Pandemi Döneminde Askere Gideceklere Tavsiyeler

Merhaba, yakın zamanda (1,5 ay içerisinde) askere gideceğim. Nelere dikkat etmem gerekiyor? Gerek pandemi dönemine özel, gerekse genel olarak askerlikle ilgili neler tavsiye edersiniz?

1- Yanımda neler götüreyim? Maske götüreyim mi?
2- Yanımda kitap götüreyim mi? Okuyacak vaktim olur mu?
3- Eşofman benzeri giyim götüreyim mi?

Aklınıza gelen başka şeyler de varsa yazabilirsiniz. Teşekkürler.

Merhabalar, öncelikle hayırlı olsun umarım güzel bir yere çıkmıştır. Tüm koşullar gideceğiniz yere göre değişir askerlikte :grinning_face_with_smiling_eyes: Araştırmalarınızı da spiesifik olarak gideceğiniz bölüğe göre yapmak en mantıklısı her zaman. Bir de kısa-uzun-bedelli vs bir şey yazmamışsınız. Ben pandemiden önce bedelli olarak gittiğim için bu koşullar adına tavsiye veremem ama yerinizde olsam hijyen ve kozmetik anlamında tüm önlemimi alır ve yanımda götürürdüm.

Kitap okuyacak vaktiniz muhakkak olur, ben 18 gün için yanımda 3 nispeten hacimli kitap götürmüştüm. 2 tanesini okuyabilmiştim. Koğuşum, bölüğüm ve arkadaş ortamım şahane olduğu için genelde bol muhabbet ve goy goy la geçirmiştim ona rağmen kitap da okudum arada. Eğer okuma adına spesifik bir zevk kategoriniz yoksa, gideceğiniz yerdeki kütüphane/okuma salonu vs de kullanabilirsiniz kitap almak için. Genelde kütüphane olur büyük yerlerde, bunu bir araştırın. Varsa yanınızda çok kitap yükü yapmayın derim, oralarda kitaplar heder oluyor genelde :slight_smile:

Askeriyenin verdiği bir adet pijama takımı oluyor ama komedi bir şeydir :joy: Bizimki şirinler mavisiydi :joy: kimse giymedi, herkes kendi getirdiği serbest kıyafeti giydi yani şort-eşofman vs yanınızda götürün. Eğer denk gelen sıkıntı bir komutan illa bunları giyeceksiniz diye dayatmazsa serbest kalan zamanınızda (koğuşlar/bahçe/kantin vs ) kendi getirdiğiniz eşofmanları giyebilirsiniz muhtemelen.

1 Beğeni

Sağolun. 6 ay şeklinde gideceğim. Gideceğim yer 22 Ekim’de belli olacak ve Kasım’da gideceğim.

1 Beğeni

Hayırlı olsun. Güle güle git güle güle geri dön. :slight_smile: Öncelikle uzun dönem yapacaksan bol bol ya sabır çekersin. Her türden insan göreceksin. Bu da yapılmaz be diyeceğin birçok şeyin de yapıldığına şahit olacaksın.

Acemi birliği de olsa usta birliği de olsa kitap götürebilirsin. Özellikle usta birliğinde hafta sonları bolca vaktin olur. Yalnız yasaklı sayılabilecek siyasi tarzda kitapları götürmeyiniz.

Özellikle şampuan, diş macunu, fırça, jilet ve köpük gibi kişisel temizlik konusunda kendi aldıklarınızı götürün.

Yanınızda götüreceğiniz eşofmanı düştüğünüz yere göre giyebilir ya da giyemezsiniz. Mesela ben askerlik dönemi boyunca askeriyenin verdiği pijama takımı ve eşofman takımını kullandık. Çünkü tek tip kıyafet giyilmesi zorunluydu.

Android telefonu ilk başlarda kullanamazsın. Tuşlu telefonla giriş yapıp daha sonra android telefonu içeri sokmanın yolunu her türlü bulursun. Değerli eşyalarının sayısı fazla olmasın. Paranı daima üzerinde tut. Bot, terlik ve spor ayakkabın dahil senin olduğunu gösteren bir işaret çiz.

Onbaşı ya da çavuş olmaya bak. Erlere göre daha makul bir aylık maaş alırsın. :joy:

Nöbetlerde uyuma, başkasının yerine değişiklik yapmadan nöbete gitme ya da senin yerine gidilmesine izin verme. Dolabını ve yatağını daima düzenli yap ki sırf kırışıklık yüzünden saçma sapan laflar yeme. Tabii bunlar öyle hayati bir şey değil ama senin moralini yüksek tutan etkenlerdir.

Şimdilik aklıma bunlar geliyor. Merak ettiğin başka şey olursa sorabilirsin.

1 Beğeni

Şimdiden geçmiş olsun ve kolay gelsin diyorum.

Korkutmak gibi olmasın ama askere gitmeden önce bana “Elini verirsen bacağını kaptırırsın.” demişlerdi, gidince ne kadar doğru bir laf olduğunu anladım.

