Orkun Emin Uçar (d. 1 Haziran 1969; Gölcük, Kocaeli), Türk gazeteci, yazar.
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Uzun yıllar gazete ve televizyonlarda çalıştı. 1999 yılında Nostromo Dergisi Bilimkurgu Kısa Öykü Yarışması’nda birincilik ödülü alınca yazarlığa profesyonel olarak devam etmeye karar verdi. 2000 yılında internet üzerinde Xasiork Ölümsüz Öykü Kulübü’nü hayata geçirdi. 2002 yılında Sibel Atasoy’la birlikte Xasiork Ölümsüz Öyküler Yayimevi’ni kurarak Türk bilimkurgu ve fantastik edebiyatının ilk adımlarını atmaya çalıştı. Bu yayınevi 2004 yılının Haziran ayında kapandı.
Burak Turna ile birlikte yazdıkları Metal Fırtına adındaki roman Türkiye’de en çok satan kitaplar arasında oldu. Uzun süre Türkiye’nin gündeminden düşmedi.
Yazar 2007 yılı başında Ahmet Burak Turan ile birlikte yazdıkları politik gerilimle, gizemciliği birleştiren, aksiyon dolu Zifir adlı roman büyük ses getirdi.
19 Temmuz 2007’de Orkun Uçar’ın 2002 yılında yayınlanan ilk romanı Kızıl Vaiz gözden geçirilmiş ve genişletilmiş olarak Altın Kitaplar Yayınevi’nden çıktı.
20 Eylül 2007’de ise Orkun Uçar’ın Saygın Ersin’le birlikte üç yıllık bir araştırma sonucu yazdığı Derin İmparatorluk adlı kitabı Altın Kitaplar Yayınevi’nden çıktı.
5 Kasım 2007 tarihinde sonuçları açıklanan Türkiye Bilişim Derneği Dergisi 9. Bilimkurgu Öykü Yarışması’na “Rahim” adlı öyküsüyle birincilik kazandı.
21 Şubat 2008’de “Metal Fırtına 4 - Turan” adlı kitabı Altın Kitaplar Yayınevi’nden çıktı.
22 Ağustos 2009’da “Metal Fırtına 2-3-4 Cep boy” adlı kitabı Altın Kitaplar Yayınevi’nden çıktı.
Asi ve Sin, Habis üçlemesinin ilk iki kitabı olarak basılmış. Bildiğim kadarıyla üçüncü kitaptan bir haber yok. Acaba kitaplar arasında bağlantı var mı? Veya her kitap kendi içinde bitiyor mu? Son kitap olmadığı için konu yarım kalıyor mu? Birçok kez almaya niyetlendim ancak emin olamadım.
Konu Orkun Uçar olunca gecikmesi çok doğal. Üçüncü kitap için bir tarih yok ne yazık ki. İki kitap da birbiriyle bağlantılı ve yanlış hatırlamıyorsam olaylar noktalanmıyor. Olur da 3. Kitap çıkarsa tekrar okuyacağım ilk iki kitabı.
Orkun Uçar, fantastik türle tanışmamı sağlamış ve bana türü sevdirmiş yazardır.
Üzerinden yıllar geçmesine rağmen Zifir ve Kızıl Vaiz kitaplarının bana hissettirdiklerini hala anımsayabiliyorum.
Kitapları ilk kez 13 yaşımdayken okumuştum. Ayrıca Metal Fırtına serisi hayatımda iki kere okuduğum tek seridir.
Düşündükçe aklıma geliyor, ekleyim. Hani bir kitabı okursunuz da çok etkilenirsiniz, bitirdikten sonra hep o kitabı düşünürsünüz ya işte o hissi hayatımda en yoğun olarak yaşadığım kitap Kızıl Vaiz’dir. Kitabı bitirdikten sonra kitap hakkında nöronlarımın sesini duyacak kadar yoğun düşünmüştüm.
Canım gidip bir daha okumak istiyor ama o ham ve yoğun hatıralarımı bugünümün eleştirel bakış açısıyla kirletmek istemiyorum.