Önsözünün Okunmamasını ya da Kitap Sonunda Okunmasını Düşündüğünüz Kitaplar

Genelde kitaplardaki önsözler; yazarı ve kitap hakkında ilgi çekici, okuyucuyu kitaba hazırlayıcı bilgiler içeren yazılardır. Fakat bazı önsözler kitaptan alacağım şevki kırmakta ve kaliteli bir kitabı okumamı ertelememe ya da okumaktan vazgeçmeme sebep olmaktadır.

1 Beğeni

2 yıl önce okuduğum İşte İnsan kitabında hatırladığım kadarıyla önsözde değil ama arka kapakta büyük bir spoiler vardı. Ayrıca Ötüken Yayınlarının çıkardığı yeni Osmanlı polisiyelerinde önsözlerde spoiler ve keyif kaçıran bilgiler yer alıyor. O serideki kitapları okumak isteyenler önsözleri atlayıp okusunlar.

Önsözleri okumuyorum, bazı kitaplarda “kitap bitsin de okuyayım” diyorum, sonra unutuyorum genellikle. Arka kapak yazısını okurum ama. Kitabın neden bahs ettiğini bilmek istiyorum, eser hakkında değil de “gereksiz” yazılar (yazarı övmeler, başka yazarların kitabı nasıl beğendiği vs.) olan arka kapaklar sinir ediyor.

2 Beğeni

Başta okunmaması gereken: Tehlikeli Oyunlar

1 Beğeni

James Joyce - Dublinliler İletişim Yayınları

2 Beğeni

Yüzlerce kitap okudum ama ön sözü ne zaman ilk önce okusam kitap işkenceye dönüştü. Hep sonra okurum ve hiçbir zaman “Ya şu ön sözü keşke ilk başta okusaymışım.” demedim. Sonra okuyunca da anlam kaybolmuyor. Taşlar yerine oturuyor. Benim için bu bir sorun değil.

Bazı ön sözler de aşırı boş. Otuz sayfa boyunca kitabın iyi olduğuna beni ikna etmekle uğraşmış yazan kişi. Şöyle yapmış çünkü bundan dolayı, böyle demiş çünkü şundan ötürü… Ben kendim de idrak edip kendi düşüncelerimi oluşturabiliyorum. Ön koşullanmaya ihtiyacım yok. Bu yüzden hep en son okurum.

Spesifik kitap adı veremeyeceğim bu yüzden. Uzun senelerdir yöntemim bu şekilde olduğundan hiç spoiler yemediğim için rahatsızlık duymadım.

2 Beğeni

Önsözleri şey gibi düşünelim, poker oynuyorsunuz, krupiyer “yere as açacağım sana 2 3 gelecek” diyor, “4 5 i de yere açacağım hiç merak etme” diyip floş yapmayı beklemek gibi :smiley: Şimdiye tek okuduğum kitaplarda önsözlerde hep kitaba daha başlamadan önce yarısına hakim olmak gibi bir hisse kapıldım.

Ha şu olabilir belki, mağazaya girdiniz deli divane dolaşıyorsunuz ne alsam diye, önsözü ve arka kapaktaki yazılanı okuyup fikir edinip alabilirsiniz belki bu açıdan faydası dokunabilir fakat bizlerin artık çoktan aylardır hazırda tuttuğumuz alınacak listesi olduğu için önsöze kitap bitirmeden okunması gerektiğinin düşüncesinde değilim.