailsin diyorsan insan hayatının bilindik sorunlarını irdeleyen bir şeyler yazmalısın. Halkın psikolojik sorunları örnek verilebilir -son yıllardaki televizyon dizilerinden hareketle-.

Düzgün bir şey yazmak istemedin, tek amacın insanların ilgisini çekip cebini doldurmak olsun diyelim. Burada ya bir kesimin sığ duygularını okşayan siyasi şeyler yazmalısın ya da aptal okurlarını her daim mutlu eden ottan çöpten ergence genç yetişkin türüne yönelmelisin.

Açtığın diğer bir başlıktan hareketle fantastik türüne ilgi duyduğunu düşünüyorum. Bu türde kitaplar yazabilir hatta yeterince iyiyse bilinmeyen bir yayınevinden yayımlatabilirsin, kitap kapağını ya da ismini ilginç bulan birkaç kişi de kitabını alır okur. Bu türde -şayet bir edebiyat dahisi değilsen, veya yayınevi tandığın yoksa- tanınmak için pek bir şansın yok. Online yazacsan da bu gibi sitelerde birkaç kişi yazılarını okur like atar ve geçer.

Doğru olduğunu düşündüğüm tavsiyelerimi verdim, şimdi sıra düşüncelerimde.

Ben fantastik türe ilgili bir okurum ve türe ait bir çok kitabı okudum. Tür içinde ufkum genişledikçe aklıma kendi eserimi yaratma fikri geldi. Dedim “iyi, güzel yazalım hadi.” sonra kendime “neden?” diye sordum. İlk cevabım “okunmak, anlaşılmak ve takdir edilmek için” oldu. Fakat cevapta sıkıntılı bir şeyler vardı; okunmak kısmı bir önceki paragrafta yazdığım nedenler yüzünden suya düşüyordu, anlaşılmak kısmı daha zordu çünkü yazacağım şeyin yeni ve özgün bir şeyler olmasını istiyordum, yani herkes anlayamayacaktı. Okudular, anladılar, peki beni neden takdir etsinler? Kitabımın içeriği sıradan insanların okumaktan hoşlanacağı şeyler olmayacaktı ki? Sonuçta ben de yazar olma işinin bunca uğraşa değmeyeceğini düşündüm ve pes ettim.

Ancak, “derdimi anlatacak kadar” seviyesinde olan İngilizcemi “kitap yazacak kadar” seviyesine getirebilirsem şansımı deneyeceğim.

Bu arada umudunu kaybetme, belki edebiyat dahisi çıkarsın, en olmadı insanların duygularını sömürerek bir yerlere gelebilirsin.

3 Beğeni

Sevgili @ojela

Geçtiğimiz aylarda da yanlış hatırlamıyorsam buna benzer konularınız vardı. Hatta fantastik evren mesajlarınıza de denk gelmiştim bir ara. Tekrar bilgi almak için konu açmışsınız gördüğüm kadarıyla. Online yazar kelimesinden kastınız ne bilmiyorum ama bir iki ufak tavsiye verebilirim.

Eğer yazarlık işlerinde ilerlemek istiyorsanız bir anda lider konuma gelemezsiniz. Burada bile bazı öyküleri yayınlanan arkadaşların henüz emekleme aşamasında olduğu söylenebilir. Öncelikle sevdiğiniz eserlerde bol bol okuma yapmalısınız. Kurgulayacağınız eserdeki dönemleri, olayları, kişileri iyi bilmelisiniz. Komple bir evren kurmak hayaliniz varsa o zaman daha çok işiniz var demektir. Yani işin ucu yine okumaya ve araştırmaya çıkıyor. Bu işlemler belki çok uzun yıllar sürecek ama dediğim gibi bir anda lider konuma gelemezsiniz. Gönderdiğiniz yazılar yayın evlerince reddedilecek, hiç umursanmayacaksınız belki de. Bunları göze alıp bu işlere girmelisiniz.

Yaşınızı, kişisel birikiminizi bilmeden yorum yapıyorum ama sürekli benzer sorunlarla gelmek yerine kendinizi geliştirip bir şeyler ortaya koyduktan sonra (belki yazılarınız vardır orasını bilemeyeceğim) gerekli mecralara yazılarını vb. işlemlerinizi gönderebilirsiniz. Oradan alacağınız bildirimler sayesinde işlemlerinizi düzenleyip daha iyi işler yapabilirsiniz.

Hayatınızda başarılar.

Sevgili swarf, edebiyat dahisiyle neyi kastettiniz, yani bu dehaya sahip olmak için hangi özellikler gerekiyor?