Öykü Yazmaya Yeni Başlayacak Biri İçin Tavsiyeleriniz

I go, you go, we go…

1 Beğeni

Hiçbir tavsiyenin önemi yok eğer sıkı bir okur değilseniz.

6 Beğeni

@Ishamael 'in de dolaylı yoldan söylemek istediği gibi: Önce okuyun.
Dünyanın en büyük yazarlarından bazılarının yeni yazar adaylarına tavsiyelerini Türkçeleştirilmiş şekilde Kayıp Rıhtım’da bulabilirsiniz. Onların da ilk tavsiyesi her zaman “Çok okuyun” olmuştur.

3 Beğeni

İmla kuralları konusunda çok hassas bir kişi olun.

2 Beğeni

Her şeyden önce kendi dilinizi ve kurallarını çok iyi şekilde öğrenin.

3 Beğeni

Bu konuda yazılmış kitaplar ve çekilmiş videolar da size belirli ölçüde yardımcı olabilir. Bana kalırsa ilk etapta bol bol masal okunmalı. Masallar zihnimizi epey canlandıran etkili birer öykü örneği aslında. Masallar halk dilinde (yalın) anlatılmasına rağmen oldukça güçlü etkiler oluşturabiliyor. Üstelik de sıkılmıyorsunuz.

1 Beğeni

Okumak ile sıkıntınız yoksa günlük bir rutinle yazmaya başlayın. Yazdıklarınıza karşı kimsenin olmadığı kadar acımasız olmaya çalışın. Hatalarınızı listeleyin, çözmeye uğraşın. Fikirlerine değer verdiğiniz insanlara okutun, onların da acımasız olmasını isteyin.

2 Beğeni

Bugün yazarken şunu fark ettim: Yazarların birer tıkanma ânı olur. Bazen iki sayfa yazıp bırakırsınız. Çünkü o an nasıl devam edeceğinizi bilemezsiniz. Eğer yazının başından kalkarsanız, takıldığınız o kısım gözünüzde büyür ve bir daha kolay kolay o öyküyü, romanı vs. devam ettiremezsiniz. O yüzden, tıkandığınız anda masadan kalkmayın. Kendinizi zorlayın. Hem yazmak hem de düşünmek için kendinizi zorlayın. Düğüm kısa sürede kendiliğinden çözülüyor.

En azından bende böyle bir sorun oluyor. Eğer siz de benim gibiyseniz dediğimi yapmanızı tavsiye ederim. Ben bugün saatlerdir yazmaya devam ediyorum. Birkaç tane tıkanma ânını atlatmayı başardım. Hayatımda hiç bu kadar iyi bir yazma süreci yaşamamıştım.

3 Beğeni

Bir yazarın kendi eserini beğenmemesi oldukça normal. Bu sizi vazgeçirmesin.

1 Beğeni

Başlık daha genel bir ifadeyle “Yazmak İsteyenler İçin Naçizane Öneriler” şeklinde değiştirilebilirse bir ufak kaynağa dönüşebilir.

İyi yazdığımı söyleyemem. Ama okuduklarımdan hoşuma gitmeyenleri belirtebilirim.

Hava atmayın!

Öykünüzde yahut romanınızda “ben buradayım” demeye çalışmayın, bırakın okur o metnin bir yazar tarafından yazıldığını unutsun.

Çok afili cümleler kurup ne kadar akıllı olduğunuzu göstermeye çabalamayın. Güzel bir cümle yazabilirsiniz, hatta şimdiye dek yazılmış en güzel cümle de olabilir bu ama siz veciz söz yazarı değilsiniz. Cümleleriniz hikayeye hizmet etmedikçe kurgu yazan değil cümle yazan biri olursunuz.

O güzel cümle yerinden söküldüğünde solup gitmeli. Ancak yerindeyken, hikayeye hizmet ederken gerçek parlaklığına kavuşmalı.

6 Beğeni