Öyle Olsa Böyle Olur (mu ki acaba?)

Herkese merhaba;

Bugün yine YouTube’da serbestçe gezinmek için vaktimin birazını ayırmıştım. Dolaşırken, Orta Dünya’yı yorumlayan Türk isimlerden değerli Murat Sönmez’in kanalına vardım. Yanlış hatırlamıyorsam Tom Bombadil’in gerçekte kimi ya da neyi temsil ettiğine dair bir videodaydım. Başka videolarını da izlediğim için yanılıyor da olabilirim ama konu bu değil. Videonun altında, aşağı yukarı şöyle bir yorum vardı:

“Ağabey, acaba alternatif durumlarda olacaklar üzerine içerik üretmeyi düşünür müsün? Mesela Sauron güç yüzüğünü ele geçirse ne olurdu ya da Galadriel yüzüğü almayı kabul etseydi hikâye nasıl gelişirdi?”

Bu benim de çok sevdiğim bir uğraştır. Faraziye üzerine kafa yormak keyiflidir. İnsan olarak tabiatımız gereği, takip ettiğimiz içeriklerden kendi yaşamımızın küçük hatıralarına ya da günlük olaylarına kadar uyguladığımız bir şeydir faraziye. Alternatif durumlarda neler olacağını düşünmek, “Öyle olsa böyle olurdu,” diye sonuç çıkarmaya çalışmak… Öyle değil mi, ne dersiniz?

Sonra baktım, Murat Bey bu yorumu yanıtlamış (ki çok sık yaptığı bir şey değildir). Vlog olarak böyle içeriklerin üretilebileceğini söyledikten sonra, hoşuma giden bir biçimde, esprili, güleç bir ifade ile şöyle bitirmişti yanlış hatırlamıyorsam:

"Güç yüzüğü Sauron’un eline geçseydi, bu çok kısa bir hikâye olurdu :slight_smile: "

Şüphesiz katılırım buna. Katılırım katılmasına da… Aklıma başka bir şey geldi sonra. Onu da anlatayım size.

Yine böyle YouTube 'da gezinirken rastladığım bir videoda, büyük usta Stan Lee (toprağı bol olsun) bir ofiste, bir masanın arkasında oturuyordu. Kendi ofisi ve kendi masası olabilir, bunu bilmiyorum. Doğrudan izleyiciye seslenmek üzere kamera karşısındaydı. Who Would Win (Kim Kazanırdı) başlıklı bir konuya cevap veriyordu. Şunları söylüyordu:

“Her zaman sorulan bir soru vardır. Bir karşılaşma durumunda kim kazanırdı? Galactus, Hulk ya da Thor, Demir Adam ile dövüşseydi kim galip gelirdi? Tüm bunların yalnız bir cevabı vardır. Öyle basittir ki… Herkes bunu bilmelidir. Bir dövüş olduğunda kazanacak olan kişi, metni yazan kim olsun istiyorsa o kişidir. Bu kadar!.. Fantastik Dörtlü’de yer alan Taş Adam hakkındaki hikâyeyi ben yazıyor olsam ve Örümcek Adam ile büyük çaplı bir kavgaya tutuşacak olsalar, bu arada dışarıda milyonlarca insan kimin kazanacağını konuşuyor olsun, sonuç benim kimin kazanmasını istediğime bağlıdır. Eğer ben Örümcek Adam’ın kazanmasını istiyorsam, kazanacaktır. Eğer ben Taş Adam’ın kazanmasını istiyorsam, o kazanacaktır. Bunlar kurgusal karakterler! Yazan kişi onlarla canı ne istiyorsa yapar. Öyleyse şu ‘kalın kafalı’ sorusunu sormayı kesin!”

(Üstad fırçayı da çekti bize. :joy: Şahsını tanımayan varsa bozulmasın. Çok sevimli adamdı. :blush:)

Şimdi gel de kurgusal eserlerde faraziye yürüt. :joy:

-Sauron yüzüğü ele geçirseydi ne olurdu?

El cevap: Bilemeyiz. Tolkien böyle bir alternatif kurgu yazmadan vefat etti.

Ama bence kesin hiç iyi olmazdı. Kırar geçirirdi Sauron. (Bakın yine dayanamadım :joy:).

Üstat varsın yukarıdan “Bunlar adam olmaz,” desin. Evet, konuyu anladım elbette ama ben yine de seviyorum faraziye yürütmeyi. :joy:

Peki ya siz?

2 Beğeni

Ben bu durumda hikayenin kısa süreceğini düşünmüyorum. Bundan sonra yazacaklarım Yüzüklerin Efendisi serisine dair spoiler içerir.

Sauron zaten tek yüzüğe sahipti. Elfler ve insanlar ile savaşırken, yanlış hatırlamıyorsam Elendil ve Gil-Galad ile dövüştü ve yüzüğü kaybetti. Hani sanki yüzük başkası tarafından dövülmüş de, Sauron hiç ele geçirmemiş gibi bir düşünce var birçok kişide. Bu da yanlış elbette.

Sauron yüzüğü ele geçirseydi bambaşka bir seri okurduk. Ama bu serinin kısa olmayacağına eminim.

1 Beğeni

Doğru hatırlıyorsunuz. :+1: Onları öldürmeyi başarmıştı ama kendisi de yerde bilinçsizce yatıyordu. Isildur gelip parmağını kesti ve yüzüğü aldı. Filmdeki sunum, yönetmenin inisiyatifi idi. Eseri yalnız filmlerden bilen varsa bu bilgiyi de size teşekkür ederek birlikte buraya bırakmış olalım. :blush:

Ben bunu sevdiğim hikayeleri değiştirmek için değil de beğenmediğim hikayeleri düzeltmek için yapmayı seviyorum. Mesela Avatar The Last Airbender’ın çok büyük bir kısmı için acaba şöyle olsa ne olurdu demiyorum. Finali hariç çoğu yerde düzeltilmeye ihtiyacı yok ve finaldeki hatalar da benim için ciddi bir problem sayılmayacak kadar küçük çünkü. Öte yandan Avatar The Legend of Korra ile ilgili bir sürü memnun olmadığım şey var ve bu yüzden şöyle olsa daha iyi olmaz mıydı diye düşünüyorum. Veya Game of Thrones ile ilgili düşünürken sık sık aslında şöyle daha iyi olmaz mıydı tarzı fikirler aklıma geliyor. Yüzüklerin Efendisi gibi zaten iyi olan bir hikayeyi değiştirirsem sevdiğim bir hikayeyi bozmuş olurum gibi hissediyorum.

2 Beğeni