Hırsızlık çok oluyor, bizim orada kullanılmış çamaşırı bile çalıyorlardı, ustadayken bölüğün arkasında ipe asardık çamaşırları.
Hırsızlıktan bahsetmişken botu çalınan bir kere gördüm, bot kilidi alırsanız şifreli almayın bozuluyor sonra açamazsınız botu.

Şatlar yerine göre çok değişiyor, kitap okuyacak zaman oluyor özellikle de usta birliğinde, acemiye eski telefonlardan ustaya daha sonra oradaki duruma göre akıllı telefon da götürürsünüz. (aslında yasak ama herkes kullanıyor).

Pijama, eşofman falan da götürmelisiniz biz saat 5’den sonra kamuflajı çıkartıp istediğimizi giyiyorduk ama yemeğe giderken tekrar kamuflaj giyiyorduk hafta içi.

Yemek demişken bizim orada yemekler hem çok kötü hem de yarım saat sıra bekledikten sonra giriyorduk çoğu zaman. Benzer bir durum olursa çarşıya çıktığınız zaman konserve barbunya gibi şeyler almanızı tavsiye ederim.

Kışın gideceğiniz için hasta olma riski yüksek, ben sürekli hasta oluyordum :frowning: hatta bu yüzden gizlice antibiyotik falan götürmüştüm, antibiyotiği doktora da yazdıramadığım için geçmişte kullandığım antibiyotikleri parayla almıştım eczaneden. (Oradaki doktorlara ilaç yazdırmak çok zor, yazdığı ilaçlar da hiç bir işe yaramıyor)

Hayatımın en karanlık dönemiydi, bu zorunlu askerlik denen 6 aylık eziyet.

2 Beğeni

Bunlar da çok önemli, bir de bot için hala aynı klasik postal kullanılıyorsa 1 numara büyüğünü alın, benim ayağım normalden geniş olduğu için bottan yana çok sıkıntı çekmiştim, arabayla üstünden geçirtmiştim genişlemesi için :grinning_face_with_smiling_eyes:

1 Beğeni

Teşekkürler hocam.

Botu kendileri veriyor sanırım. Terlik ve spor ayakkabıyı ben kendim mi götüreceğim yoksa oradan mı verecekler?

Evet onlar veriyor hepsini.

1 Beğeni

Hocam askerlik yerim belli oldu, Tekirdağ/Çorlu. Pazartesi günü Covid testi yaptıracağım. Sevk tarihim 25-26 Ekim görünüyor ama başka hiç bir bilgi yok. Yanımda ne götürmem gerektiği, traş vs konusu.

Yanımda dolap kilidi götüreyim mi? Saçları kesip sakal tıraşı olup mu gideyim? Kıyafetleri koyacağım çanta götürecek miyim? Yanımda akıllı telefon götüreyim mi? Orada akıllı telefonu teslim edecek yer var mı?

Merhaba, her türlü 3 adet asma kilit almanı öneririm. Biri botların için, biri dolabın için ve diğeri de kendi çantan için. Ben sadece usta birliğinde kendi özel eşyalarımın olduğu çanta için almıştım sadece. Bu sizin şansınıza bağlı.

Saçınızı asker tıraşı olarak kestirin daha iyi olur. Askeriyenin içerisinde iyi berbere ihtiyaç duyulmasa da bazen hiç berber olmadığı da oluyor. Sakal ve bıyık tıraşınızı da olun en baştan. Zaten ilk girişten sonra 1 sene boyunca her gün tıraş olacaksınız. :slight_smile: İzinler dışında elbette.

Kıyafetlerinizi götüreceğiniz çanta elbette götüreceksiniz. Usta birliğine gitmeden önce askeriyenin verdiği çanta da yetmeyecektir. Zaten bu çantayı hemen verirler size.

Akıllı telefonu acemi birliğine götürmeyin bence. Usta birliğine gidince bir şekilde sokabilirsiniz içeri. O da şansınıza artık. Bulurlarsa bulunduğunuz birliğin yazıhanesine verir nizamiye telefonunuzu. Oradan almak için de ya yazıcı ile aranız çok iyi olacak ya da komutanla. En kötü ihtimalle de çarşıda aldığınız bir şeyin içine saklayıp içeri sokabilirsiniz. Sonuç olarak eninde sonunda o telefonu bir şekilde içeri sokarsınız. :smiley: :smiley: Benim telefon 1 ay boyunca yazıhanedeydi. Sağ olsun bir komutanım al kullan demişti. :joy:

Diğer yandan askeriyenin sana vereceği izinleri ne kadar kullanırsan o kadar geç terhis olursun. Bu çok önemli bir konu.Bazıları izni 2 ay geçince hemen kullanıyor ama geç terhis oluyorlar. Demem o ki izne çok çok ihtiyaç duymazsan hiç kullanma ki erken çık.

Başka konularda da aklını kurcalayan bir şey varsa sorabilirsin. :slight_smile:

1 Beğeni