Paradoks ile Diyalektik veya Sıcak Karanlık ile Serin Aydınlık

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Paradoks ile Diyalektik veya Sıcak Karanlık ile Serin Aydınlık – Aylık Öykü Seçkisi

image

Deprem? Deprem!!! Eda uyan, Eda! Oğlanı al, oğlanı al… Ağlıyor… O da duydu. Uyansana kızım, deprem oluyor. Ne? Polis mi? Polis mi? Kapı sallanıyor, ev sallanıyor. Zaman yok düşünmek için zaman yok. Anladık polis… Anladık!.. Ne bu ya gece gece… Ne bu amına koyim… Ağlama oğlum. Oğlum, kapı, oğlum… EDA!!! Hayatını sikeyim… Uyanabildin sonunda. Kapı,… (DEVAMI…)

2 Beğeni

Başlığı görünce heralde felsefe metni okuyacağız zannettim.
Metin ilginçti fakat ben tam anlayamadım, kahraman bir türlü histerisinden kurtulamadı.
Elinize sağlık

2 Beğeni

@Sametay ile hem fikirim. Monolog şeklinde öykü yazılır bilmiyorum. Duygular ön planda olduğu için kahraman bakış açısıyla durum öyküsü olarak yazsaydın net bir şekilde kendimizi kurgunun içinde his ederdik. Takdir yine senindir. İnşallah yorumlarım sana faydalı oluyordu. Değerli bir okursun. Yeni yüzlere şans veriyorsun.

2 Beğeni

Kahraman şokta :sweat_smile:

Evet bu, başlığının da işaret ettiği gibi bir diyalektiğin, deney formatında yazımıydı. İyi, kötü, olmuş, olmamış konularında karar elbette siz okuyucularındır. Ancak kesinlikle bilinçli olarak yazıldı metin.

Okuyup yorumladığınız için çok teşekkür ederim.

1 Beğeni

Selam @BledaKai,

Öncelikle, elbette yorumların faydalı oluyor ve yeni yüzleri okumak da son derece keyifli. Çok teşekkür ederim.

Öykü ile ilgili olarak, amaç aslında anlatıcı paradoksu ile ilgiliydi. Ben küçük bilinirlik çevremde diyalogları ile ön plana çıkan bir tarza sahibimdir. Bu öyküde sınırlarımı zorlamak istedim. İkinci konu başlığım ise anlatıcı paradoksuydu. Basitçe şu;
1- Bütün olan biteni 3.şahıs anlatan kişi kimdir, bunları nereden bilir?..
2- Veya 1.kişi deli midir de her yaptığını anlatır? :sweat_smile:

İşte 2.maddeden hareketle, bir kişinin zihinsel prosesi ve hayattan şok koparılışı ile, maddi, manevi sorunlarını ve sonuçta, hem fiziksel hem de ruhsal olarak hareket edemez hale gelişini göstermek istedim.

Bir deneydi daha çok, ama yine de bir konu bütünlüğü içinde de tutmaya çalıştım.
Bu açıklama, tekrar etmek gerekirse iyi oldu kötü oldudan ziyade, neyi niye yaptığım ile ilgili.

Tek anlaşamadığımız konu, “… şekilde öykü olur mu?” konusu. Bence bunun bir kuralı yok.

Okuduğun ve yorumladığın için tekrar teşekkür ederim. Öyküne ilk fırsatta bakacağım. Şimdiden ellerine sağlık. :raising_hand_man:

1 Beğeni

Bir Delinin Hatıra defterini anımsattı bana

1 Beğeni

Murat selamlar;

Öncelikle beni şaşırtmadığın için teşekkür ederim. Yine kafa karıştırıcı bir öyküyle selamladın bizleri :smiley: Şu an kendimi öykünün kahramanı gibi hissediyorum, bilincim yavaş yavaş akıyor: Kim anlatıyor lan bu öyküyü? Galiba anladım. Muhsin, Muhsin. Ya da Eda’nın kocası. Hangi eskort sitesini takip ediyor acaba? Allah belanı versin senin. Tüh yüzüne çoluk çocuk sahibi adamsın. Gir de nezarethaneye aklın başına gelsin ya da aklın başından gitsin. Zaten aklın çorba gibi. Yine yazarı tebrik etmek lazım, iyi anlatmış senin halini :slight_smile:

Bu sefer bol diyaloglu uzun bir metin yerine bilinç akışı diye niteleyebileceğim teknikle kaleme almışsın öykünü. Zaman temalı fannkitte de benzer bir teknik kullanmıştın yanlış hatırlamıyorsam. Hem yazar hem de okuyucu için zor bir teknik ama bana sorarsan bir o kadar da keyifli.

Kalemine sağlık diyorum. Keyifle okudum bu güzel öykünü. İyi bak kendine…

1 Beğeni

Gogol mezarında döndü :sweat_smile:
Çok teşekkürler, çok mutlu oldum benzetmenize :pray: :raising_hand_man:

1 Beğeni

Selam Ebuzer,

:joy: Düşünüyorum öyleyse varım diyen kahramanımıza, “ben yazdım seni he he he…” diyerek sataştığımız ama varlığını da inkar edemediğimiz bu öykü ile felsefe tarihini alt üst edelim veya daha spesifik olacaksak katman katalım beraber. Neden beraber? Senin yorumunla fark ettim bu konsepti çünkü :fist_left:

Diyalog, diyalog diyordunuz alın size sıfır diyalog demişliğim doğrudur. Deney kısmı da başattı. Ama oldu mu? Eh işte fena değil.

Zaman temasını hatırlamana çok sevindim ayrıca :pray: :clap:

İşte bir oradan bir buradan yapmaya çalışıyoruz bir şeyler. Özenli ve detaylı yorumun için çok teşekkür ederim Ebuzer.

Tekrar görüşmek dileğiyle…

1 Beğeni

@MuratBarisSari selamlar,

Yazıyı okumadan önce, yorumlara göz atınca tam da böyle bir metinle karşılaşacağımı tahmin etmiştim. Deney konularında benim fikrim de, başarılı-başarısızdan ziyade denenmiş olmasının güzelliğidir. Seninki okurken ufuk açtı. Boyut kattı okuyucuya. Ayrıca akışta bir konu da var yine de. Haksızlık etmeyelim. :smile:

Eline sağlık, sevgiler,

Sena

1 Beğeni

Selam Sena,

Anladım :see_no_evil:

Konuyu vurgulamana ayrıca sevindim. Her telden gitmeye çalıştım yine. Ufuk açtı vs. demiş olman zaten :pray:

Zaman ayırdığın ve yorumladığın için teşekkürler.
Görüşmek üzere.

1 Beğeni